Oceni objavo

»Boriti se za svobodo mora biti trajna naloga vsakega državljana«

V Parku svobode proslava ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju 

Mestna občina Celje je 25. aprila popoldan v Parku svobode pripravila osrednjo slovesnost pred bližnjim državnim praznikom, dnevom upora proti okupatorju, ki ga obeležujemo 27. aprila. Slavnostna govornica na proslavi je bila mag. Marijana Kolenko, ravnateljica Osnovne šole Lava, ki jo je pred dogodkom sprejel župan Matija Kovač. 

Na dan 27. aprila se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte, leta 1941, tako je bilo mnogo let po vojni, čeprav so zgodovinska dejstva pokazala, da je bil ta prelomni dogodek že dan prej. Kot je povedala slavnostna govornica, mag. Marijana Kolenko, je za slovenski narod dan upora proti okupatorju še vedno pomemben praznik, ki ga na veliko srečo nas državljanov niso odložila na smetišče zgodovine pogosta ideološka in politična nestrinjanja. 
»Ali bi se morali sramovati tako pomembnih prelomnih zgodovinskih dogodkov kot je upor, boj za svobodo, za mir, za pravičnost, za solidarnost, za humanost, za skupne temeljne človeške vrednote? Ali bi se morali zato, da mlada generacija ne bo obremenjena z nasilnimi ravnanji II. svetovne vojne, kar pogosto slišimo z različnih strani in od različnih ljudi, odpovedati trajnemu opominjanju, da je bila II. svetovna vojna grob poseg v svobodo našega naroda, grob poseg v identiteto naroda, jezika, kulture, blagostanja…?« je v svojem govoru zastavila vprašanja slavnostna govornica in nanje tudi odgovorila z odločnim ne. 

Kot je še dodala, mora biti boriti se za svobodo kot najvišje obče - človeško vrednoto trajna naloga vsakega državljana, saj je svoboda temeljna pravica. Boriti se za svobodo in mir v vseh plasteh družbe ter skupnosti je dolžnost vsakega izmed nas in odrasli imamo še posebno nalogo in odgovornost, da tega naučimo našo mlado generacijo. 


Prav mladim je Marijana Kolenko posvetila velik del svojega govora. »Danes se moramo boriti proti skrajnim ekonomskim prepričanjem, ki mlade nagovarja, da bodo pomembni le, ko bodo veliko imeli – materialni svet nas je že zdavnaj ugrabil. Mlade moramo opogumiti, predvsem pa jih naučiti in navdihniti za boj: za več znanja, za kakovostno in zdravo odraščanje – brez kradljivcev tehnologij, ki nam vsak dan krade mladino in se ne ukvarja s hudimi posledicami, ki jim bomo priča v prihodnosti, a račun za to bo zagotovo morala plačati naša država.« 

Kot je še izpostavila Marijana Kolenko, smo mladim dolžni pokazati, kako se boriti proti nasilju, nestrpnosti, sovražnosti, odtujenosti, zasvojenosti, za varno in spodbudno okolje, jim razložiti in z dejanji kazati, kaj pomeni narodna identiteta. 
Program so oblikovali na Gimnaziji Celje – Center, dijaki so sodelovali z zborovsko pesmijo in pripravili recital Kajuhovih pesmi ter tako počastili leto Karla Destovnika Kajuha, njegovo pesniško poslanstvo in vlogo. V programu je s koračnico ob prihodu in odhodu praporščakov sodelovala tudi Glasbena šola Celje. 

Mestna občina Celje osrednjo občinsko slovesnost ob Dnevu upora proti okupatorju, pripravlja v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Celje ter celjskima območnima veteranskima organizacijama, Policijskim veteranskim društvom Sever in Združenjem veteranov vojne za Slovenijo. 

Čestitamo ob dnevu upora proti okupatorju in prazniku dela.


Oglejte si tudi