December je čas druženja – z družino, s prijatelji, sodelavci ... Praznično vzdušje pogosto spremljajo bogato obložene mize, ki hrano hitro postavijo v središče dogajanja. Kljub temu je dobro, da tudi v tem času ostanemo zmerni tako pri nakupovanju in pripravi kot pri uživanju hrane in pijače.
Praznične jedi so pogosto energijsko zelo bogate in vsebujejo več maščob (predvsem nasičenih), soli ter sladkorja, zato lahko pretiravanje z njimi negativno vpliva na naše zdravje in počutje. Mednje sodijo tudi nekatere priljubljene tradicionalne jedi, ki jih mnogi poznamo že iz otroštva. Takšne jedi morda res težko spremenimo v popolnoma »zdrave izbire«, lahko pa jih z manjšimi prilagoditvami naredimo zdravju prijaznejše. To dosežemo z uporabo manj soli in sladkorja ter z izbiro kakovostnejših sestavin, kot so polnovredne moke in rastlinska olja.
Pomemben del prazničnega časa je tudi zadosten vnos tekočine. Najboljša izbira sta voda in nesladkan čaj, zaradi negativnih vplivov na zdravje pa se izogibamo uživanju sladkih in energijskih pijač ter alkohola.
Poleg uravnotežene prehrane je med prazniki pomembno poskrbeti tudi za dovolj gibanja. Telesna dejavnost nam pomaga ohranjati dobro počutje, sproščenost in energijo. To so lahko prijetni sprehodi v naravi ali po praznično okrašenih mestih, ples ob božični glasbi ali pa aktivna igra z otroki, kot so sankanje, tek ali druge igre na prostem.
Če se v času praznikov prenajedamo in izbiramo pretežno mastne in sladke jedi, lahko to neugodno vpliva na naše počutje, razpoloženje in storilnost ter slabi naše zdravje in imunski sistem. Pojavijo se lahko tudi prebavne težave, kot so napenjanje, zaprtje ali zgaga ... Mnogim izmed teh težav se lahko z načrtovanjem obrokov, zmernostjo in upoštevanjem preprostih prehranskih priporočil izognemo in tako sproščeno uživamo praznični čas.


Pripravila: Janja Robida, mag. zdr.-soc. manag.,
NIJZ, OE Celje





