Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Mestna občina Celje se bo otrokom pridružila na medenem zajtrku

Podžupanja in podžupan Mestne občine Celje, Breda Arnšek in Vladimir Ljubek, bosta v petek obiskala I. osnovno šolo in vrtčevsko enoto Gaberje (Vrtec Tončke Čečeve). Otrokom se bosta pridružila na tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki ga na ta dan sicer pripravljajo vse celjske osnovne šole in vsi celjski vrtci.

Tradicionalni slovenski zajtrk je del dneva slovenske hrane, ki ga v Sloveniji v podporo pridelovalcem hrane obeležujemo od leta 2012, Čebelarska zveza Slovenije pa k medenemu zajtrku vabi že štirinajst let.  
Otroci se na ta dan pogovarjajo o pomenu kmetijstva in čebelarstva ter o njunem vplivu na naše življenje in okolje, o slovenski kulturni dediščini in tradicionalnih slovenskih jedeh. Sodelujejo pri didaktičnih igrah in dejavnostih, katerih rdeča nit je pomen čebel in zdrave prehrane.
Na I. osnovni šoli Celje v petek organizirajo tudi tehniški dan. Otroke bo poleg podžupanje pozdravila mlečna kraljica Slovenije.


Mestna občina Celje je v lanskem letu podprla projekt Ohranimo čebele, leta 2017 pa tudi pobudo za svetovni dan čebel. Čebelarstvo ima tudi na Celjskem bogato tradicijo in je visoko cenjeno. V Celju smo zelo ponosni na Čebelarsko društvo Henrik Peternel Celje, eno najstarejših čebelarskih društev v Sloveniji, ki deluje že več kot 140 let. Vsako leto Celjski sejem gosti sejemski dogodek API Slovenija, ki ga z veseljem podpiramo. Ob svetovnem dnevu Zemlje (v sodelovanju s Turističnim in kulturnim društvom Celje in Kozjanskim parkom) posadimo jablano na zelenici pred osnovno šolo ali vrtcem – letos je bilo to pred OŠ Hudinja. Podpiramo prizadevanja Turistične zveze Slovenije za posaditev avtohtone vrste dreves v lokalno okolje in prizadevanja celjskega čebelarskega društva za posaditev medonosnih rastlin. V celjskem mestnem parku smo v letu 2017 posadili 78 lip in 8 divjih kostanjev, za katere vemo, da so še posebej medovita drevesa. Lipo smo pred časom v znak spoštovanja do čebel posadili tudi pred OŠ Lava in pred vrtcem Aljažev hrib. Na ta način tudi otroke učimo zakaj so pomembna drevesa in čebele. V sodelovanju z Rotary klubom Celje smo maja pred Slovenskim ljudskim gledališčem uredili cvetlično gredico z medovitimi rastlinami.
Nasploh v Celju veliko skrb namenimo urejanju zelenih površin, zasajanju novih dreves, cvetja in grmovnic. Imamo veliko dreves, ki so medovita: akacije, lipe, divje kostanje, pavlovnije … Vsako leto na novo zasadimo okoli 100 novih dreves na javne površine. Zavedamo se, da tako naravi vsaj delno vrnemo tisto, kar nam daje.

Zagotovo bomo tudi v prihodnje skrbeli, da bo Celje čebelam prijazno mesto ter na otroke in mlade prenašali spoštovanje in odgovornost do narave.


Vsem slovenskim otrokom in družinam želimo lep dan slovenske hrane.


 

Oglejte si tudi