Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Naj živi Celje!

Podelili smo najvišja priznanja Mestne občine Celje 

V Narodnem domu v Celju smo s podelitvijo najvišjih priznanj Mestne občine Celje sklenili praznični dan. 11. aprila 1451 je Celje postalo mesto, letos mineva 572 let. Dobili smo novega častnega meščana. Za dolgoletno izjemno uspešno vodenje družbe Klasje in prispevek k razvoju celjskega gospodarstva ter vsestransko delovanje v širšem družbenem okolju, ki ima trajen pomen za ugled mesta Celje doma in v tujini, je naziv prejel Edvard Stepišnik.  

Župan je slovesno podelil tudi zlati celjski grb mag. Vidu Marcenu, Ivu Umeku in Centru sodobnih umetnosti Celje, srebrni celjski grb Celjskemu mladinskemu centru, Zvezdanu Martiču, Urošu Periću in Klubu podjetnikov Zlatorog Celje ter bronasti celjski grb podjetju Naj kafe, Zvonimirju Mešku in Jolandi Thaler.  

Obrazložitve nagrad so objavljene tukaj.

Prejemnikom letošnjih občinskih priznanj iskreno čestitamo!   

Zbrane je uvodoma nagovoril župan Mestne občine Celje Matija Kovač, ki je med drugim povedal, da nagrajenke in nagrajence postavljamo ob bok vsem izjemnim osebnostim, ki so sooblikovale zgodovino knežjega mesta. »Ste graditelji njegove nedavne preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Hvala vam, da ste zgled in navdih. Da dokazujete, da vsak posameznik lahko prispeva svoj delež k boljšemu danes in jutri - zase, posledično pa za vse mesto, saj mestu ravno ljudje dajemo obraz, vsebino in globino. Ponosni smo na vas in iskreno vam čestitamo ob prejemu priznanja (…) Ko praznujemo z mestom, praznujemo z ljudmi. Pred 572 leti je človek, ki je tudi sicer pomembno zaznamoval celjsko zgodovino, Friderik II. Celjski, trški naselbini podelil mestne pravice. Vse od takrat so mesto gradili pogumni, vizionarski, odločni in močni ljudje. Takšni, ki so si upali na glas izražati svoje mnenje in razmišljati izven okvirjev, ki so znali s svojim entuziazmom in zanosom v svoje ideje prepričati tudi druge. Modrosti mnogih se moramo zahvaliti, da je Celje danes dobro razvito, sodobno in odločeno, da nadaljuje pot trajnosti, povezovanja in napredka. Srce regije, ki je v marsičem zgled in hkrati odprto in pripravljeno na učenje za še boljši jutri.«

Župan je prebivalce Mestne občine Celje nagovoril z besedami: »Želim si, da bi bila Mestna občina Celje za vas srečen dom, v katerem ne manjka priložnosti in spodbud. Skoraj 400 ljudi je pred kratkim dobilo novi dom na Singenski ulici in takšne zgodbe so navdih za prihodnost, za delo, ki je pred nami. Zidovi bi bili brez pomena, če za njimi ne bi živeli ljudje s svojimi edinstvenimi zgodbami. Skupnosti ne bi bilo, če je ne bi tvorili posamezniki z idejami in željo do dela in napredka … Želim si, da bi se v naši skupnosti vsak počutil sprejetega, slišanega in cenjenega. Veselim se prihodnosti v tej skupnosti.«   Ljudje smo skozi zgodovino v Celju naredili že mnogo ovinkov. Letos praznujemo okrogle obletnice dogodkov, ki so se globlje vtisnili v dušo in spomin mesta. Pred 700 leti se mesto Celje oziroma v točnem zapisu »grad Celje, trg pod njim in stolp, ki leži v trgu« prvič znajde v pisnem dokumentu. Pred 600 leto so Celjski grofje lahko postali knezi, pred 150 leti je bila ustanovljena Cinkarna, pred 90 leti smo doživeli katastrofalne poplave, pred 40 leti so Celjani osvojili Himalajo in pred 20 leti smo odprli nov stadion na Hudinji in novo dvorano Zlatorog.  Vse to smo danes praznovali, predvsem pa smo rekli hvala ljudem, ki delajo mesto okoli nas boljše.   Današnjo slovesnost je zasnoval režiser in scenarist Jaša Koceli. Sooblikovali so jo moderator Luka Bokšan in igralka Nika Korenjak, pevka Katja Florjančič, plesalka Ana Cvelfar, Leon Firšt Jazz Trio in pevke Gimnazije Celje – Center pod vodstvom Davida Preložnika. 

Oglejte si tudi