Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
5°C
SOB.
16°C
8°C
8345

Ob 17. evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu (23. do 29. januar 2023)

Rak materničnega vratu (RMV) je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov pri svojem izbranem osebnem ginekologu, je verjetnost, da bo zbolela s tem rakom, izjemno majhna. Slovenija s programom ZORA že dosega dva od treh ciljev, ki so nujni za odpravo RMV: več kot 70-odstotno udeležbo žensk v programu ZORA in učinkovito zdravljenje predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu pri več kot 90 % žensk. Morali bomo doseči še tretji cilj, to je povečati precepljenost proti HPV na 90 %.

V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu - Državni program ZORA že od leta 2003. V prilogi najdete dodatna pojasnila o organizaciji in rezultatih programa ZORA.

Ob 17. evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu bi želeli še posebej poudariti:

Slovenske ženske so program ZORA dobro sprejele, v zadnjem triletnem obdobju se je presejalnega pregleda udeležilo 71 % žensk, če preračunamo udeležbo na pet let, kot je presejalni interval ponekod v tujini, pa kar 86 % žensk v ciljni skupini 20–64 let. Triletna pregledanost ne dosega ciljne vrednosti v starostni skupini žensk od 50 do 64 let in v zdravstvenih regijah Murska Sobota, Koper, Kranj in Maribor, se pa pregledanost v starostni skupini nad 50 let povečuje

Program ZORA rešuje življenja s tem, da omogoča organizirano populacijsko odkrivanje in zdravljenje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb materničnega vratu. V letu 2021 smo v Sloveniji odkrili okrog 1.600 predrakavih sprememb visoke stopnje in zgolj 88 novih primerov raka materničnega vratu.

Skrbi nas manjše odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu v starostni skupini 30–39 let v zadnjih letih, saj v tej starosti žensk običajno odkrijejo več kot tretjino vseh predrakavih sprememb visoke stopnje v Sloveniji. Neodkrite in nezdravljene spremembe visoke stopnje lahko nezdravljene napredujejo v raka materničnega vratu, ki je eden redkih rakov, ki se najpogosteje pojavlja še pred 50. letom starosti.

• V foto poročilu Slovenija na poti k odpravi raka materničnega vratu smo strnili kratka sporočila pomembnih deležnikov pri odpravi raka materničnega vratu in fotografije lokalnih znamenitosti osvetljenih v simbolni turkizni barvi. S starostno standardizirano incidenčno stopnjo (svetovni standard) 5,5 novih primerov raka materničnega vratu na 100.000 žensk je Slovenija na dobri poti k odpravi raka materničnega vratu, ki jo bomo dosegli, ko bomo letno odkrivali manj kot 4 nove primere na 100.000 žensk.

Ob tej priložnosti ženske pozivamo:

Ne odlašajte s preventivnim pregledom z brisom materničnega vratu pri svojem izbranem osebnem ginekologu. Če ste stare med 20 in 64 let in je od zadnjega pregleda minilo tri leta ali več, se naročite na pregled same. Če vabilo prejmete, se nanj odzovite. Še posebej spodbujamo k redni udeležbi ženske v starostni skupini 30–39 let, ker v zadnjih letih v tej starostni skupini odkrivamo nekoliko manj predrakavih sprememb kot bi pričakovali.

Ne odlašajte s klicem izbranemu osebnemu ginekologu, če posumite, da imate znake, sumljive za raka materničnega vratu. Rak, odkrit v začetnem stadiju, je zelo dobro ozdravljiv in ženska lahko po zdravljenju živi polno življenje.

Odločite se za cepljenje svojih otrok proti okužbi s človeškimi papilomavirusi (HPV), ki povzročajo raka materničnega vratu in nekatere druge rake v predelu spolovil in zadnjika ter ustne votline.


Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:

Doc. dr. Urško Ivanuš, dr. med. Vodja državnega programa ZORA, Onkološki inštitut Ljubljana, https://zora.onko-i.si/ Predsednica Zveze slovenskih društev za boj prot raku, http://www.protiraku.si/ Tel. 01/5879-575, e-pošta: zora@onko-i.si

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi