Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

V Celju prvi kotiček za oddajo delujočih aparatov

V sklopu petletnega projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! je nosilka projekta, družba ZEOS, d.o.o. skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnih gospodarstev (sekcija Gospodarske zbornice Slovenije) in podjetjem TSD, d.o.o. ter lokalnim partnerjem Simbio, družba za ravnanje z odpadki d.o.o. javnosti predstavila pilotni kotiček za oddajo še delujočih aparatov. Postavljen je v Zbirnem centru Bukovžlak na RCERO Celje in je na voljo vsem, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo. S postavitvijo pilotnega kotička so organizatorji projekta pričeli svojo pot na področju krožne elektronike, h kateri pozivajo tudi evropski zakonski predpisi.

Družba ZEOS, d.o.o., je največja slovenska shema, ki v imenu proizvajalcev izvaja zbiranje e-odpadkov, odpadnih baterij in odpadnih nagrobnih sveč. Zbrane tovrstne odpadke predaja v postopek nadaljnje obdelave. V času 13 let zbiranja e-odpadkov so teh zbrali skoraj 90.000 ton. Ocenjujejo, da se med njimi nahaja še 1-2 % delujočih naprav, ki po nepotrebnem končajo v predelavi materiala, hkrati pa se zavedajo, da se v Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pripravljajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z odpadki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Zato preko svojih aktivnosti nameravajo delovati v smeri, da bi se te odpadke zajezilo in s tem lahko ponovno uporabilo.


O zakonodajnih spremembah

Evropska Direktiva o odpadkih, prenesena v slovensko zakonodajo v obliki Uredbe o odpadkih, že sedaj definira sistem razširjene odgovornosti proizvajalca kot temeljni element učinkovitega ravnanja z odpadki. Dopolnitev evropske Direktive o odpadkih pa zavezuje proizvajalce k implementaciji postopka ravnanja z rabljenimi izdelki. Členi direktive, ki se nanašajo na razširjeno odgovornost proizvajalcev, morajo stopiti v veljavo do 1. januarja 2021, predvidoma v sklopu novega Zakona o varovanju okolja. Evropska komisija je marca letos predstavila tudi nov Akcijski načrt za krožno gospodarstvo, kjer so bili predstavljeni ukrepi, ki se osredotočajo na sektorje, ki uporabljajo največ virov in kjer so možnosti za krožnost velike. Med njimi je tudi elektronika, kjer se pojavlja pobuda za krožno elektroniko za daljšo življenjsko dobo izdelkov ter za zmanjševanje količine e-odpadkov.


Projektni prispevek k daljši življenjski dobi e-naprav

Projekt Life Spodbujamo e-krožno se je pričel v začetku letošnjega leta in spodbuja krožno gospodarstvo na področju e-opreme ter poudarja okoljski in socialni vidik ohranjanja in podaljševanja življenjske dobe aparatov. Tako bo pomembno prispeval k zgoraj naštetim spremembam v zakonodaji, ki se obeta. Trajal bo vse do konca leta 2024 in je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije. V sklopu projekta se bodo izvajale različne aktivnosti za promoviranje prioritetnih elementov krožnega gospodarstva, od ponovne uporabe, souporabe in popravil aparatov, do digitalizacije postopkov in iskanja inovativnih poslovnih modelov. Med drugim se bo v sklopu projekta postavilo okrog 60 kotičkov za oddajo še delujočih aparatov po vsej Sloveniji, ki bodo te aparate, ki bi sicer končali med e-odpadki, zajeli in jim zagotovili nove lastnike. Prvega so postavili v celjskem sodobnem centru za ravnanje z odpadki RCERO Celje v Bukovžlaku, ki je eden izmed prvih in večjih tovrstnih centrov v Sloveniji.
S postavitvijo kotička za ponovno uporabo izvajalci projekta upoštevajo zakonodajo, vzpostavljajo sledljivost in preizkušajo kriterije izločanja e-odpadkov. Gre za pilotni projekt, ki vzpostavlja proces priprave na ponovno uporabo e-odpadkov. Kotiček predstavlja hkrati komunikacijsko orodje za usmerjanje ljudi, izsledki pilotnega postopka pa bodo podlaga za vzpostavitev enovitega sistema v prihodnje.


O pilotnem kotičku za ponovno uporabo

Kotiček za oddajo še delujočih aparatov predstavlja obnovljen star zabojnik, ki je živo rumene barve in tako nezgrešljiv. Nahaja se v delu zbirnega centra poleg prostora za odlaganje že odsluženih aparatov. Vanj se lahko odda naslednje še delujoče aparate za ponovno uporabo: pralni stroj, hladilnik, zamrzovalnik, namizni in prenosni računalnik, zabavno elektroniko, male gospodinjske aparate, igrače, mobilne telefone, zvočnike, TV z ravnim zaslonom z daljincem, LCD monitorje, krožne žage, vrtalnike, glasbene stolpe, sesalnike in ostale primerne aparate na elektriko ali baterije. Vsi podatki, ki bodo še vedno shranjeni na morebitnih oddanih podatkovnih nosilcih, bodo v postopku priprave na ponovno uporabo izbrisani. V kotičku se zbira aparate, ki so varni za uporabo, niso pokvarjeni ali poškodovani, niso prekomerno umazani in niso starejši od 10 let. Če teh zahtev ne izpolnjujejo, jih je potrebno oddati na prostor za prevzem odpadne električne in elektronske opreme, ki se nahaja poleg kotička. Za zbrane primerne še delujoče aparate se bo v okviru projekta poskrbelo, da bodo po različnih poteh našli nove lastnike.
Vabljeni torej vsi občanke in občani, da obiščete RCERO Celje v Bukovžlaku, oddate v rumeni kotiček kakšen svoj še delujoči aparat, ki ga več ne potrebujete in tako poskrbite, da bo dobil novega lastnika. S tem mu boste podarili novo življenje.

Oglejte si tudi