Oceni objavo

Celje je bilo čebelarsko središče Slovenije

V dvorani Golovec je bila 20. maja dopoldan osrednja slovesnost v državi ob svetovnem dnevu čebel in prazniku slovenskih čebelarjev. Slavnostni dogodek je pripravilo domače Čebelarsko društvi Henrika Peternela, ki letos slavi 140 letnico obstoja, ob sodelovanju Čebelarske zveze Slovenije in pod pokroviteljstvom Mestne občine Celje.
Med govorniki na prireditvi je bil tudi župan Mestne občine Celje Matija Kovač, ki je izrazil zadovoljstvo, da je vseslovenski čebelarski praznik tokrat v našem mestu. Kot je še dejal, je v Celju bogata tradicija čebelarstva, še posebej pa smo ponosni na Čebelarsko društvo Henrik Peternel, ki deluje že več kot 140 let.
Župan je še dodal, da je v Celju veliko navdihujočih zgodb, ki so povezane s skrbjo za naravo, zelene površine in s tem tudi za čebele ter da v Celju vsako leto zasadimo več kot sto medovitih in drugih rastlin.
»Vsi, ki smo danes tukaj, se zavedamo, kako pomembno in kompleksno mesto imajo v naravi in v naših življenjih čebele. Spremljajo nas skozi vse življenje - v otroštvu so simbol pridnosti, varčnosti in skrbi za druge. v odrasli dobi občudujemo njihovo učinkovitost, socialni red in gospodarnost,« je poudaril župan v svojem govoru.
Kot je še povedal, podobno kot čebela z natančnostjo izdeluje satovje, smo v družbi dolžni premišljeno skrbeti za okolje, da bo nudilo prehrano čim več ljudem in omogočilo prisotnost vseh živih organizmov.
»Čebele nas tudi učijo o pomenu sodelovanja v skupnosti in delovanja na skupnostni način. Učijo nas, da sta vsak napor in vztrajnost, ki ju vlagamo na dolgi rok, tudi pot do doseganja sladkih rezultatov. Pri tem se moramo zavedati, da je vsak prispevek, vsako delo in napor, ki ga vložimo v skupnosti, tudi pot do uspeha. Svetovni dan čebel je prava priložnost, da se spomnimo na močno simbolike harmonije med človekom in naravo in da naše prihodnosti ni brez skrbi za čebele. Mestna občina Celje s svojim delom stremi k takšnim ciljem – ustvarjati trajnostno, zeleno okolje z močjo povezane s skupnosti«, je svoj govor sklenil župan in čebelarjem čestital ob svetovnem dnevu čebel in ob njihovem prazniku.
Med govorniki na prireditvi so bili še ministrica za kmetijstvo Irena Šinko, predsednik CTIF Milan Dubravac, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik gostiteljskega čebelarskega društva Gorazd Gradišnik, dogodka pa se je udeležilo še nekaj visokih gostov, med drugim irski veleposlanik v Sloveniji Adrian Farell, državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Dejan Židan itn.


(vir: Facebook - Mestna občina Celje)

Oglejte si tudi