Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

O rešitvah za območje stare Cinkarne na novinarski konferenci in razstavi natečaja EUROPAN

Celje, 26. april 2024 – Vse do 26. maja bomo v Likovnem salonu v Celju gostili razstavo natečajnih elaboratov mednarodnega bienalnega natečaja EUROPAN 17, v katerem je lani sodelovala tudi Mestna občina Celje. Sodelovanje v tem natečaju je za občino zelo pomembno, saj je del prizadevanj za reševanje problematike območja stare Cinkarne. EUROPAN predstavlja uveljavljeno platformo za iskanje naprednih prostorskih rešitev, pohvali pa se lahko s številnimi odmevnimi izvedenimi projekti širom Evrope. 

Rezultati natečaja prinašajo pomembne razmisleke glede nadaljnjih razvojnih aktivnosti za staro Cinkarno, kjer si želimo izvesti urbano regeneracijo skozi postopen proces sanacije in razvoja tega območja. Z zahtevno nalogo v Celju se je ukvarjalo 13 ekip iz vse Evrope. Predstavljeni elaborati, ki jih bomo lahko spoznali na enomesečni razstavi, vsebujejo zanimive vizije in poglede na razvoj tega dela mesta, mednarodna komisija pa je kot zmagovalno rešitev za Celje izbrala koncept z imenom Parlament Cinkarna, ki jo je zasnovala ekipa arhitektov in urbanistov iz Avstrije, Španije in Nemčije. 

Veseli nas, da je Vlada RS ta teden sprejela odlok o določitvi degradiranega okolja in programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja na območju Stare Cinkarne. To je izjemno pomemben korak za naše mesto na poti do sanacije in k razvoju tega velikega območja na samem robu starega mestnega jedra. Župan Mestne občine Celje Matija Kovač je ob ministru za okolje, podnebje in energijo mag. Bojanu Kumru sodeloval na današnji novinarski konferenci, na kateri so predstavili odlok, ki predstavlja prvi korak k sanaciji tega, s starimi okoljskimi obremeni onesnaženega, območja. 
Župan Matija Kovač je poudaril, da gre za zelo pomemben trenutek za urbani razvoja Celja ter in območje v centralni poziciji, ki zaradi bremen ne more zadihati s polnimi pljuči. Povedal je, da smo z natečajem EUROPAN dobili projektne rešitve kot eno ključnih strokovnih podlag za izdelavo občinskega podrobnega prostorskega načrta. »Glede na to, da gre za razvojno pomembno območje Celja, smo želeli rešitve iskati na kar se da široki možni zasnovi in preizkusiti vse mogoče scenarije za čim boljšo urbano izrabo območja,« je dejal župan.

Po novinarski konferenci se je minister Kumer s poslanko Janjo Sluga na Mestni občini Celje udeležil še predstavitve zmagovalne in drugo uvrščene rešitve za območje stare Cinkarne.

Na nocojšnjem odprtju razstave pa bodo predstavljeni vsi prejeti elaborati –13 projektov, ki se ukvarjajo s problematiko območja stare Cinkarne. Predstavljeno bo tudi natečajno gradivo, med drugim foto in video material, da bodo obiskovalci lahko razumeli, kaj je naloga od natečajnikov sploh zahtevala in kakšna so bila vsebinska izhodišča, tako iz vidika onesnaženja in urbanizma kot tudi programskega razvoja tega dela mesta. Del razstavnega gradiva je tudi velik zemljevid območja in obiskovalce bomo povabili, da z nami delijo svoje misli o stari Cinkarni. 

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač: »Verjamem, da je vključujoč način načrtovanja prava pot, ki ničesar ne odvzema, temveč dodaja in rešitve preplete z ljudmi, ki tu živijo in bodo te prostore enkrat uporabljali.« 

Mestni občini Celje zmagovalna rešitev Parlament Cinkarna prinaša pomembne vidike za razmislek na področju nadaljnjega načrtovanja razvojnih aktivnosti za staro Cinkarno. Njeno bistvo je grajenje skupnosti in sodelovanje mnogih deležnikov pri načrtovanju konkretnih rešitev. 

Na severnem delu lokacije Parlament Cinkarna predlaga možnost gostejše zazidave z različnimi tipologijami, namenjene raznolikim družbenim in razvojnim programov. Rešitev prepleta naravo z urbanim in deluje kot javni prostor, ki vključuje socialno in okoljsko raznolike perspektive za razvoj vitalne skupnosti. Južni del je zasnovan kot naravno-rekreacijsko območje ob reki s pestrim programom. Rešitev je prejela visoko oceno žirije, ker pripoveduje zgodbo in ima izjemno močno sporočilo sodelovanja. Pomembna lastnost, ki so jo izpostavili snovalci rešitve, je premislek o razvoju Mariborske ceste in okoliških praznih parcel. Rešitev upošteva tudi zahtevnost pravnega in postopkovnega okvirja, ki je potreben za razvoj tako obsežnega, kompleksnega in z onesnaženjem obremenjenega območja.

Razstava Europan 17 Celje je ena izmed razstav v sklopu Europan Austria x Slovenia. V sodelovanju z Mestno občino Celje in Centrom sodobnih umetnosti Celje (Zavod Celeia Celje) jo organizira biro Obrat, slovenski partner Europan Austria. Na odprtju razstave se nam bodo pridružili tudi člani nagrajenih ekip. 

Oglejte si tudi