Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
9°C
PON.
26°C
9°C
Oceni objavo

V Celju smo svetovni dan učiteljev obeležili s koncertom glasbenih zasedb vzgojiteljev in učiteljev

Celje, 6. oktober 2023 – Ob svetovnem dnevu učiteljev, ki smo ga 6. oktobra obeležili v več kot 100 državah po vsem svetu, smo v Narodnem domu pripravili čudovit koncert, na katerem so nastopile vzgojiteljske in učiteljske glasbene zasedbe iz Vrtca Anice Černejeve, Vrtca Zarja, Osnovne šole Glazija, Glasbene šole Celje, Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje, Šolskega centra Celje in Gimnazije Celje – Center. Ponosni smo, da smo kot prva mestna občina ob tem pomembnem dnevu organizirali kulturni dogodek in se poklonili učiteljskemu poklicu. 

Na Mestni občini Celje se zavedamo izjemnega pomena vrtcev in šol za skupnost, za našo sedanjost in prihodnost. Zavedamo se tudi vedno večjih izzivov, s katerimi se danes sooča šolski sistem in pomena sodelovanja ter vpetosti lokalne skupnosti v delo vrtcev in šol. Želimo si, da tudi v našem mestu 5. oktober postane dan, ko skupnost skupaj spomnimo na izjemno poslanstvo in pomen pedagoškega poklica. Praznik učiteljev obeležujemo z zavedanjem, da je pri uresničevanju enakih možnosti ter ustvarjanju pogojev za varno in spodbudno učno okolje otrok ter mladostnikov pomemben slehernih vzgojitelj oziroma učitelj. Zavedamo se, da ima družba v vsakem obdobju določena pričakovanja, ki so povezana z napredkom in razvojem. Prav učitelji in vzgojitelji so ključni motor vzgoje in izobraževanja. Brez njih dobri nameni, zamisli in rešitve ne morejo vzkliti. 


V imenu gostitelja je pedagoške delavce nagovoril dr. Bojan Cvelfar, vodja Oddelka za družbene dejavnosti na Mestni občini Celje: »V Mestni občini Celje je sodelovanje in povezovanje vrtcev in šol med seboj in z lokalno skupnostjo primer dobre prakse. Zelo smo ponosni, da z vsemi vami tako dobro sodelujemo, da se znamo povezovati in skupaj ustvarjati spodbudno okolje za naše otroke in mlade. S svojim delom in ustvarjalnostjo vaši učenk in učencev bogatite podobo in dogajanje v Mestni občini Celje. Ponosni smo na številne projekte, ki jih ustvarjamo skupaj in s tem otrokom in mladim sporočamo, da so pomemben del naše skupnosti. Ste dragocen sogovornik in sodelavec. Hvala, ker s predanostjo, odgovornostjo in srcem opravljate svoje delo, ki je pravi poklic in poslanstvo. Vaše delo je velikokrat premalo cenjeno. Z našimi otroki preživite velik del dneva od ranega otroštva in vse do praga odraslosti. Pomembno sooblikujete njihove osebnosti in pomagate razvijati njihove potenciale. Sooblikujete prihodnost človeka in s tem prihodnost skupnosti. Hvala vam za to.«

Dogodek ob svetovnem dnevu učiteljev si želimo organizirati vsako leto.


Zgodovina dneva vzgojitelje in učiteljev
1966 so na mednarodni konferenci o izobraževanju, ki sta jo v Ženevi organizirala Unesco in Mednarodna organizacija dela, sprejeli dokument Priporočila o položaju učiteljev, ki določa pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govori o tem, kakšen položaj bi morali glede na zahtevnost dela imeti v družbi. Opredeljuje tudi odgovornost držav, ki naj vzgojiteljem in učiteljem ter njihovim organizacijam omogočijo sodelovanje pri odločanju o zanje pomembnih vprašanjih. Odločitev o 5. oktobru kot svetovnem prazniku vzgojiteljev in učiteljev je bila sprejeta na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi, obeležujemo pa ga od leta 1994. Vsako leto Unesco določi posebno temo tega dne in letošnja je posvečena kadrovski stiski, s katero se srečujejo vrtci in šole po vsem svetu. 

Z glasbo ogreli srca 
V pester glasbeni večer nas je v Narodnem domu povedla vokalna zasedba strokovnih delavk Vrtca Anice Černejeve. Zbor deluje že več kot 10 let in je nepogrešljiv na vrtčevskih dogodkih in prireditvah, vodi pa ga Lucija Kolar.
Glasbena skupina vrtca Zarja šteje 15 članic in članov, vzgojiteljic in vzgojiteljev, ki jih druži veselje do glasbe, muziciranja in petja. Skupina je nastala z namenom izvajanja glasbe na Orffova glasbila v vrtcu, kasneje pa so svoje dodali številni instrumentalisti med zaposlenimi ter tako razširili nabor glasbenih zvrsti. 

Ženski pevski zbor Glazibile Osnovne šole Glazija je začel delovati lani. Povezal je skupino učiteljic, ki delijo ljubezen do petja in vokalne glasbe. Zasedba je z nastopi popestrila številne šolske prireditve in dogodke, z njimi pa pogosto prepevajo tudi učenci mladinskega pevskega zbora, ki deluje na šoli. 

Vokalna zasedba Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje je bila ustanovljena pred mesecem dni. Predhodnik vokalne skupine je bil kvartet profesorjev, ki je nastal leta 2020. Ta je nastopal na tradicionalnih šolskih dogodkih, Ljubaviziji, na svečani podelitve mature in na učiteljskih konferencah. 

Ob izjemnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, Ljudsko univerzo in mrežo višjih in visokih šol, ki delujejo v našem mestu, je eden od naših ponosov tudi izjemna Glasbena šola Celje s častitljivo več kot 115-letno tradicijo. Dosežki njenih učencev in dijakov, pa številni stalni in priložnostni sestavi, vpetost v lokalno in mednarodno okolje, pričajo sami zase. Povabilu na nocojšnji koncert sta se odzvali kar dve zasedbi. 

Kvintet GCC je na Gimnaziji Celje – Center decembra 2020 povezal 5 učiteljev z željo, da z univerzalno govorico glasbe nagovorijo dijake, kolege in javnost ter vsaj kakšen hip vsakodnevnih koronskih novic nadomestijo z optimističnim pogledom v prihodnost. To jim je nedvomno uspelo in kmalu so postali nepogrešljivi del kulturne ponudbe na šoli in v našem mestu. V zasedbi muzicirajo nekateri nekdanji, nekateri pa sedanji profesorji glasbe na GCC. 

Ob koncu koncerta sta se predstavili še zasedbi HarmonikART in Vokalno skupino Amantes iz Šolskega centra Celje, ki sodi med največje šolske centre v Sloveniji. 


(vir: moc.celje.si in Facebook - Mestna občina Celje)

Oglejte si tudi