Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Slovenska olimpijska bakla

Simbol trdnosti, modrosti, povezovanja in upanja



Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je v sodelovanju s partnerji predstavil enega največjih projektov le nekaj manj kot 100 dni pred otvoritvijo olimpijskih iger v Tokiu. Sam projekt bo v vsakem kotičku Slovenije spomnil na prihajajoči največji športni dogodek, saj bo olimpijska bakla prešla čez kar 212 občin.

V Bovcu je bakla začela svojo pot 3. maja, na Brezovici pa se je ustavila v petek, 7. maja. Do 23. julija, torej v 81 dneh, bo obiskala vseh 212 občin. Namen popotovanja olimpijske bakle, ki je simbol trdnosti, modrosti in upanja, je širjenje vrednote olimpizma, povezovanje lokalnih ljubiteljev športa, aktivnih otrok, zdajšnjih in nekdanjih vrhunskih športnikov ter drugih občanov. Želijo tudi pokazati, da sta rekreativni in vrhunski šport med seboj tesno povezana.

Na Brezovico je bakla prišla kar pred Osnovno šolo Brezovica. Tam so se zbrala občinska športna društva: ŠD Brezovica, ŠD Špela Brezovica, ŠD Jama, Plezalno društvo Grif in ŠD Tiger, pa tudi olimpijka Špela Rogelj ter športnik invalid Brina Rogelj, vsak izmed njih pa je odtekel krog z baklo okoli osnovne šole.


»Rojevanje jekla iz ognjenih zubljev je kot oblikovanje značaja ob izzivih življenja. Premišljeno izbrana materiala bakle v sebi skrivata močno simboliko: čvrstost in trdoživost jekla ter modrost in samozavest bukve. Oblika plamenice sama po sebi pripoveduje zgodbo,« pravijo o bakli. Še nekaj značilnosti, ki sestavljajo baklo:

-        Krona, vrh Triglava

Plamenico zaključuje najmočnejši simbol slovenstva, ki se troglavo pne v nebo kot gospodar vode, zemlje in zraka. Ponos, zmagovitost.

-        Imamo olimpijske sanje

Skupina SIJ je sponzor OKS – ZŠZ. Skupno sodelovanje je rodilo projekt Slovenska bakla, ki širi vrednote olimpizma, jekleno voljo in solidarnost.

-        Pet jeklenih prstanov

Pet olimpijskih krogov, simbolov povezovanja, objema ročaj iz bukovega lesa. Energija bukovine poraja samozavest, razumevanje, modrost.

-        Plamen pronica skozi rozeto

       Svetloba, simbol upanja, pronica skozi jekleno rozeto, glavni snop pa se dviguje k vrhu, Triglavu. Vesolju predaja olimpijske sanje.



Eva Povirk

fotografije: Matic Dolenc, Gašper Dolenc in Eva Povirk

Oglejte si tudi