Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Po Prešernovih stopinjah

V Krajevni skupnosti Podpeč–Preserje, smo v nedeljo, 12.2.2023, v Kulturnem domu Podpeč, obeležili  Prešernov dan, slovenski kulturni praznik z naslovom »Po Prešernovih stopinjah«

Rdeča nit proslave je bila Ernestina Jelovšek, druga od treh Prešernovih otrok, ki je leta 1903 s pomočjo dr. Razlaga in Antona Aškerca izdala knjigo »Spomini na Prešerna«. Ernestina v knjigi opisuje svojega očeta tako, kot ji ga je opisovala njena mati, Ana Jelovšek in na proslavi smo slišali zanimive odlomke iz te knjige.

Slavnostni govornik, akademski slikar specialist, Rudi Španzel, kot tudi župan Občine Brezovica, Metod Ropret, sta v svojih govorih opozorila na enotnost in povezovanje med kulturniki, kar je zagotovo za prihodnost naše države zelo pomembno. V kritičnem in z zgodovinskimi dejstvi podkrepljenem govoru slavnostnega govornika, pa je bil izražen tudi moto Prešernovega verza »Edinost, sreča, sprava, k nam naj nazaj se vrnejo«.

Predsednik KS Podpeč–Preserje, Mitja Bervar, je v svojem nagovoru poudaril pomen spoštovanja naših državnih simbolov in pozval vse, naj se zavedamo, kako aktualno in lepo besedilo državne himne imamo in da moramo biti ponosni nanjo in ji svojo čast vsakokrat izkazati tudi s petjem.

Gost večera je bil tudi slovenski igralec in pesnik Tone Kuntner, ki je navdušil z interpretacijo odlomka Domovini iz povesti Kurent, pisatelja Ivana Cankarja, svoje poezije in Prešernove Zdravljice.

Umetniško kulturni program pa so s svojimi točkami popestrili tudi otroci Podružnične šole Jezero s pedagoško vodjo Mirjano Kužatko, Glasbena šola Ariartum z ravnateljico Tino Puklavec Grum, Mladinski pevski zbor Amicorum z umetniško vodjo in citrarko Klaro Levec, flavtistka Ajda Rončelj, pianist Lenart Zalar Schroers in seveda Podpeški oktet z umetniškim vodjem Janom Jermanom. Scenarij, režijo in besedilo je pripravila in brala Ariana Bervar.

Po proslavi smo se v prijetnem vzdušju družili na pogostitvi, za kar se organizatorji, KS Podpeč–Preserje, iskreno zahvaljujejo vsem, ki ste jo s svojimi prispevki omogočili in pripravili. Posebna zahvala gre Društvu žena in deklet KRIM, ki so pripravile izvrstne sladice, Domačiji pri Roglu, podjetju Meba d.o.o., Greti in Franciju Petriču za pripravljene mesne dobrote, članom Sveta KS Podpeč–Preserje (Maši Trček, Mateji Šuštaršič, Katarini Golob, Petru Grudnu, Jerneju Šviglju in Maticu Svetetu) ter članom liste ZDOB (Mateji Rončelj, Maji Uršič, Nuši Ornik, Greti Petrič in Franciju Roglju) in ostalim posameznikom (Dušanu Kavčniku, Janezu Hostniku, Borutu Šornu, Tomažu Samcu in Miranu Zupančiču).

Dvorana je pokala po šivih in tako organizatorji (KS Podpeč–Preserje) kot izvajalci se zahvaljujemo vsem, ki ste nas počastili s svojo prisotnostjo.

                                                                                   Krajevna skupnost Podpeč-Preserje

 

 

Oglejte si tudi