Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
9°C
ČET.
20°C
11°C
Oceni objavo

V Celje prihaja pesem - 35. mladinski pevski festival

Celje se je odelo v pomladne barve, jutri pa bo zazvenela še mladinska pesem. Do sobote, 6. aprila, bo namreč potekal Mladinski pevski festival, v sklopu katerega bomo gostili tudi državno tekmovanje mladinskih pevskih zborov. Leto 2024 je tako za celjski festival z najdaljšo tradicijo prelomno. Zaznamoval ga bo tudi bogat spremljevalni program.  

Celje se že od leta 1946, ko je prvič potekal Mladinski pevski festival, uvršča na zemljevid pevskih prestolnic Slovenije, Evrope in sveta. V skoraj 80-letni zgodovini se je organizatorjem vselej uspelo prilagoditi duhu časa in udejanjati poslanstvo, ki ga je Jurče Vreže s sodelavci zastavil takoj po koncu II. svetovne vojne. 

V Celje prihajajo tudi zmagovalci prvega festivala 

Jutri se festivalsko dogajanje začne s Pésemco, festivalskim predtaktom, revijo otroških in mladinskih pevskih zborov občin Celje, Dobrna, Vojnik in Štore, ki bo ob 17. uri v Celjskem domu. 
V četrtek, 4. aprila, bo ob 18. uri v Narodnem domu slavnostni koncert ob odprtju MPF 2024. Nastopili bodo: MeMPZ I. gimnazije v Celju, zb. Tomaž Marčič, MeMPZ II. gimnazije Maribor, zb. Viljem Babič, DPZ Gimnazije Celje – Center, zb. David Preložnik, MeMPZ Šolskega centra Celje, zb. Matevž Pušnik, in posebni gostje uvodnega koncerta – MePZ Trnovci Ljubljana, zmagovalci MPF 1965 – zb. Majda Hauptman in Petra Frece Šilak. Na to, da se nam bodo pridružili zmagovalci prvega festivala smo še posebej ponosni in verjamemo, da bo to posebno lepo doživetje. 

V petek, 5. aprila, bodo v Narodnem domu potekale delavnice, popoldne (17.00) pa bo revialni koncert, na katerem se bodo predstavili Mladinski pevski zbor KGBL, zb. Uršula Jašovec, MPZ OŠ Markovci, zb. Slavica Lajh, Vokalna skupina MBH Glasbene šole Celje, zb. Matevž Pušnik, Dekliški pevski zbor 1. letnika Gimnazije Celje – Center, zb. Eva Mutec, FaVoZa - Fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center, zb. Danijel Berden.

Novost festivala je bienalno državno tekmovanje mladinskih pevskih zborov, ki bo odslej nastajalo v sodelovanju med Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Zavodom Celeia Celje in Mestno občino Celje. V soboto, 6. aprila, bosta v Narodnem domu na ogled dva tekmovalna koncerta (10.30 in 15.00) in popoldanski zaključni koncert na Glavnem trgu (17.00). 
Na ta dan vabimo tudi »na zvezdo« v središče mesta, kjer bo Minutka za pesem. Pesem udeležencev festivala bo zvenela za vse obiskovalce mesta (12.30-14.00). 

Vsi festivalski dogodki bodo odprti za javnost, vstop bo brezplačen. 

Umetniški svet letošnjega MPF in 27. državnega tekmovanja mladinskih zborov sestavljajo: Nenad Firšt, Damijan Močnik, Katja Gruber, Kerstin Pori in Tadeja Vulc. Programska vodja državnega tekmovanja je Mihela Jagodic (JSKD), koordinator festivala pa David Preložnik (Zavod Celeia Celje).

MPF se pridružuje praznovanju

MPF bo sicer v Celju zopet poskrbel za pester in razgiban uvod v praznični april, ko bomo praznovali 573 let, odkar je Friderik II. Celjski takratni trški naselbini podelil mestne pravice (PRAZNIK OBČINE (celje.si)). 
Pojoč bomo praznovanja zaključil s tradicionalnim projektom Vseslovensko petje s srci – v nedeljo, 21. aprila, od 11. do 12. ure s pevskim sprehodom po starem mestnem jedru, in v torek, 23. aprila, s petjem v celjskih vrtcih, šolah, javnih podjetjih in javnih zavodih. Aprila bodo v Celjskem in Narodnem domu potekali tudi tradicionalni pomladni koncerti celjskih gimnazijskih pevskih zborov, ki sodijo med najboljše tovrstne sestave v Sloveniji in Evropi.

Veselimo se festivalskega in spremljevalnega dogajanja. Ponosni smo, da v Celju letos gostimo državno tekmovanje mladinskih pevskih zborov in vabimo vse, da pridejo v Celje, praznujejo z nami in prisluhnejo najlepši govorici na svetu. 

Oglejte si tudi