Oceni objavo

Zanimivo in poučno predavanje Rehabilitacija srčnih bolnikov - prim.dr. Janez Poles

Vse je bilo ok, postalo mi je slabo, v prsih me je stisnilo in... ne vem ničesar več. To je izkušnja mnogih, ki so preživeli srčni zastoj ali srčni infarkt.

Na srečo ob odzivu ljudi v bližini, ki TAKOJ pokličejo reševalce in začnejo z oživljanjem, ob čimprejšnjem prevozu na urgenco, kjer dobi človek takojšnjo strokovno pomoč, trajnih posledic največkrat ni. Daljši je čas odziva, večje posledice ostanejo! Pa vendar, po vsaki taki epizodi se življenje srčnega bolnika spremeni. Ne spremeni ga samo izkušnja, ampak zavedanje da življenje nikoli več ne bo povsem enako kot prej.

Prve nasvete dobi bolnik že v bolnišnici, a običajno zaradi šoka in zmedenosti zaradi nepredvidene hospitalizacije si bolj malo zapomnimo. Komur je omogočena rehabilitacija v zdravilišču, tam dobi veliko več nasvetov, pa vendar si mora svoj način življenja reorganizirati vsak sam. Zato so predavanja, kakršno smo imeli v sredo v Koronarnem klubu Celje neprecenljiva!

Prim. dr. Janez Poles, priznan kardiolog in eden od pionirjev programov za doživljenjsko rehabilitacijo srčnih bolnikov, nam je iz svoje zakladnice znanja in izkušenj, najbolj pa na življenjskih primerih pojasnil, na kaj naj bomo pozorni. Kot predsednik Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije je še vedno zelo aktivno vpet v aktivnosti v dobro koronarnih bolnikov.

Res je, vsi smo nezadovoljni glede situacije v zdravstvu, a zavedati se moramo da imamo v Sloveniji zelo dobro opremljene bolnišnice, da imamo izjemne zdravnike, da se kljub vsem težavam že izvaja reorganizacija rehabilitacije. Koronarni klubi po Sloveniji imajo pri tem veliko vlogo, saj so ves čas na voljo za vse srčne bolnike.

Koronarni klub v Celju bo prihodnje leto praznoval 40 let! Iskrena hvala Dr. Janezu Tasič in njegovim sodelavcem za ves trud v vseh teh letih, za vso požrtvovalno pomoč pacientom, predvsem pa za vsa predavanja, na katerih srčni bolniki pridobimo res koristne nasvete.

V Koronarnem klubu Celje se vadbena sezona 2022-2023 v tem tednu zaključuje. Telovadeči so opravili testiranje fizične zmogljivosti pod vodstvom terapevtov iz Centra za krepitev zdravja Celje in lahko se pohvalimo, da so rezultati izjemno dobri! Vztrajnost pri obiskovanju tedenske vadbe se res obrestuje!

Z vadbo začnemo spet v septembru, prav tako s predavanji. Zadnji teden v septembru gremo na 7-dnevno obnovitveno rehabilitacijsko vadbo v Zdravilišče Radenci, že zbiramo prijave!

Vabljeni da se nam pridružite! 

Vodstvo Koronarnega kluba Celje

Oglejte si tudi