Logo MojaObčina.si
DANES
1°C
-6°C
JUTRI
5°C
-1°C
Oceni objavo

Obnovitvena dela na pomembnih spomenikih kulturne dediščine v Celju

Celje, 19. september 2023 - Začetek prenove Stare grofije, nadaljevanje prenove Starega gradu Celje in projekt Grajske poti dajejo nov lesk trem celjskim zvezdam in mestu, ki je dedič osupljive zgodovine in tradicije slovenskega in evropskega prostora. Projekti bodo obogatili kulturno in turistično ponudbo mesta ter hkrati poskrbeli za ohranitev bogate zgodovinske in umetniške zapuščine.


V tem tednu smo začeli z deli za prenovo Stare grofije in vzpostavitev prostora za prikaz najdbe izjemnega pomena, antične vile s freskami. Na razpisu je bilo za izvajalca izbrano podjetje Remont d.o.o., vrednost izvedbe celovite obnove, ki vključuje izgradnjo zunanjega dvigala in strojnice za klimatizacijo razstavnih prostorov, finalizacijo podzemnega objekta za zaščito arheoloških ostalin, osvetlitev arkadnih hodnikov in obnovo fasade, znaša približno 1,5 milijona evrov. 


Vila s freskami Muzejski trg foto Nina Sovdat 5Vila s freskami Muzejski trg foto Nina Sovdat 5
Vila s freskami. (Foto: Nina Sovdat)


V letošnjem letu načrtujemo izvedbo del za vgradnjo dvigala in zagotovitev univerzalne dostopnosti objekta ter izvedbo dela strojnice za prezračevanje objekta. Večina ostalih del, vezanih na obnovo fasadnega ovoja in vzpostavitev novega razstavnega prostora ter klimatskih pogojev za prikaz izjemnih antičnih fresk, pa je načrtovana v letu 2024.


Stara grofija foto Nataa maher 6Stara grofija foto Nataa maher 6
Stara Grofija (Foto. Nataša Žmaher)


Najlepša poznorenesančna stavba v Celju, ki danes nudi dom Pokrajinskemu muzeju Celje, je bila zgrajena med letoma 1580 in 1603 ob južnem delu mestnega obzidja, na mestu, kjer so nekoč stala upravna in gospodarska poslopja celjskega spodnjega gradu. V 30. letih 20. stoletja so med obnovitvenimi deli odkrili znameniti Celjski strop, umetniško delo, ki je izrazito pomembno ne le za Celje, temveč tudi za širši evropski prostor. Za stavbo se nahaja urejen arheološki park in lapidarij na prostem z razstavljenimi najdbami rimske Celeie, ob prenovitvenih delih na Muzejskem trgu pa so leta 2018 odkrili arheološko najdbo izjemnega pomena - antično vilo s freskami. Gre za odkritje izjemnega pomena, ki se v Evropi pojavlja zelo redko in ki je vzbudilo veliko pozornost, najdba pa bo v prihodnje še poudarila pomen Celja v širšem kontekstu evropske kulturne dediščine.
Nadaljujejo pa se tudi obnovitvena dela na Starem gradu Celje, ki velja za eno najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Sloveniji. Zaradi zagotavljanja varnosti obiskovalcev smo v letošnjem letu začeli s sanacijo kamnitih fasadnih zidov Romanskega palacija. Gradbena dela izvaja podjetje Saning d.o.o., vrednost izvedbe del pa znaša 374.549,13 evrov.
Projekt bo v polovični vrednosti sofinanciralo Ministrstvo za kulturo, dela pa potekajo pod nadzorom območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in bodo zaključena prihodnje leto. Sanacija kamnitih fasad je pomembna tudi zaradi načrtovane nadaljnje obnove grajskega jedra. Želja Mestne občine Celje je, da bi na Starem gradu Celje še dodatno okrepili turistično in kulturno ponudbo ter razvijali nove vsebine.


Romanski palacijRomanski palacij
Romanski palacij na Starem gradu Celje


K temu bo pripomogel tudi projekt Grajske poti, ki ga sofinancira Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Projekt obsega več ureditev, med katerimi so nove povezovalne poti ter tematske točke, počivališča z ustrezno opremo, razgledne ploščadi nad plezališčem, dva vhodna portala s ploščadmi ob vstopu v grad ter digitalne nadgradnje, ki vključujejo vsebinske tematske točke ob obstoječi Pelikanovi poti. S tem projektom si poleg izboljšanja turistične ponudbe želimo omogočiti tudi boljšo dostopnost in izkušnjo obiskovalcev. Projekt, ki je vreden 557.259,50 evrov (od tega bo 348.029,48 evrov zagotovilo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport) bomo predvidoma zaključili v prihodnjem letu.

Oglejte si tudi