Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
4°C
-1°C
JUTRI
4°C
-5°C
Deli
1976

Prve nogometne tekme v Podpeči

Prva nogometna tekma v Podpeči je bila odigrana 8. maja 1949

O začetkih igranja nogometa v Podpeči je zelo malo ohranjenega gradiva. Zelo dober dokument o tej temi je zvezek z zapisi dolgoletnega nogometnega vratarja Janeza Pristavca iz Jezera, ki mi ga je prijazno odstopil ter mi tako omogočil kvaliteten vpogled v zgodovino nogometnih tekem v Podpeči. Zapisi so zelo natančno vodeni z datumi igranja tekem, rezultati, strelci golov in postavami ekipe Podpeči, razumljivo pa je, da ni navedenih tovrstnih podatkov nasprotnih ekip. Poleg zapisov mi je odstopil še nekaj fotografskega gradiva, med drugim njegovo najstarejšo fotografijo, ki jo tudi objavljam.

Malokdo se še spominja, da so bile prve nogometne tekme v Podpeči odigrane na travniku desno od poti do Zdravstvenega doma Podpeč, tam, kjer danes stoji stanovanjska hiša Jezero 86. Šele kasneje je bilo pripravljeno novo igrišče ob poti v Črno vas.

Iz zapisa Janeza Pristavca je razvidno, da je bila prva nogometna tekma na igrišču v Podpeči odigrana 8. maja 1949. Domača ekipa je zgodovinsko prvo tekmo odigrala v postavi Cimperman J., Nagode J., Zalar M., Pristavec J., Ferluga, Peternel I., Pristavec L., Kumše, Grebenc J., Peternel C. in Kobi I. Gostje so bili izkušeni nogometaši iz Borovnice, ki so prepričljivo zmagali s 5:0. Na poraz prav gotovo ni vplival sodnik, ki je bil tudi iz Borovnice, saj je iz zapisa razvidno, da sta bila med najboljšimi domačimi igralci vratar Cimperman ter steber obrambe Ferluga.

Še v istem mesecu je bila na igrišču v Podpeči odigrana tudi naslednja tekma, tokrat so se Podpečani prvič pomerili z nogometaši iz Brezovice. Domača ekipa je nastopila v identični postavi kot proti Borovničanom, manjkala sta samo M. Zalar in C. Peternel, prvič pa so zaigrali J. Svete, D. Vižin in F. Golja. Zmagala je ekipa Brezovice z rezultatom 5:2. Zgodovinski prvi gol za ekipo NK Podpeč je dosegel Ferluga, drugega pa Vižin. Ferluga ima iz te tekme še en prvenec, dosegel je tudi prvi avtogol. Sodnik je bil iz Brezovice, njegov priimek ni znan.

14. junija je bila na domačem igrišču odigrana še tretja in hkrati zadnja tekma Podpečanov v letu 1949, ponovno so se pomerili z igralci iz Brezovice. Pravijo, da gre v tretje rado, in tudi tokrat je obveljal ta rek, domača ekipa je namreč v tretjem nastopu prvič zmagala in to z rezultatom 5:1. Nastopila je v postavi Cimperman, Nagode, Jakič, Peternel I., Ferluga, Rebolj D., Strah, Kumše, Vižin, Grebenc in Kobi. Med strelce golov so se vpisali Vižin dvakrat, po enkrat pa Strah, Kobi in Ferluga, eden najboljših domačih igralcev, ki je ponovno zadel tudi avtogol. Tudi to tekmo je sodil sodnik iz Brezovice; ali je bil isti kot prejšnjo tekmo, ni poznano.

V letu 1950 so se Podpečani z Borovničani pomerili dvakrat, spomladi so v Podpeči izgubili z rezultatom 2:11, pozno jeseni pa v Borovnici z 0:10. V tem letu so se prvič srečali tudi z ekipo Notranjih Goric in jo premagali s 3:0. Kot strelec dveh golov se je izkazal dotedanji vratar Cimperman, tretjega je prispeval Vižin. V avgustu so Podpečani nasploh prvič gostovali in to v Logatcu, kjer so izgubili z rezultatom 0:4. Še en prvenec je iz tega leta. Prvič sta se srečali ekipi Podpeči in Preserja, s 5:0 so zmagali izkušeni domačini.

V letu 1951 je bilo očitno tekmovalno mrtvilo, edino v lokalnem derbiju so Podpečani s 6:0 premagali Preserčane.

Leto 1952 je pomembno po prvem uspehu v dvobojih z ekipo iz Borovnice. V gosteh sredi Borovnice je Podpečanom prvič uspelo iztržiti neodločen rezultat. Za 4:4 sta gole po dvakrat dosegla M. Zalar in Cimperman.

V letih 1953 in 1954 je bilo odigranih malo tekem, med njimi naj omenim zgolj tekmi med ekipama iz Brezovice in Podpeči. Na Brezovici so slavili domačini z rezultatom 4:1, na povratni tekmi v Podpeči pa so zmagali Podpečani z rezultatom 5:0.

Večjo aktivnost nogometašev Podpeči pa beležimo v letu 1955. Dvakrat so igrali z ekipo Vnanjih Goric (zmaga 2:0 in remi 2:2), dvakrat tudi z ekipo Horjula (remi 3:3 in zmaga 6:3). Iz tekme v Podpeči je ohranjena skupna fotografija igralcev obeh ekip. Na njej se lepo vidi, da je gostujoča ekipa opremljena z enotnimi športnimi dresi, medtem ko so Podpečani še vedno nastopali v lastnih raznolikih majicah ali celo brez njih, pa tudi nogometni čevlji so bili na njihovih nogah še prava redkost.

V jeseni so Podpečani organizirali tekmovanje za Barjansko prvenstvo, poimenovano tudi »prvenstvo za pokal Podpeči«. Na tem dvomesečnem tekmovanju se Podpečani niso ravno izkazali, saj so zmagali zgolj na prvi tekmi, ko so premagali Horjul s 3:1, strelca golov sta bila A. Zalar dvakrat in F. Lipovec iz enajstmetrovke. Soliden rezultat so z remijem 4:4 (strelci golov F. Lipovec dvakrat ter Cimperman in Jerina po enkrat) dosegli tudi proti B ekipi Usnjarja iz Vrhnike. Proti Logu so Podpečani izgubili z 1:4 (strelec gola P. Svete), proti Dobrovi z 1:6 (strelec gola Cimperman) ter proti Vnanjim Goricam z 1:2 (strelec gola P. Svete). Žal ni zabeleženih rezultatov, doseženih na drugih tekmah. Tako ne vemo za zmagovalca tega zanimivega poskusa tekmovanja ekip z območja Ljubljanskega barja.

V naslednjih letih je bilo odigranih še mnogo tekem, nogometaši iz Podpeči so se preizkusili tudi v rednem tekmovanju v organizaciji Nogometne zveze Ljubljana, vendar vse to ne sodi več pod naslov tega prispevka.   

 
Ivan Zalar

 

 

 

 

  

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!