Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

ROŽNATI OKTOBER - mesec boja proti raku na dojki

Smo v mesecu oktobru,  mednarodnem mesecu boja proti raku na dojki.  V rožnatem oktobru dajemo velik poudarek zdravemu načinu življenja ter osveščanju o raku na dojki, ki je eden najpogostejših rakov pri ženskah v Sloveniji. Še posebej poudarjamo pomen zgodnjega odkrivanja te bolezni. Rak dojke je namreč zelo dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj.

Rak dojke je ena najpogostejših oblik raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2018 za rakom dojk zbolelo 1.516 žensk in 11 moških, umrlo pa 473 žensk in 5 moških.

Ker je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje. Pri spremembah se morate posvetovati z izbranim zdravnikom ali ginekologom. Vsaka sprememba še ni rak.

Video: Redno mesečno samopregledovanje dojk - Europa Donna Slovenija

Za zgodnje odkrivanje raka je zagotovo pomembna tudi redna udeležba v državnem presejalnem programu DORA, ki je od januarja 2018 dostopen po vsej Sloveniji. V program so s pisnim vabilom po pošti vsaki dve leti vabljene ženske, ki so stare od 50 do 69 let.  V okviru programa Dora ženske opravijo mamografsko slikanje dojk, ki je danes dokazano najzanesljivejša in najnatančnejša metoda za odkrivanje začetnih rakavih sprememb v dojkah, ko še ni vidnih in tipnih znakov bolezni.

Več o programu DORA: DORA

Na ta dva načina, torej s samopregledovanjem in presejalno mamografijo lahko raka na dojki odkrijemo zelo zgodaj, ko je zdravljenje bistveno enostavnejše in tudi zelo uspešno.

Pomembno je poudariti velik pomen pravočasnega, hitrega odkritja vseh sprememb na našem telesu in skrbi za naše zdravje tudi tedaj, ko smo zdravi.

Pri tem nam je lahko v pomoč Evropski kodeks proti raku, kjer najdemo dvanajst osnovnih  nasvetov proti raku: bodimo telesno aktivni, uživajmo uravnoteženo prehrano, izogibajmo se kajenju in pitju alkohola, udeležujmo se preventivnih presejalnih programov (DORAZORASVIT), itd. Z upoštevanjem teh nasvetov, bi lahko preprečili skoraj polovico vseh rakov ter zmanjšali ogroženost tudi z drugimi kroničnimi boleznimi.

Napovednik dogodka:

V  sredo, 13. oktobra 2021, , bodo od 9. do 15. ure v Trgovskem centru Jager v Celju organizirali preventivno stojnico s praktičnim prikazom samopregledovanja dojk na učnem modelu in z razdeljevanjem zdravstveno-vzgojnih gradiv. Zainteresiranim bodo  na voljo strokovnjaki za različna vprašanja, nasvete in spodbudo k zdravemu načinu življenja. Dogodek bo organiziral NIJZ OE Celje v sodelovanju z Društvom za boj proti raku regije Celje.

Dodatne informacije:

Tatjana Škornik Tovornik, dipl. san. inž., strokovna sodelavka NIJZ OE Celje in koordinatorka projektov v Društvu za boj proti raku regije Celje

Tel: 03 42 51 141, e-posta: tatjana.skornik-tovornik@nijz.si

Oglejte si tudi