Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Skupščina Gasilske zveze Brezovica

V petek, 17. marca 2023, se je v dvorani Doma krajanov Notranje Gorice odvila Skupščina Gasilske zveze Brezovica. Na dnevnem redu je zbrane pričakalo kar šestnajst točk. Prisotni so bili povabljeni gostje župan Občine Brezovica Metod Ropret, podžupan Marko Čuden, predsedniki sosednjih gasilskih zvez in drugi.

Po otvoritvi, sprejemu poslovnika skupščine ter izvolitvi organov skupščine so sledila poročila predsednika, poveljnika in finančno poročilo. Dolgoletni predsednik Gasilske zveze Brezovica Marko Susman je poročal o delu v preteklem letu: »Ljudje smo socialna bitja in potrebujemo druženje. To so pokazali množični obiski gasilskih veselic v obdobju po ukinitvi prireditev. Tudi obiski občnih zborov prostovoljnih gasilskih društev v letošnjem letu so pokazali, kako smo si želeli druženja. Upam in verjamem, da so ti kazalci napovedi dokončne oživitve dela v gasilski organizaciji, ki je v obdobju omejitev na več področjih nazadovala. Gasilska zveza Brezovica je imela v letu 2022 pet rednih in eno korespondenčno sejo upravnega odbora, na vseh sejah je bila udeležba zelo dobra, kar dokazuje resnost in pripadnost gasilski organizaciji. V skladu s potrjenim dolgoročnim planom smo nadaljevali z nabavo orodja in naprav za operativne gasilske enote. V tem okviru je bilo sofinancirana prenova vozila za Prostovoljno gasilsko društvo Preserje in nabava podvozja za Prostovoljno gasilsko društvo Jezero. Pričele so se aktivnosti za gradnjo vadbenega centra v Notranjih Goricah. Prostovoljno gasilsko društvo Preserje je pridobilo gradbeno dovoljenje za gradnjo novega gasilskega doma, dela bodo lahko nemoteno stekla v letu 2023. Tudi Prostovoljno gasilsko društvo Vnanje Gorice je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za gradnjo prizidka gasilskega doma.« Svoj nagovor pa je zaključil s spodbudnimi besedami: »Danes končujem svoje obdobje vodenja Gasilske zveze Brezovica. Pred dvajsetimi leti nisem niti slutil, da bo gasilska organizacija doživela tak vzpon. Uspešnost delovanja boste ocenili vi. Vem pa, da gasilska zveza oziroma njen predsednik ne pomenita nič brez visoko motiviranih in izrednih ljudi, gasilcev, ki vodijo prostovoljna gasilska društva in njihove operativne enote. Zahvaljujem se vsem, da ste me sprejeli in mi bili v oporo pri mojem delu.«

Sledilo je poročilo poveljnika Gasilske zveze Brezovica, Boštjana Marinka: »V leto 2022 smo vstopili skupaj z ukrepi proti epidemiji. Naše delo je bilo omejeno, vendar smo se prilagajali situaciji, tako da je delovanje javne gasilske službe potekalo nemoteno. Kmalu so se začele prebujati tudi druge aktivnosti. V marcu smo imeli prvo večjo preizkušnjo gašenja požara v naravi na Brezovici. Aktiviranih je bilo pet gasilskih enot s 47 gasilci. Julija in avgusta smo prestavili v višjo prestavo. Zaradi izjemno sušnega obdobja se nam je zgodil največji požar v zgodovini Slovenije v naravnem okolju. Štirinajst dni smo gasili požar na Krasu. Zvrstile so se vse enote in to več kot enkrat. Sodelovali smo tudi na požaru Socerb. Odziv gasilcev je bil odličen. V mesecu septembru so nas pričakale intervencije zaradi vetroloma in poplav. Intervencije so bile v letošnjem letu povečane. Skupaj smo imeli 101 dogodek v 76 dneh, s tem je bilo opravljenih 167 izvozov vseh gasilskih enot. Ob koncu tega mandata tudi jaz zaključujem svojo pot kot poveljnik Gasilske zveze Brezovica in se zahvaljujem vsem, ki so na tej poti sodelovali in pomagali.«

Na skupščini so bili prisotni vsi delegati zveze, zato smo prisluhnili poročilu nadzornega odbora in verifikacijske komisije. Gasilci so sprejeli podana poročila in podelili razrešnico organov Gasislke zveze Brezovica za mandatno obdobje 2018-2023. Nato je sledilo poročilo kandidacijske komisije in volitve organov Gasilske zveze Brezovica za obdobje 2023-2028. Delegati so potrdili novega predsednika Gasilske zveze Brezovica Mirana Reparja in poveljnika Gasilske zveze Brezovica Gregorja Koširja. Sledila je še izvolitev drugih organov in delegatov.

Program dela in finančni načrt za leto 2023 je podal novoizvoljeni predsednik Miran Repar: »Zavedam se, da stopam v velike čevlje, da ste me potrdili za pomembno funkcijo in trudil se bom, da bom uspešno vodil Gasilsko zvezo Brezovica. V letu 2023 planiramo naslednje aktivnosti: koordinacija in usmerjanje delovanje prostovoljnih gasilskih društev, sodelovanje z Gasilsko zvezo Regija Ljubljana, Gasilsko zvezo Slovenije, civilno zaščito in Občino Brezovica ter sodelovanje s sosednjimi gasilskimi zvezami. Spremljali bomo dela komisij pri zvezi, skrbeli za zakonitost delovanja društev in zveze ter za ugled gasilske organizacije v občini, regiji in državi. Pripravili bomo aneks h pogodbi o opravljanju javne gasilske službe v Občini Brezovica, pomagali pri nabavi gasilskega vozila za Prostovoljno gasilsko društvo Jezero, dokončanju gasilskega občinskega poligona v Notranjih Goricah in si prizadevali za obnove gasilskih domov. Pripravili bomo dolgoročni program za razvoj gasilske organizacije v občini in za podpis protokola o medobčinskem sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. Sodelovali bomo na kongresu Gasilske zveze Slovenija, organizirali strokovno ekskurzijo ter tradicionalni pohod na Krim, predvsem pa skrbeli za pozitivno vzdušje v gasilski organizaciji.

Sledili so pozdravni nagovori gostov, prvi je zbrane pozdravil predstavnik Gasilske zveze Regija Ljubljana, sledil je župan Občine Brezovica Metod Ropret. »Odločili ste se o spremembi, pomladitvi vašega vodstva. Ne glede na to, da trdno verjamem, da bo dosedanje vodstvo zagotovo stalo ob strani novemu, obračamo nov list. Če so medsebojni odnosi iskreni in urejeni, se je s težavami bistveno lažje soočati,« je poudaril župan. Sledili so pozdravi predstavnikov Gasilske zveze Vrhnika, Gasilske zveze Dolomiti, Gasilske zveze Horjul, Gasilske zveze Ljubljana in predsednika krajevne skupnosti Podpeč-Preserje Mitje Bervarja.

Prostovoljno društvo Goričica-Prevalje je predalo prapor Gasilske zveze Brezovica Prostovoljnemu gasilskemu društvu Preserje. Za konec so bila podeljena posebna priznanja in odlikovanja. Za dobro vodenje društva je posebno odlikovanje prejela Marjana Pograjc. Odlikovanje sta prejela tudi Jernej Novak in Miha Suhadolnik za dolgoletno aktivno sodelovanje in pomoč zvezi. Odlikovanje za posebne zasluge je prejel Tomaž Šivic. Gasilsko odlikovanje za posebne zasluge sta prejela tudi župan Metod Ropret in podžupan Marko Čuden. Po koncu občnega zbora se je Tanja Dular v imenu vseh simbolično zahvalila odhajajočima predsedniku in poveljniku zveze za vsa dolga leta truda in sodelovanja. Večer je z nastopom zaključil Podpeški oktet.

Oglejte si tudi