Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
13°C
3°C
Oceni objavo

Projekt POCITYF, programa Obzorje2020, za energetsko preobrazbo mest

Celje je partner v evropskem projektu pametnih mest POCITYF, programa Obzorje2020, katerega namen je mesta z bogato zgodovinsko-kulturno dediščino spremeniti v bolj učinkovita, zdrava in trajnostna življenjska okolja z energetsko pozitivnimi stavbami in okrožji. V projektu sodeluje pa 46 partnerjev (mest) iz trinajstih držav.
POCITYF (A POsitive Energy CITY Transformation Framework) želi mestom ponuditi nove priložnosti, da postanejo varnejša, bolj zelena in bolj odzivna glede potreb svojih prebivalcev, podjetij in drugih organizacij.
Cilj projekta je mestom pomagati ustvariti energetsko pozitivna okrožja in ob tem spoštovati njihove raznolike urbane situacije, ki mnogokrat združujejo historične stavbe in objekte kulturne dediščine. Konec minulega tedna so predstavniki vseh sodelujočih mest projekt uradno začeli s »kick-off« srečanjem v Évori na Portugalskem.

Aktivnosti bodo potekale v dveh vodilnih mestih, v Évori (Portugalska) in v Alkmaarju (Nizozemska). Šest drugih mest – Celje, Granada (Španija), Bari (Italija), Ujpest (Madžarska), Ionnina (Grčija) in Hvidovre (Danska) - bo sledilo njunemu delu. Ostala mesta so povabljena, da delijo svoje izkušnje in se učijo iz spoznanj, ki jih bo prinesel projekt.

Namen sodelovanja v projektu je skladen z načrti Mestne občine Celje, in sicer, da se Celje razvija v smeri pametnega in energetsko učinkovitejšega mesta. Pri načrtovanju bomo izkoristili izkušnje in dobre prakse vključenih evropskih mest ob upoštevanju lokalnih potreb in značilnosti. Pričakuje se, da bo z neposrednim prenosom znanja in izkušenj v mestu mogoče prilagoditi in izvesti preverjene rešitve iz projekta. Pridobljeno znanje bo mestu omogočilo prehod na višjo energetsko raven, kar pomeni manjšo porabo energije, zmanjšanje izpustov CO2 in okoljsko prijaznejše mestno okolje. Sodelovanje Mestne občine Celje v projektu bo v povezavi z izvajanjem akcijskega načrta za trajnostno energijo vodilo k pametnemu trajnostnemu okolju za ustvarjanje novih priložnosti.

Trajanje projekta je 60 mesecev oz. 5 let. Celje bo v petih letih prejelo 220.312,50 eur. Vrednost celotnega projekta je 22.495.362 eur, prispevek EU za celoten projekt pa 19.999.212 eur.
***

Ta projekt je prejel sredstva iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje2020 v okviru sporazuma o dodelitvi nepovratnih sredstev št. 864400.

Oglejte si tudi