Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
17°C
JUTRI
29°C
16°C
Oceni objavo

Grad Strmol

Grad Strmol spada po nastanku med najstarejše gradove naokoli. V pisnih virih se prvič omenja leta 1287. Njegov lastnik je bil vitez Verijand Strmolski, ki je imel grad v posesti do 15. stoletja, nato pa so se lastniki menjavali, med zadnjimi je bil industrialec Rado Hribar iz Ljubljane.

Okolica

Jedro gradu je stolpasta stavba s poznosrednjeveškim jedrom, v sedanji obliki pa izoblikovana v pozni renesansi in baroku. Osrednjo stavbo obdaja nizko štirikotno renesančno obzidje, utrjeno s kvadratnimi vogalnimi stolpiči. Vhodni portal na severnem pročelju krasita atlanta, ki sta s puti v parku delo kiparja Angela Putta - Pozza. Grad hrani bogato zbirko historičnega pohištva, slik in drugih antikvitet.

Park

Pod gradom je bil nekdaj ribnik z dvižnim mostom, ki je bil ščit pred vpadi Turkov, danes pa pod njim najdemo umetno zasnovano jezerce. Grad je lepo ohranjen, s parkom pa je dobro ohranjena in izjemno slikovita celota, umeščena ob vznožje Dvorjanskega hriba. Koncept parkovne zasnove okrog gradu izvira iz 17. stoletja, njegovi bistveni deli so terasasto oblikovani parter na južni strani gradu, ki preide v travno ravnico z jezerom ledvičaste oblike, ter dostopni lipov drevored na zahodni strani. V celoto so vključeni tudi ravninska polja in Dvorjanski hrib v ozadju. Park je opremljen s fontano in baročno plastiko, prineseno z nekdanjega gradu Zalog pri Moravčah.

Grad Strmol je bil popolnoma prenovljen in oktobra 2012 odprt za javnost. Danes je protokolarni objekt Republike Slovenije. Leta 2004 je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. 

 Vodeni ogledi

Grajski vodniki vas bodo popeljali na približno enourni ogled osrednjega grajskega stolpa, kjer si boste skupaj ogledali najrazkošnejše grajske salone in sobe, ob tem pa spoznali bogato zgodovino objekta in njegovih lastnikov.

Cena vodenega ogleda je 8 € na osebo

V skrbi za vaše in naše zdravje oglede še vedno izvajamo z omejenim številom gostov, zato je za ogled potrebna predhodna rezervacija. Po začetku predstavitve ob razpisani uri se skupini naknadno ni mogoče pridružiti.

DODATNE INFORMACIJE IN REZERVACIJA:

T: 00 386 (0)4 202 59 00
E: recepcija-gs@brdo.siOglejte si tudi