Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Helenine jaslice na Viševci največje do sedaj

Na hribovski kmetiji Pr Udamovc, na robu naselja Viševca ( 477 nmv), kjer živi Francka Sodnik, je prav posebne jaslice že sedmo leto zapored na hribčku med stanovanjsko hišo in kmečkim poslopjem postavila hčerka Helena. Največje jaslice do sedaj so postavljene na površini kar 100 kvadratnih metrov. Veliko težav ji je pri postavljanju  jaslic povzročalo slabo vreme dež in tudi sneg. Večkrat je bila zato mokra do kože, a  odnehati ni hotela.

V drugi polovici novembra pa si je njena  bolna mama Francka zlomila še  obe roki. Številni se sprašujejo, kako to vse zmore, mama Francka pa je vesela, da se delo po smrti očeta pred sedmimi leti na kmetiji nadaljuje. Dela pri postavljanju jaslic so se potegnila tudi do druge ure zjutraj, z uporabo naglavne svetilke. Ponoči je polagala mah,  ki ga  je nabrala v domačem gozdu, za uporabo motorne žage  pa večerni čas ni bil zaradi varnosti primeren.

Helena želi, da se takšni dogodki in običaji ohranjajo, ki jih je kot pravi, tehnika izpodrinila. Vesela  je, da so ji po svojih močeh pomagali pri postavljanju jaslic tudi mož Ciril ter hčerka Urška in sinova Rok in Blaž. Doma na kmetiji na Viševci ima Helena  13 glav živine in še nekaj  drugih živali. Največ dela je potrebovala za izdelavo lesene hiše, ki si jo ogledate tudi z notranje strani, v Mariboru pa je kupila  za kombi  figuric,  spremenjen pa je tudi teren za postavitev jaslic.

Jaslice so ponoči osvetljene z več kot štiristo lučkami in bodo  na  ogled od Božiča do svečnice, drugega februarja. Domačijo z jaslicami na Viševci je najlažje najti, če sledite smerokazu Viševca in je kilometer in pol iz Zaloga pri Cerkljah, nato pa se peljete po asfaltirani cesti do Viševce. O jaslicah na kmetiji Pr Udamovc smo od  obiskovalcev slišali številne pohvale.

Vse objekte za jaslice je Helena izdelala  sama, med drugim hlevček,  leseni hiški, izpod katere izvira voda,  ki teče v leseno korito za napajanje živine, dve kmečki stanovanjski hiši z gankom, cerkev  sv. Helene z zvonikom, v katerem je zvon želja, ki je postavljen na vrhu hriba ter novo  ograjo. Letos so v jaslicah na ogled tudi  živali, ki jih srečamo v gozdu, vse pa so ujete v zanimive  prizore. Novosti  pastirci,  ovčke, bajer s plavajočimi račkami, itd.

Korenine je Heleni pomagal zbrati mož Ciril. Pri postavitvi hišic  in težkega hlevčka pa so ji pomagali mož in njeni otroci ter sosed Marjan Bajde. Kot pravi Helena jih postavlja za dušo in z velikim veseljem, obiskovalci pa so bili presenečeni in navdušeni  nad letošnjo postavitvijo, ki  ji dajejo še dodatno pozitivno energijo. Obiskovalcem pa bo postregla tudi s sveže ocvrtimi  flancati.   Besedilo in foto: Janez Kuhar 

Oglejte si tudi