Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

V letu 1958 dočakali prvo zmago NK Podpeč nad NK Borovnica

Vse od začetkov igranja nogometa pa do vključitve v tekmovanje v okviru takratne Nogometne podzveze Ljubljana v letu 1963 so nogometaši Podpeči igrali številne prijateljske tekme. Z današnjega zornega kota so še zlasti zanimivi njihovi nastopi na raznih turnirjih.

O prvem Barjanskem nogometnem prvenstvu v letu 1955 je več zapisanega v Barjanskem listu št. 5/2017. Po nekaj letih premora so Podpečani leta 1961 organizirali še drugo Barjansko prvenstvo, žal pa je o tem tekmovanju zelo malo ohranjenega gradiva. Kdo vse je sodeloval na tem tekmovanju, ni točno poznano, prav gotovo pa vsaj ekipe iz Podpeči, Borovnice in Brezovice. Tudi o vseh njihovih medsebojnih tekmah ni podatkov, kot tudi ni zabeleženo, kdo je bil zmagovalec in prejel pokal. Ohranili pa so se zapisi o dveh tekmah. Aprila sta se v Podpeči z rezultatom 2:2 razšli ekipi Podpeči in Borovnice. Domačini so bili zelo nezadovoljni z odločitvami sodnika iz Borovnice, ki je za goste dosodil kar dve enajstmetrovki, od katerih so eno zadeli in s tem izenačili rezultat. Strelca golov za Podpeč sta bila Jože Svete in M. Lipovec. Maja je ekipa iz Brezovice sredi Podpeči zmagala z rezultatom 4:3. V borbeni tekmi je bilo kar nekaj igralcev poškodovanih, med njimi jo je najbolj skupil A. Zalar. Strelca golov za Podpeč sta bila Jože Svete dvakrat in Brancelj. Za ekipo Podpeči so na tem tekmovanju nastopili Pristavec, Zalar, Svete Janez, Peršin T., Žitnik, Peršin J., Brancelj, Svete Jože, Cimperman, Lipovec M., Novak, Svete A. in Ule.     

Zelo zanimivi so tudi ohranjeni zapisi o enodnevnih turnirjih v letih 1957 in 1958.

Prvi enodnevni turnir je bil organiziran 7. julija 1957 na Logu, kjer sta poleg domačinov nastopili še ekipi Vnanjih Goric in Podpeči. Najprej so Podpečani z goloma Novaka in Zadnikarja z 2:0 premagali Ložane, na drugi tekmi pa so se nogometaši Vnanjih Goric in Podpeči razšli brez zmagovalca z remijem 1:1. Strelec gola za Podpeč je bil Novak. Zmagovalci turnirja so bili tako Podpečani pred Vnanjimi Goricami in Logom. Za zmagovalce so nastopili Pristavec, Zalar A., Suhadolnik, Brancelj, Kalin, Lipovec F., Japelj, Zadnikar, Vidmar, Novak, Jerina, Svete S. in Svete P.

8. septembra istega leta je bil v počastitev 10. obletnice društva v Podpeči organiziran nov enodnevni turnir z istimi udeleženci. Tokrat so Podpečani premagali Vnanje Gorice z rezultatom 6:1, strelci golov so bili Vidmar dvakrat ter po enkrat P. in A. Svete, F. Lipovec in Zadnikar. Na drugi tekmi so Podpečani srečno remizirali z Logom 1:1 z golom, ki ga je v zadnji minuti igre dosegel A. Svete. Tako so Podpečani ponovno dosegli prvo mesto pred Logom in Vnanjimi Goricami. Za Podpeč je poleg igralcev, ki so igrali že na prejšnjem turnirju, nastopil še A. Svete.

7. julij 1958 je bil za ekipo Podpeči še eden od zelo pomembnih dni, ki ga nikakor ne smemo spregledati. V Podpeči so organizirali enodnevni turnir z udeležbo igralcev iz Borovnice, Loga in Podpeči. Na prvi tekmi so Podpečani z izidom 1:0 premagali Borovničane, kar je bila po devetih letih igranja sploh prva zmaga NK Podpeč proti NK Borovnica. Priborili so si jo Svete J., Lipovec, Suhadolnik, Kalin, Končan, Jerina, Japelj, Zadnikar, Vidmar, Novak in Svete P., strelec gola je bil Vidmar. Na drugi tekmi so Podpečani premagali Log z rezultatom 4:0, strelci golov so bili Novak, Svete P., Vidmar in Japelj. Z enakim rezultatom so Ložani izgubili tudi proti Borovnici. Na turnirju so tako zasluženo zmagali Podpečani pred Borovničani in Ložani.

Oktobra istega leta je bil v Borovnici nov enodnevni turnir z udeležbo igralcev iz Logatca, Podpeči in Borovnice. Podpeč in Logatec sta se razšla neodločeno 1:1 (strelec gola za Podpeč je bil Cimperman), Borovnica je premagala Podpeč z 3:0 ter nato premagala še Logatec z 2:0. Tako so zmagali domačini pred Logatcem in Podpečjo, ki je na tem turnirju igrala v postavi Pristavec, Suhadolnik, Lipovec, Svete M., Zalar B., Svete J., Svete S., Mihelčič, Svete P., Jerina in Cimperman. Prikazali so zelo dobro in borbeno igro, vendar so bili žal strelsko neuspešni.

V naslednjih letih ni bilo več enodnevnih turnirjev, so pa bile odigrane številne prijateljske tekme, na katerih so se Podpečani večkrat pomerili z ekipami iz Loga, Brezovice in Borovnice in na katerih so se zmage veselili enkrat eni, drugič drugi.


Ivan Zalar

      

Oglejte si tudi