Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Župan Matija Kovač na okrogli mizi z gostinci o izzivih gostinske panoge

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač se je 17. 3. 2023 na Celjskem sejmu, ob odprtju petih pomladnih sejmov, udeležil okrogle mize o izzivih v gostinstvu. Ta panoga je med tistimi, ki je najbolj občutila posledice covida, že pred epidemijo se je spopadala s številnimi izzivi, predvsem pa je trenutno največja težava pomanjkanje  kadra.  

Na okrogli mizi so ob županu sodelovali še Peter Pišek, predsednik celjske območne Obrtno-podjetniške zbornice, Dejan Kolar, predsednik zbornične sekcije za gostinstvo in Iztok Leskovar, ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Okrogle mize se je udeležilo kar nekaj znanih celjskih gostincev. 

V uvodnem delu pogovora se je župan zahvalil organizatorjem dogodka, ker z njim naslavljajo pomembne teme in da vključujejo lokalno skupnost v to razpravo. Kot je še dejal, se na Mestni občini Celje zavedamo problematike gostinstva, ki ni vezana samo na lokalno okolje, so pa tudi posebnosti, ki jih je mogoče reševati na lokalni ravni ter si pri tem pomagati. 

»Kot občan in župan Celja sem izjemno ponosen na celjske podjetnike, ki delujejo na področju gostinstva. Menim, da je v Celju to živahna sredina zagnanih, sposobnih ljudi, ki imajo močne vizije in jih s trudom uresničujejo. V Celju je na voljo široka ponudba gastronomije na višji ravni, ki jo lahko s ponosom predstavimo obiskovalcem mesta, razvejana je prav tako ponudba tistih lokalov, ki so bolj namenjeni preživljanju prostega časa in druženju,« je povedal Matija Kovač. 

Župan je na okrogli mizi naslovil tudi področje promocije gostinsko-turistične dejavnosti, kjer je ocenil, da je mesto skupaj z Zavodom Celeia Celje opravilo pomembne korake pri povezovanju gostincev in vključevanju v večje mestne dogodke, kot je na primer zadnji odmevni projekt Okusi Celja. Letos se obeta tudi nadgradnja na tem področju. 

Od gostincev, ki so se vključili v živahno razpravo, je župan slišal kar nekaj predlogov, pobud in razmišljanj, tudi kakšno kritiko na račun mesta, v smislu kaj storiti, da bi  Celje še bolj privabljalo obiskovalce in turiste. Kot je dejal župan, je pri tem treba razmišljati širše in na turistično perspektivo Celja pogledati skozi prizmo Savinjske regije kot turistične destinacije, katere središče je Celje. 


»Turisti, ki so v regiji, zdraviliščih in na drugih lokacijah in ki bodo tudi z novimi kolesarskimi povezami prečili v Celje, morajo v vsakem trenutku biti dobrodošli v mestu, mreža stabilne gostinske ponudbe lahko k tej mikavnosti mesta veliko prispeva in poskrbeti je treba za privlačno urbano atmosfero. Seveda so pomembne tudi namestitve, brez njih ni mogoče govoriti o rasti, sploh ne kongresnega turizma.« 

Župan je razpravo na okrogli mizi ocenil kot zelo koristno in je lahko usmeritev za nadaljnje korake. »Za uspešno zgodbo gostinstva in turizma v Celju so pomembni sodelovanje, povezovanje, dialog, pogovori in komunikacija, ki so hkrati lahko tudi konkurenčna prednost«, je sklenil župan in izrazil zadovoljstvo, da so celjski gostinci z današnjimi razpravami izkazali pripravljenost za dialog. 

Oglejte si tudi