Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Skupščina Gasilske zveze Brezovica

V sredo, 3. novembra, je v dvorani Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik pod Krimom potekala skupščina Gasilske zveze Brezovica. Na njej so predstavili poročila o delu zveze v letu 2020, program dela in finančni plan za leto 2021, predali prapor Gasilske zveze Brezovica ter podelili priznanja in odlikovanja.

Skupščine se je udeležilo 41 gasilcev in gasilk vseh društev v občini Brezovica. Predsednik Gasilske zveze Brezovica Marko Susman je podal poročilo upravnega odbora GZ Brezovica za leto 2020. »Epidemija je ustavila življenje, ustavila delovanje gasilskih enot, z izjemo nujnih posredovanj ter vzdrževanja opreme in gasilske tehnike. Odpovedi vseh tekmovanj, vaj, izobraževanj in prireditev. Aktivnost gasilskih organizacij je padla na kritično mejo. Pogoji, pod katerimi lahko delujemo, so se drastično spremenili,« je komentiral preteklo leto. Kljub temu pa so se odvijali najnujnejši ukrepi ob upoštevanju vseh odlokov, tudi izvršilni odbor se je sestal na štirih rednih sejah. Glede na dolgoročni plan so se izvajale nabave zaščitne opreme, oblek in orodja, začela so se sofinanciranja vozniških izpitov C-kategorije, izvedene so bile analize obiskov inšpekcij, intenzivno so se začele priprave na gradnjo vadbenega centra v Notranjih Goricah. Izvedena je bila tudi nabava podvozja za gasilsko vozilo Prostovoljnega gasilskega društva Rakitna.

Občni zbori so bili v letu 2020 zaradi razglašene epidemije izvedeni korespondenčno. Odpovedana so bila vsa tekmovanja, prav tako letni pregled društev. Komisija za preventivo in mladino je izvedla literarno-slikovni natečaj za mladino. Njihova dela bodo v prihodnosti uporabljena za koledar ter predstavitev in promocijo gasilstva v šolah in vrtcih.

»Naš veliki cilj v prihodnje bo skrb za oživljanje delovanja mladine, članic in veteranov v naših društvih, da v najkrajšem času ujamemo zaostanek. Hvala vsem, ki kljub težkim razmeram vztrajate pri delovanju in pomagate, da se razvija v luči pomoči sočloveku,« je zaključil predsednik.

V letu 2020 se je delo gasilskih enot močno spremenilo, prilagodili so ga situaciji. Ko se je zdravstvena situacija poslabšala, so omejili delovanje enot na minimalno posadko z upoštevanjem vseh ukrepov. Prav tako so bile odpovedane vse druge aktivnosti. V letu 2020 so imeli 68 intervencij, ki so bile vse opravljene zadovoljivo, aktiviranih je bilo 728 gasilcev. »Imeli smo 68 intervencij, ki so bile vse opravljene zadovoljivo, brez pripomb. To pomeni, da javna gasilska služba še deluje, da smo kljub vsem preprekam obdržali nivo samih izvajanj teh nalog. Tako je bilo v letu 2020 aktiviranih 127 gasilskih enot in 728 gasilcev. Sem zelo zadovoljen in upam, da se bo celotna situacija obrnila na boljše,« je zaključil poveljnik Gasilske zveze Brezovica Boštjan Marinko.

Mladi so v letu 2020 tekmovali v občinskem kvizu v organizaciji Gasilske zveze Horjul. Ker tekom leta ni bilo nobenih aktivnosti za mladino, so organizirali virtualni kviz. Objavili so natečaj z naslovom Gasilci skozi letne čase, na katerega je prispelo 26 likovnih del. Izbrana dela bodo uporabljena v koledarju, prav vsa pa bodo nagrajena s simboličnimi nagradami.

Plan dela Gasilske zveze Brezovica za leto 2021, ki je že skoraj v celoti izpolnjen, vključuje oživitev dela, sodelovanja, skrb za zakonitost delovanja, pomoč pri nabavi gasilskega vozila za PGD Rakitna, organizacijo strokovne ekskurzije ter skrb za pozitivno vzdušje v gasilski organizaciji. Operativni plan vključuje sodelovanje na tekmovanjih, izvajanje vaj, organiziranje tečajev, sodelovanja, vzdrževanje opreme in vozil ter nakup gasilske opreme.

Prostovoljno gasilsko društvo je predalo gasilski prapor Prostovoljnemu gasilskemu društvu Jezero. Za konec sta predsednik Marko Susman in poveljnik Boštjan Marinko predala priznanja Gasilske zveze Brezovica Milanu Zdešarju iz PGD Brezovica pri Ljubljani, drugo priznanje je bilo podeljeno Dragici Lenarčič iz PGD Kamnik pod Krimom. Podelila sta tudi priznanje za posebne zasluge Gasilske zveze Brezovica predsedniku PGD Notranje Gorice Simonu Selanu.

Eva Povirk

Oglejte si tudi