Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
8°C
PON.
24°C
10°C
Oceni objavo

V Cinkarni Ura za kulturo

Slikarka Amina Kolarič, fotograf Dušan Mastnak, kipar Ilija Kelavić in literat Bojan Ekselenski so združili moči v razstavi »Ura za kulturo«. S predstavitvijo avtorskih likovnih del in spremnih kratkih zgodb so ljubiteljski umetniki, ki jim je skupno, da so dopoldan sodelavci v Cinkarni Celje, prenesli sporočilo o kulturi kot o temelju medčloveških odnosov. Z njo so umetniki skozi svoj likovni jezik počastili 150-letnico podjetja.
Slikarka Kolarič slika že skoraj 40 let. Sprva je upodabljala jadrnice, živali, cvetlice, v zadnjem času pa tudi akte, tihožitja in krajine. Po Sloveniji razstavlja na skupinskih in samostojnih razstavah, sodeluje na likovnih natečajih, ekstemporih in v humanitarnih akcijah.

Mastnak se je s fotografijo začel ukvarjati pred desetletjem, ko si je kupil prvi digitalni fotoaparat. Blizu so mu motivi narave, arhitekture in abstrakcije. Razstavlja v okviru fotokrožka Ljudske tehnike Cinkarne Celje in celjskih fotografskih klubov.

Ilija Kelavić skozi abstraktne in realistične skulpture pripoveduje svoj pogled na socialne in duhovne razsežnosti človeka. Razstavlja na skupinskih razstavah, na 6 pa je svoje kipe razstavil samostojno.

Otvoritev v Sloveniji še nepoznani prozni sličici

Ekselenski je avtor več fantazijskih, znanstvenofantastičnih in esejističnih knjig. Je predsednik Celjskega literarnega društva in objavlja tako v literarnih revijah v Sloveniji kot v različnih tujih zbirkah. Razstavo je pospremil s posebno, v Sloveniji še nepoznano literarno zvrstjo, prozno sličico v 100 besedah.

»Kultura oziroma umetnost je temelj spoštovanja, gradi našo identiteto, zato je pomembno, da jo negujemo. V podjetju imamo številne umetnike, ki se izražajo skozi različne materiale in oblike, in hvaležni smo, da nekateri med njimi svoj talent in strast tokrat delijo z nami,« je povedal predsednik Uprave Aleš Skok.

»Z izražanjem skozi različne vrste umetnosti posameznik krepi kreativno razmišljanje in gradi mostove med različnimi svetovi. Sodelavci to počnejo v svojem prostem času, za kar jim moramo posebej čestitati. Obenem pa verjamemo v moč povezovanja skupnosti skozi kulturo,« je dodala članica Uprave – tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič.  

Razstava bo na ogled tudi v Poslovni enoti v Mozirju.

Fotografije: Blaž Črepinšek

Oglejte si tudi