Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
9°C
PON.
26°C
9°C
Oceni objavo

Prešernovo ulico v Evropskem tednu mobilnosti zapiramo za promet in odpiramo za ljudi

Sobotni začetek ETM v znamenju križišča mikromobilnosti Zavarovalnice Triglav 

Celje, 12. september 2023 - Ob letošnjem Evropskem tednu mobilnosti (ETM) v Celju bomo v sklopu bogatega spremljajočega dogajanja naslavljali aktualno problematiko spreminjanja namembnosti javnih površin v središču večjih mest. V skrbi za okolje in zdravje je treba več prostora nameniti pešcem in kolesarjem ter javnemu prevozu, avtomobilski promet pa postopoma umakniti iz mestnih središč. 
Takšen trend je zaznati povsod po svetu in v večjih mestih po Slovenij, saj je avtomobilski promet eden največjih generatorjev toplogrednih plinov in onesnaževanja v mestih. 

foto4 purgfoto4 purg
Utrinek z lanskega dogajanja na Prešernovi ulici (Foto: Andraž Purg)

V Celju se že nekaj letih z najrazličnejšimi projekti pridružujemo tem prizadevanjem, tudi s sodelovanjem v Evropskem tednu mobilnosti. Letos smo pripravili še posebej bogat program, kar je eden od razlogov, da se bodo avtomobili pešcem, kolesarjem, sodelujočim na prireditvi ter obiskovalcem dogodkov letošnjega ETM umaknili še za kakšen dan več kot običajno. 
Tako želimo tudi na simboličen način še bolj zavzeto opozoriti na sprejemanje nove realnosti, ki jo narekujejo podnebne spremembe in uresničevanje ciljev trajnostne mobilnosti v Celju v sklopu celostne prometne strategije Mestne občine Celje.  

Na Mestni občini Celje sicer v prihodnosti načrtujemo preureditev Prešernove ulice, tako da bo bolj zelena, z manj prometa in predvsem namenjena pešcem in kolesarjem. 

V Celju smo v zadnjih letih z vzpostavitvijo mestnega potniškega prometa Celebusa in sistema javne izposoje koles Kolesce omogočili trajnostne oblike za prihod v mesto in verjamemo, da bosta obe storitvi, tudi v navezavi s Centralko, prispevali k spreminjanju potovalnih navad in manjši uporabi osebnih avtomobilov. 

Prebivalce in obiskovalce mesta ter vse, ki v njem delajo, prosimo za razumevanje in potrpežljivost zaradi spremenjenega prometnega režima v času Evropskega tedna mobilnosti v Celju.  

Časovni razpored zapor in spremenjenega prometnega režima na Prešernovi ulici v Celju v času ETM: 

Sobota, 16. 9. 2023, od 6. do 14. ure 

Ponedeljek, 18. 9. 2023, od 6. do 13. ure 

Sreda, 20. 9. 2023, od 6. do 13. ure 

Petek, 22. 9. 2023, od 6. do 16. ure 

V času prometne zapore in spremenjenega prometnega režima ne bo mogoče parkirati na ograjenem območju, lastnikom parkirnih prostorov pa bo omogočen dovoz do njihovih parkirišč, ki niso na območju Prešernove ulice. Izvoz vozilom iz Ozke ulice bo v času prireditve izjemoma omogočen po Savinovi ulici mimo tržnice. Prav tako bo v času od 6. do 8.30 ure omogočen dovoz dostavnim vozilom, ki preskrbujejo trgovine in lokale v središču mesta. 

grafika zaporegrafika zapore



Prvi dan ETM v Celju 

Uvodni dan pestrega programskega dogajanja Evropskega tedna mobilnosti v Celju, v soboto, 16. septembra 2023,  bo zaznamovala predstavitev projekta, Križišče mikromobilnosti Zavarovalnice Triglav, ki jo pripravljamo skupaj z Zavodom Vozim. Različne oblike mobilnosti in različne hitrosti postajajo vse bolj del našega prometnega vsakdana. Kako opazovati, se vključiti, sodelovati in upoštevati drug drugega v novi prometni stvarnosti?

Na dogodku Križišče mikromobilnosti, ki bo potekal med 9. in 13. uro na zaprti Prešernovi ulici, se bodo lahko obiskovalci preizkusili tudi na poligonu v vožnji z različnimi oblikami moderne urbane mobilnosti za vso družino: skiroji in električnimi skiroji, kolesi, poganjalčki in še s čim. Predvsem pa se bodo imeli možnost naučiti srečevati z različnimi udeleženci urbane mobilnosti in soočati z raznolikimi motilci pozornosti. 
Predstavljena bo novost, simulator e-skiroja, s pomočjo katerega lahko uporabnik na interaktiven način preizkuša svoje spretnosti na tem vedno bolj priljubljenem mikro prevoznem sredstvu.

Prvi programski dan ETM bodo v sobotnem dopoldnevu sooblikovali še 50 kilometrov dolga kolesarska tura »S KolesCEm na pot iz Celja do Žičke kartuzije, v organizaciji Celjskega mladinskega centra (MCC), Voden ogled razstave Hermanov brlog v Muzeju novejše zgodovine Celje in predstavitev Centralke. Ves dan pa bo mogoče s testno Celebus linijo odpraviti na Šmartinsko jezero ali pa s kolesom na MOS in si prislužiti cenejšo vstopnico za ogled sejma.

Oglejte si tudi