Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Bogat program dogajanja za Dan zdravja v Celju

Letos medgeneracijski pohod z rokometnim trenerjem Tonetom Tisljem 

Tradicionalna prireditev Dan zdravja, ki jo na Mestni občini Celje ob svetovnem dnevu zdravja pripravljamo v sodelovanju z javnim zavodom Socio in številnimi drugimi partnerji, bo letos v soboto, 6. aprila 2024. Osrednje dogajanje bo kot vselej potekalo v starem mestnem jedru, kjer bodo svojo dejavnost predstavili vladne in nevladne organizacije, zavodi, društva in posamezniki, ki v mestu prispevajo k boljši ozaveščenosti ljudi o zdravju, zdravem načinu življenja in kakovosti bivanja v urbanem okolju. 

Letos se bo v središču mesta predstavilo 65 razstavljavcev, svojo dejavnost bodo na stojnicah na ogled postavili na Glavnem trgu, v Prešernovi in Stanetovi ulici. Program bo trajal od 9. do 13. ure. 
Dogodek Dan zdravja, ena od osrednjih aktivnosti projekta Celje – zdravo mesto, je posvečen vsakoletnemu obeleževanju svetovnega dneva zdravja, ki ga praznujemo 7. aprila. V sodelovanju z JZ Socio smo ga prvič izvedli leta 2010. Na osrednji slovenski prireditvi v Celju so takrat župani številnih slovenskih mest podpisali izjavo in zavezo za boljše zdravje v urbanem okolju. Odtlej vsako leto ob svetovnem dnevu zdravja izvajamo številne aktivnosti z namenom promocije zdravega načina življenja v mestu.

Kot pomembna značilnost tega projekta se je uveljavil medgeneracijski pohod z znano osebnostjo iz Celja. Gre za eno ključnih aktivnosti uveljavljanje projekta Celje – zdravo mesto, kjer smo si kot enega osrednjih ciljev zadali promocijo gibanja, športa in rekreacije. Prav pomanjkanje telesne aktivnosti je v današnjem sodobnem načinu življenja eden od ključnih razlogov za zdravstvene težave, zato je osveščanje o pomenu gibanja za vse generacije in izboljšanju možnosti za ukvarjanje s športom in rekreacijo zelo pomemben cilj, ki ga zasleduje tudi nedavno sprejeta strategija športa v Mestni občini Celje. 

Medgeneracijski pohod bo letos vodil Tone Tiselj, legendarni celjski rokometni trener, v zadnjih letih pa navdušen kolesarski rekreativec in poznavalec cestnega kolesarstva. Pohod bo imel dve trasi, krajšo do Špice in daljšo do drevesne hiške v Mestnem gozdu, zaključek pohoda pa bo pri Osrednji knjižnici Celje. 
V sklopu obeleževanja svetovnega dneva zdravja bo 12. aprila 2024 v Celjskem domu med 9. in 14. uro potekalo še strokovno srečanje z naslovom  Pred zasloni, ki ga ob sodelovanju projektne pisarne Celje Zdravo mesto in podpori Mestne občine Celje pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Na strokovnem srečanju bomo raziskovali razumevanje vpliva zaslonov na otroke, mladostnike in odrasle, zanimala nas bo meja zdrave uporabe digitalnih naprav in z njo povezana spoznanja. 

PROGRAM DNEVA ZDRAVJA 2024

Branka Lazarevič, vodja službe za socialo in zdravstveno varstvo, kulturo ter mladino na Mestni občini Celje: »V Celju smo lahko upravičeno ponosni, da smo s pomočjo projektne pisarne Celje – zdravo mesto uspeli povezati številne partnerje, ki sodelujejo v osveščanju vseh generacij o pomenu skrbi za fizično in psihično  zdravje. Dan zdravja v Celju je pika na i teh prizadevanj. Dogodek se je odlično uveljavil in se je že tradicionalno vpisal v koledar dogajanja v središču mesta ob začetku pomladi. Z velikim številom razstavljavcev, sodelujočih na stojnicah in s pestrim spremljajočim dogajanjem osvešča o pomenu skrbi za zdravje, za zdrav življenjski slog in ostalih pomembnih vsebinah in aktivnostih, povezanih z ohranjanjem zdravja. Veseli me, da se na Dan zdravja v središču mesta vsako leto zbere ogromno Celjank in Celjanov ter prebivalcev iz okolice.« 

Tone Tiselj, legendarni rokometni trener in kolesarski poznavalec: 
»Vabilo organizatorjev sem z veseljem sprejel. Čeprav sem se veliko potikal po svetu, imam korenine v Celju in se počutim Celjana. Moj dom je znova tukaj, če me povabijo k ustvarjanju lepšega danes v domačem mestu, se vsakega takega dogodka z veseljem udeležim. Dokler nisem začel resno kolesariti, je bila hoja moja najbolj priljubljena oblika rekreacije. Še vedno je pomemben del mojega življenja, predvsem v zimskem obdobju in v hladnih dneh, ko ne sedem na kolo. V petih letih po vrnitvi v Celje sem prehodil vse okoliške hribe, ki jih v mladosti nikoli nisem. Najraje se s prijatelji povzpnem na Grmado in preko Vipote na Tolsti vrh. Prav tako se rad sprehajam po poteh Mestnega gozda. Projekt medgeneracijskega pohoda je zanimiv in všečen. Medgeneracijsko druženje je zelo pomembno, mogoče ga je celo premalo. Zagotovo pripomore k izboljšanju življenja vseh generacij, saj je kombinacija energije mladosti in izkušenj zrelih let recept za uspeh na vseh področjih.«



(vir: moc.celje.si in Facebook - Mestna občina Celje)

Oglejte si tudi