Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Gasilska olimpijada Celje 2022 se bo z zlatimi črkami zapisala v zgodovino našega mesta

Na stadionu Z'dežele je bila sinoči veličastna otvoritvena slovesnost Gasilske olimpijade Celje 2022. Po preletu letal Slovenske vojske, prihodu tekmovalnih enot držav udeleženk 17. Mednarodnega gasilskega tekmovanja in 23. Mednarodnega srečanja gasilske mladine ter mednarodnega sodniškega zbora, nagovorov in himni Republike Slovenije, ki jo je zaigral orkester Slovenske vojske, zaprisegi tekmovalcev in dvigu zastav, je ob zvokih fanfar zagorel ogenj Gasilske olimpijade, ki se je udeležuje 2.650 tekmovalcev iz 20 držav. 

»Gre za veličasten dogodek, ki se bo zagotovo zapisal z zlatimi črkami v zgodovino našega mesta. Celje v teh dneh preveva olimpijski duh. Mestne ulice je napolnil gasilski vrvež, ki je sabo prinesel veliko veselja, smeha in pozitivne energije«, je na otvoritveni slovesnosti dejal župan Bojan Šrot in poudaril, da je gasilstvo postalo del narodne identitete in da smo zelo ponosni na njegovo več kot 150-letno tradicijo. Tudi v Celju je prostovoljno gasilstvo odlično organizirano in številčno. Pogosto so v gasilskih društvih včlanjene in aktivne cele družine, zato se nam za podmladek ni treba bati.   
»Gasilska uniforma prinaša spoštovanje in ugled v družbi, hkrati pa simbolizira moč, pogum, prijateljstvo, požrtvovalnost, solidarnost, humanost in nenazadnje tudi pripadnost lokalni skupnosti in domovini … Gasilska olimpijada je tekmovanje v različnih gasilskih  disciplinah, je pa hkrati tudi priložnost za druženje, sklepanje novih poznanstev in prijateljstev, izmenjavo izkušenj in nenazadnje tudi za spoznavanje naravnih in zgodovinskih znamenitosti kraja, kjer se vse skupaj dogaja. Vzemite si čas in  si kaj od tega oglejte, zagotovo vas bo navdušilo. Mesto je lepo urejeno, varno, tukaj živijo prijazni in gostoljubni ljudje, ki bodo naredili vse, da se boste domov vrnili z najlepšimi spomini na ta veličasten dogodek. Tekmovalcem želim dobre športne rezultate, vsem udeležencem gasilske olimpijade pa prijetno počutje v našem knežjem mestu«, je še dejal župan Bojan Šrot. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj Gasilske olimpijade Celje 2022, je v uvodu svojega govora opozoril na hud požar ob slovensko-italijanski meji in več tisoč glavo množico na stadionu pozval, naj z aplavzom podprejo vse gasilce, ki se v zelo težkih pogojih borijo z ognjenimi zublji. Dejal je, da so prostovoljni gasilci junakinje in junaki slehernega okolja, da predstavljajo svetovno družino plemenitih posameznikov in izjemnih enot, ki jim pripadajo. Vsak dan rešujejo življenja in so vedno tam, kjer je potrebna pomoč sočloveku. 

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik je spomnil na leto 2011, ko je krovna gasilska organizacija v Kočevju prvič organizirala mladinsko gasilsko olimpijado. »Od takrat smo, na podlagi prvih izkušenj dozoreli v prepričanju, da znamo in zmoremo organizirati tudi največji gasilski dogodek na svetu. Pred štirimi leti smo pridobili potrebno samozavest in oblikovali partnerstvo ter se tako z državo in njenim podsistemom, podporniki in gasilskimi organizacijami zavestno odločili za projekt, katerega smo uresničili na lastnem znanju in z bogatimi izkušnjami, pridobljenimi na gasilsko-športnem tekmovalnem področju.« 

V zadnjih dneh smo se ob uničujočih požarih pri nas in v tujini globoko zavedli, kako plemenito poslanstvo opravljajo prostovoljni gasilci. Nove podnebne spremembe nas utrjujejo v prepričanju, da lahko opravljamo svoje poslanstvo samo z združenimi močmi in medsebojnim povezovanjem. Mojim besedam pritrjujejo dejstva o velikih požarih v naravi, s katerimi se trenutno spopadamo v Sredozemlju. Ob tej priložnosti se zahvaljujem vodstvom Gasilskih zvez Avstrije, Hrvaške in Češke za dragoceno pomoč in sodelovanje v pripravi in izvedbi gasilske olimpijade. Cenjeni slovenski gasilci, župani, državljani in meščani ter podporniki! Brez vaše pomoči nam ne bi uspelo, zato velika zahvala in moj poklon vsem vam, ki ste spoznali, da s tem dogodkom krepimo našo prepoznavnost in samozavest. Pri tem naj izpostavim sodelovanje vseh gasilskih regij in napore Mestne občine Celje za pester spremljevalni program ter tudi Gasilskima zvezama Celje in Šentjur za pripravo tekmovališč«, dejal Janko Cerkvenik in tekmovalcem zaželel, da bi se v soboto na zaključni prireditvi vsi počutili kot zmagovalci. 
Otvoritvene slovesnosti in velikega gasilskega olimpijskega koncerta na stadionu Z'dežele se je poleg tekmovalcev udeležilo več tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine ter seveda tudi iz Celja. Različni dogodki, ki jih je pripravil Zavod Celeia Celje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije, so zelo obiskani, na vsakem koraku se čuti veselje, ponos in prijetno vznemirjenje. Tekmovanja so na Atletskem stadionu Kladivar, zaključna slovesnost pa bo v soboto zvečer na stadionu Z'dežele.  

Oglejte si tudi