Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
25°C
9°C
Oceni objavo

Svetovni dan zborovskega petja v Celju in s pevskimi zbori treh celjskih gimnazij na Potujoči muziki

Celje, 8. december 2023 – Druga nedelja v decembru velja za svetovni dan zborovskega petja. V Celju ga bo Zveza kulturnih društev Celje v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje in JSKD OI Celje obeležila to nedeljo s pomembnim pevskim dogodkom, katerega namen je spodbujanje združevanja in ubranega zborovskega petja med številnimi celjskimi zbori. Prihodnjo soboto pa bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma dogodek Potujoča muzika, ki je največja prireditev namenjena svetovnemu dnevu zborovskega petja v Sloveniji in na kateri bodo nastopili zbori treh celjskih gimnazij. 

V nedeljo, 10. decembra, ob 17-ih se bo prireditev začela na Glavnem trgu s kratko predstavitvijo sedmih nastopajočih zborov ter s skupno pesmijo, nato pa se bodo pevci in obiskovalci ob skupnem prepevanju zborov sprehodili do
Celjskega doma, kjer bo kratek revijalni nastop. Pevsko popoldne bodo zaključili s prijetnim druženjem.

POTUJOČA MUZIKA
 je koncert združenih izbranih gimnazijskih zborov Slovenije v počastitev svetovnega dneva zborovske glasbe. Letos bo v soboto, 16. decembra, ob 18. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. JSKD že desetletja skrbi za razvoj zborovske dejavnosti otrok in odraslih, s tem projektom pa ustvarja posebno priložnost za mladinske zbore s srednjih šol, ki jim zadnji čas posveča posebno pozornost. Na 6. Potujoči muziki v Cankarjevem domu bo imelo priložnost sodelovati 12 izbranih gimnazijskih zborov Slovenije, ki so se v zadnjih dveh letih  posebej izkazali. Ti zbori so most do bodočih odličnih dosežkov odraslih zborov. Skupaj bo zapelo okoli 450 pevcev, približno 150 samo iz Celja, povabljeni so namreč naši trije gimnazijski zbori: Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju (zborovodja Tomaž Marčič), Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center (zborovodja David Preložnik) in Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje (zborovodja Matevž Pušnik). 

DPZ GCC – Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center, zborovodja David Preložnik

Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center (DPZ GCC) je od zdaj delujočih pevskih zasedb na šoli najstarejša pevska dejavnost. V tej obliki dekliški pevski zbor deluje že od leta 1971. Zbore na GCC so vodili priznani glasbeni pedagogi in zborovodje Boris Ferlinc, Danijel Grum, Ivan Lah, Vlado Modic, mag. Vid Marcen, dr. Dragica Žvar in Metka Jagodič Pogačar. Zborovsko dejavnost je leta 1995 prevzela Barbara Arlič Kerstein, ki vodi dekliški Nonet GCC. Od leta 2012 dekliški zbor vodi David Preložnik. Zbor ima postavljeno zborovsko piramido, saj pevke najprej pojejo v zboru 1. letnika, da se naučijo temeljev vokalne tehnike in zborovstva. Vsako šolsko leto tako v obeh zborih ljubiteljsko prepeva več kot 70 deklet. Zbor vsako šolsko leto načrtuje številne koncerte in je eden izmed aktivnih ustvarjalcev na odrih knežjega mesta. Številna visoka priznanja in posebne nagrade na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih DPZ GCC uvrščajo h kakovostnejšim sestavom šolskih zborov v Sloveniji in Evropi.
DPZ GCC si v zadnjih letih šteje v veliko čast, da lahko sodeluje s slovenskimi skladatelji (Ambrož Čopi, Andrej Makor, Tadeja Vulc, Jakob Jež, Marijan Dovič, Leon Firšt, itd). Zbor, ki je ena izmed obšolskih dejavnosti in je tudi najštevilčnejša, skrbi za osebnostni razvoj dijakov ter za razvoj kulturno-umetnostne vzgoje; vse to pa na GCC nima svojega mesta le v teoriji, ampak se praktično izraža v vsakdanjem utripu vzgojno-izobraževalnega zavoda. Vsak »GCC-kulturni dogodek« pripomore k utrjevanju statusa kulture v šolskem in lokalnem prostoru ter naziva kulturna šola, ki ga je GCC podelil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.


DPZ GCCDPZ GCC
Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – CenterDPZ GCC


Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, zborovodja Tomaž Marčič

Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, katerega začetki segajo v 2. polovico 19. stoletja, je leta 1945 znova obudil legendarni zborovodja Egon Kunej. Od leta 2009 ga vodi Tomaž Marčič, z njim pa je dosegel številne uspehe na domačih in tujih odrih, med njimi štiri zlata priznanja na državnem tekmovanju v Zagorju, zlati priznanji na mednarodnih tekmovanjih v Tuheljskih toplicah na Hrvaškem in v Bad Ischlu v Avstriji ter zlata priznanja in 1. mesta na tekmovanjih v Bad Krozingenu v Nemčiji, v Palmanovi v Italiji in Pragi na Češkem. Poleg številnih nastopov zbor vsako leto pripravi najmanj dva celovečerna programa, uspešno sodeluje z drugimi zasedbami (Simfonični orkester GŠ Celje, Trio Eroika, skupina Nude, skupina Mi2) in se predstavlja na gostovanjih v tujini (Nemčija, Srbija, Madžarska). Med drugim je zbor v zadnjih letih sodeloval pri izvedbah oratorija Jožeta Trošta Blaženi Anton Martin Slomšek ter pri praizvedbi in ponovitvah kantate Tadeje Vulc Rojstvo luči.


MMPZ I gimMMPZ I gim
Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju


Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje, zborovodja Matevž Pušnik

Prepevanje v pevskem zboru ima na Šolskem centru Celje že več kot 40-letno tradicijo. Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje je bil ustanovljen leta 1976 in vsako leto v njem prepeva več kot 50 dijakov, ki prihajajo z vseh šol šolskega centra.
Zbor vsako leto pripravi koncerte za domače občinstvo, sodeluje pa tudi na številnih državnih in mednarodnih zborovskih festivalih ter srečanjih. Velika vnema in želja po kakovostnem petju je pevcem in zborovodjem na teh tekmovanjih prinesla veliko priznanj. Zbor je gostoval že na številnih festivalih v tujini: v Italiji, na Češkem, Belgiji, Turčiji, na Malti, Nemčiji ter Španiji ter prejemal visoka srebrna in zlata priznanja. Vodenje zbora je leta 2022 prevzel Matevž Pušnik.


MMPZ CCMMPZ CC
Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje


Poglavitno sporočilo svetovnega dneva zborovskega petja je, da v glasbi ne iščemo le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje. 

Zborovsko petje je izjemen del slovenske tradicije in močno zasidrano v identiteti našega mesta in naroda. Želimo si spodbujati petje, želimo si, da ga čim več ljudi, ki jim morda še ni blizu, začuti in prepozna njegovo vrednost.

Ponosni smo, da bo Celje tako številčno in kakovostno zastopano na Potujoči muziki 2023. Zborom treh gimnazij iskreno čestitamo in jih želimo uspešen nastop v Cankarjevem domu.  

Oglejte si tudi