Logo MojaObčina.si

Celje

DANES
31°C
14°C
JUTRI
33°C
15°C

Izrekanja 5 - Lara Gobec, Brynne Rebele-Henry (ZDA), Tomaž Hostnik

Organizator: OSREDNJA KNJIŽNICA CELJE
Kontaktni podatki organizatorja: Kristian Koželj.
Vstopnina: Prostovoljni prispevki

V svoji peti preobleki festival Izrekanja ohranja zvestobo svojemu osnovnemu poslanstvu - na oder v lapidariju prinašati vrhunsko poezijo in v njenem objemu prepletati perspektivne in vrhunske, domače in tuje avtorje ter izvajalce.

Zaključni večer bo odprla še ena domačinka in nepograšljiva članica ekipe festivala Lara Gobec (2002) s poetično monodramo "Z ljubeznijo, Lola". Lara Gobec, ki trenutno študira na Pravni fakulteti v Ljubljani, je pesnila že v osnovni šoli in bila trikrat uvrščena v ožji izbor vseslovenskega osnovnošolskega literarnega natečaja Roševi dnevi, nato pa bila leta 2018 ena od finalistk Župančičeve frulice, ki jo je leta 2020 naposled tudi dobila. Ob tem je bila vključena v projekt Klub Najst SNG Drama Ljubljana, uvrščena med finaliste natečaja Mala Veronika 2020 in objavljena v reviji Novi zvon ter na spletnem mediju LUD Literatura. Svoje pesmi je izdala tudi v antologiji mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kot živo telo. Je tudi kolumnista na portalu LUD Literatura.

Brynne Rebele-Henry (ZDA, 1999) je za pesniško zbirko z naslovom Autobiography of a Wound prejela AWP Donald Hall Poetry Prize, revija Library Journal pa jo je uvrstila med najboljše pesniške knjige za jesen 2018. Bila je tudi v finalnem izboru za nagrado Publishing Triangle Audre Lorde Award. Za svoj romaneskni prvenec Orpheus Girl je avtorica prejela Young Adult Author Award za leto 2021, ki jo podeljuje splošna knjižnica v Richmondu (Virginia). Prav tako sta ga Barnes&Noble ter Chicago Review of Books uvrstila na svoja seznama najbolj pričakovanih knjig mladih avtorjev.
V študijskem letu 2021/2022 se kot Fulbrightova štipendistka izpopolnjuje na Inštitutu za antropološke in prostorske študije v okviru ZRC SAZU. Njena najnovejša pesniška zbirka Prelude je izšla marca 2022 pri založbi University of Pittsburgh Press.

Tomaž Hostnik (1992) je avtor več kot devetdesetih skladb v slovenskem jeziku, kar vključuje celotne opuse zasedb Vudlenderji, Drajnarjuva vampa, Hostnik pa Krečič, glasbo za otroke, film, gledališče, itd. Za svoje ustvarjanje je na 14. mednarodnem festivalu kantavtorstva (Kantfest) prejel zlato kanto, na 39. Melodijah morja in sonca s skladbo »Irena« največ glasov prek telefonskega glasovanja, na Popevki 2019, ter 2021 pa si prislužil nagradi za najboljše besedilo. Kot pianist, pesnik in šansonjer redno koncertira tako doma kot v tujini.Všečkaj objavo

Oglejte si tudi