Logo MojaObčina.si

Cerklje na Gorenjskem

DANES
33°C
13°C
JUTRI
33°C
14°C
7122

Gorenjski glas - Svetniki proti prodaji Tabra

Cerkljanski občinski svetniki so odločno zavrnili preučitev možnosti izstopa občine iz Doma Taber, ki jo je predlagalo računsko sodišče.

Župan Franc Čebulj meni, da je v ozadju močan interes po nakupu Doma Taber.

Cerklje – Kot smo že poročali, je računsko sodišče revidiralo pravilnost poslovanja Občine Cerklje v letu 2019 in ji izdalo mnenje s pridržkom. Na sredini seji se je s poročilom seznanil tudi občinski svet, svetniki pa so odločali tudi o vprašanju, ali naj občina začne postopek za izstop iz socialnovarstvenega zavoda Taber. Kot je na seji pojasnil pravni svetovalec občinske uprave dr. Aleksij Mužina, je računsko sodišče v prvi fazi pregleda, ki je sicer trajal 15 mesecev, od občine celo zahtevalo izstop iz zavoda, nato pa na podlagi pojasnil in ugovorov odločitev spremenilo in občini naložilo le preučitev možnosti izstopa iz zavoda. Po besedah Mužine, je vprašanje lastništva doma starostnikov Taber glavni razlog, da je občina dobila mnenje s pridržkom. »V zadnjih 15 letih spremljam veliko občin, in kot mi je znano, nobena ni šla skozi revizijski pregled brez negativnega mnenja. Občina Cerklje je vsaj po mojem vedenju prva, ki je dobila mnenje s pridržkom, pri čemer je obstajala možnost za pozitivno mnenje, če zraven ne bi bilo zavoda Taber,« je dejal Mužina.

Svetnike je zanimalo, kakšna je pravna podlaga, da občina, ki je dom starostnikov v Šmartnem pri Cerkljah zgradila, zanj pridobila evropska sredstva, še prej pa ji je država podelila tudi koncesijo, iz zavoda izstopi. Po Mužinovih besedah ima občina po zakonodaji o lokalni samoupravi pristojnost skrbi za starejše občane, v času, ko je bil grajen Dom Taber, pa je veljala resolucija o socialnem varstvu, v kateri je država občine spodbujala k ustanavljanju domov za upokojence. »Na podlagi tega stališče računskega sodišča ni bilo, da je bila kršena zakonodaja, temveč da je bila celo presežena,« je povedal Mužina in dodal: »Občina je posegla v obvezo države, s tem posegom pa računsko sodišče ni bilo zadovoljno.«

Župan Franc Čebulj meni, da je v ozadju močan interes po nakupu doma, ki dobro deluje, občina pa je v tem pogledu moteč faktor. Podobnega mnenja so bili tudi občinski svetniki, ki so bili soglasno proti temu, da občina prouči možnost izstopa iz zavoda. To bi občino utegnilo tudi precej drago stati. Treba bi bilo namreč opraviti vsaj tri sklope analize, poleg ocene vrednosti premoženja bi postopek zahteval tudi finančne in pravne strokovnjake. Po Mužinovi grobi oceni pa bi le pravni del za investicijo, ki je ocenjena na od deset do dvajset milijonov evrov, stal od sto do dvesto tisoč evrov.

Vir: časopis Gorenjski glas 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi