Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
25°C
9°C
Oceni objavo

V petek bo Stari grad Celje osvetljen z rdečo, v nedeljo pa z vijolično barvo

Celje, 29. november 2023 – V petek, 1. decembra, je svetovni dan boja proti AIDS-u, zato bomo Stari grad Celje zvečer osvetlili z rdečo barvo. S tem bomo izrazili svojo podporo in solidarnost do vseh, ki živijo z virusom HIV ali pa so umrli zaradi AIDS-a. V nedeljo, 3. decembra, bo grad zasijal v vijolični barvi. Na ta dan bomo obeležili mednarodni dan invalidov.


Svetovni dan boja proti AIDS-u

V Celju smo se z veseljem odzvali povabilu študentov medicine, da z rdečo osvetlitvijo gradu pomagamo pri ozaveščanju ljudi. Društvo študentov medicine Maribor s projektom Ljubezen in spolnost in Društvo študentov medicine Slovenije s projektom Virus si prizadevata zmanjšati tabuje, ki so povezani s spolnostjo in zmanjšati število neželenih nosečnosti ter spolno prenosljivih okužb. Vsako leto na 1. december v različnih slovenskih krajih postavijo stojnice in mimoidoče ozaveščajo o teh temah. Veliko pozornost namenjajo mladim. 
Več o delovanju obeh projektov si lahko preberete na: 
Mednarodni dan invalidov

Združeni narodi so leta 1992 z resolucijo razglasili  3. december za mednarodni dan invalidov z namenom družbenega spodbujanja razumevanja invalidnosti, zavzemanja za dostojanstvo, blaginjo, pravice invalidov in zavedanja o koristnosti vključevanja invalidov v politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje. 

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) je reprezentativna nevladna organizacija, ki zastopa interese več kot 115.000 invalidov. Vanj je pridruženih 24 invalidskih organizacij, ki predstavljajo več kot 90 odstotkov vseh organiziranih slovenskih invalidov in delujejo v več kot 210 lokalnih društvih po vsej Sloveniji. 
Na povabilo NSIOS bomo v nedeljo zvečer Stari grad Celje osvetlili z vijolično barvo, barvo invalidov. Prepoznana je že iz globalne kampanje »We the 15«, ki opozarja na to, da na svetu trenutno živi več kot milijarda ljudi z eno izmed oblik invalidnosti, kar v svetovnem merilu predstavlja približno 15 odstotkov populacije.  

V Mestni občini Celje si zelo prizadevamo, da bi ustvarili prijaznejše mesto za vse invalide.  Pred leti smo ustanovili Svet za invalide in delovno skupino Sveta za invalide, ki na pobudo Medobčinskega društva delovnih invalidov Celje pripravlja akcijski načrt, ki bo podlaga za pridobitev naziva Občina po meri invalidov. Verjamemo, da lahko v tesnem sodelovanju z vsemi invalidskimi društvi tudi na tem področju stopimo velik korak naprej, odpravimo diskriminacijo in invalidom omogočimo enakopravnejše vključevanje v delovno ter družabno življenje. 

Oglejte si tudi