Logo MojaObčina.si

Celje

DANES
32°C
15°C
JUTRI
31°C
15°C
1783

Ambientalno ozvočenje bo letošnja novost prazničnega decembra

Bliža se praznični december, ko bomo  mestnim ulicam z božično-novoletno razsvetljavo vdahnili pridih čarobnosti. Postavili bomo tudi smreke, ki so nam jih podarili občani, medtem ko bodo otroci in mladi iz vrtcev, osnovnih ter srednjih šol  že osmič zapored izdelali čudovite, unikatne lampijone, z njimi okrasili savinjsko nabrežje in s tem dopolnili pravljično podobo našega knežjega mesta. Praznično razsvetljavo bomo prižgali v soboto, 30. novembra, ob 17. uri na Glavnem trgu. 

 

Letošnja novost v prazničnem decembru bo ambientalno ozvočenje na Glavnem trgu. Gre za prvo, testno fazo ozvočenja v starem mestnem jedru, ki bo stalno nameščeno in bo namenjeno vsem kasnejšim, različnih prireditvenim dogodkom. Dvajset zvočnikov bomo namestili na jeklene vrvi in s tem lokacije prireditvenih odrov povezali s centralo ozvočenja. 

Zaradi obnovitvenih del na fasadah in ostalih gradbenih del moramo osvetlitev mesta vsako leto prilagoditi razmeram, vendar glavnina ostaja enaka. Na Celjski dom, ki ga lani zaradi energetske sanacije nismo okrasili, bomo letos znova namestili dnevno in svetlečo krasitev. Ta bo zaradi nove fasade še bolj prišla do izraza, tako da bo zgradba zasijala v vsej svoji lepoti. Na Krekovem trgu, pred Knežjim dvorcem, Pokrajinskim muzejem Celje, pri fontani pri kinu Metropol, pri Marijinem znamenju na Glavnem trgu in na Starem gradu Celje bomo praznično vzdušje ustvarili z video projekcijami. Zvezdno nebo bo sijalo od Glavnega trga preko Stanetove in do Lilekove ulice. Tudi Muzejski trg, ki smo ga celovito prenovili, bo zaradi praznične razsvetljave še lepši. Osvetlili bomo drevesa, na zgornjem zunanjem hodniku Pokrajinskega muzeja Celje namestili zelene, nesvetleče girlande, oboke pa osvetlili. Z girlandami bomo letos prvič okrasili tudi zunanji balkon Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Svetlobni lik kočije, ki je bil lani pred Knežjim dvorom, si bodo lahko domačini in obiskovalci letos ogledali na Trgu celjskih knezov. Lik zvezde bo sijal na Stanetovi ulici, lik smreke z medvedkom pa na Glavnem trgu pred Paviljonom za prezentacijo arheologije oziroma Turistično-informacijskim centrom.     

Stroški namestitve svetlobne krasitve vključno z dnevnimi okraski, postavitvijo, krasitvijo in odstranitvijo podarjenih smrek, bodo letos znašali okoli 98.000 evrov. V Celju si prizadevamo, da pri praznični krasitvi, ki mora biti skladna z izdelano projektno dokumentacijo, vsako leto dodamo kakšno novost in da je praznična okrasitev energetsko kar se da učinkovita. Dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščamo samo z LED svetlobnimi lučkami, ki so energetsko najbolj učinkovite, za krasitev pa uporabljamo tople bele barve. Božično-novoletna razsvetljava bo tako kot minula leta svetila do 6. januarja, potem pa jo bodo delavci Elektrosignala v roku desetih dni odstranili in shranili za naslednje leto.   


Podatki o svetleči in dnevni krasitvi:

svetlobne zavese preko ulic                                   57.400 drobnih LED lučk

svetlobne zavese pri Narodnem domu                    24.400 drobnih LED lučk

svetlobne cevi                                                      600 metrov

led žarnice na smrekah in drevesih                        42.000 drobnih LED lučk

napisi Dobrodošli v Celju in Pravljična dežela        5 kosov

svetlobni liki                                                         56 kosov

svetleče krogle                                                      7 kosov

sveče na adventnem vencu                                     4 kosi

svetleče verige na velikih smrekah (snow fall)        12 kosov

svetlobne verige na drevesih                                  14 kosov

reflektorske osvetlitve                                           sedem lokacij

nesvetleči okraski                                                 400 kosov

zelene, nesvetleče girlande                                   68 metrov 

smreka na Stanetovi ulici                                       1000 drobnih LED lučk

kočija, zvezda, smreka z medvedkom                     trije liki


Občanom, ki so nam ponudili smreke za krasitev mesta, se najlepše zahvaljujemo. Strokovna komisija si jih bo ta teden ogledala na terenu in jih izbrala samo toliko, kolikor jih potrebujemo za krasitev. Prav tako se zahvaljujemo vrtcem, osnovnim in srednjim šolam, ki bodo sodelovali pri krasitvi savinjskega nabrežja. Iz materiala, ki smo jim ga priskrbeli, bodo letos izdelali 80 lampijonov, štiri več kot lani.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi