Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Brezovica
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Pentlja – krožna pot po občini

Občina Brezovica je v lanskem letu v sodelovanju s Planinskim društvom Podpeč-Preserje dokončala ureditev pohodne Krožne poti Pentlja. Planinska pot poteka po obronkih celotne občine, ponekod poseže tudi v sosednje občine. Njena otvoritev je potekala 4. oktobra 2020.


Planinska krožna pot se imenuje Pentlja, saj se dva kroga stikata na mostu preko reke Ljubljanice in s tem ustvarita veliko ležečo osmico ali pentljo, ki se nikoli ne konča. Prav tako lahko na pot vstopiš kjerkoli in prideš okrog. Trasa pentlje je izbrana tako, da gre po celotni občini in na nekaterih mestih celo prečka sosednje občine. S traso so povezali vse zanimive točke in kraje v celotni občini. Ideja za pentljo se je porodila po tem, ko so uredili planinsko pot po obronkih doline Radne na Brezovici.


Prav na tej poti lahko pohodnik vidi najvišji vrh na Barju, eno izmed jezer z največjo globino v Sloveniji, drugi najvišji vrh v občini in najmanjše presihajoče jezero v Sloveniji. Vključuje veliko zanimivih točk, za katere ne vedo niti vsi občani. Pot je dolga približno 84 kilometrov, razdeljena je na osemnajst odsekov, vsak izmed njih ima kontrolni žig. Celotna trasa je označena s planinsko Knafelčevo markacijo, pod planinskim znakom pa je dodan znak Pentlje – ležeča osmica. Tudi vse smerne table na celotni poti vsebujejo napis Pentlja. Pohodnik, ki bo prehodil celotno pot in to dokazal z žigi, bo prejel značko. Pot je podrobneje opisal načelnik markacistov Franc Maček, po njegovem zapisu je bila pot povzeta.


Odsek številka 1: Štart poti je pri vrtcu Brezovica v Radni. Od tu gre pot naravnost po markirani planinski poti preko Fajtovega vrha in naprej po stezi do Javke. Po strmem klancu pridemo do vrha Gradišča, kjer je kontrolni žig in zaključek prvega odseka, ki je dolg 3,5 km in zanj potrebujemo približno 1h 25min.


Odsek številka 2: Iz Gradišča nadaljujemo po poti preko Strmice in se priključimo poti, ki vodi do vrha Debelega hriba (žabice). Tam je kontrolni žig drugega odseka, ki meri 3 km in zanj potrebujemo 1h 10min.


Odsek številka 3: Na vrhu Debelega hriba zavijemo levo. Kmalu se pridružimo poti, ki vodi iz Dragomera na Ključ. Nadaljujemo proti Dragomeru in sledimo markaciji in smernim tablam. Prečkamo Liparjev grič, pridemo do križišča, kjer gre desna pot proti Dragomeru, mi pa gremo naravnost proti Lukovici. Tako hodimo proti Tržaški cesti, jo prečkamo in gremo po nadvozu preko avtoceste. Od tu nadaljujemo po Velikem mahu do križišča ceste med Vnanjimi Goricami, Žabnico in Podplešivico, zavijemo desno in gremo po Švajcu do smerne table, ki nas vodi do ceste Žabnica – Podplešivica. Pri smerni tabli zavijemo v gozd, po poti pridemo vasi Plešivica. Kmalu pridemo na najvišji hrib na barju, Plešivica, kjer je kontrolni žig, po 7,5 km dolgem odseku, za katerega potrebujemo 1h in 45min.


Odsek številka 4: Nadaljujemo pot proti Notranjim Goricam, prečkamo vas in pri prehodu preko Kušljanovega grabna pri novem gasilskem domu nadaljujemo na pot ob železnici in zavijemo v podhod. Na drugi strani nadaljujemo skoraj do Ljubljanice, zavijemo levo in pridemo do Podpeči. Prečkamo most in gremo proti Jezeru. Žig dobimo na reklamnem kozolčku pri avtobusnem postajališču nasproti gasilskega doma. Odsek je dolg 7,75 km in zanj potrebujemo 1h 55min.


Odsek številka 5: Iz Jezera nadaljujemo na Sv. Ano. Na predstavitvenem panoju dobimo žig. Odsek je dolg 1,3km in zanj potrebujemo 50min.


Odsek številka 6: Iz Sv. Ane nadaljujemo pot proti vasi Preserje in zavijemo proti zaselku Planinica. Pod njo si lahko ogledate tudi Ledeno jamo. Iz Planinice nadaljujemo pot proti vrhu Krima. Tu dobimo žig. Odsek je dolg 10,5km in vzame 2h 35min.


Odsek številka 7: Iz vrha Krima se napotimo proti Rotovcu, nadaljujemo proti Rakitni. Po štirih kilometrih zavijemo levo na Rotovc, kjer dobimo žig. Odsek je dolg 4,5km ali 1h 35min.đ


Odsek številka 8: Pot nadaljujemo proti Rakitni in pred zaselkom Boršt zavijemo levo proti Ustju. Naša pot gre naprej desno proti Vrbici. Spustimo se v sotesko reke Iške in Zale. Sotočje dveh rek je tudi stičišče občin Brezovica, Ig, Velike Lašče in Cerknica. Pot v sotesko je zahtevna, na nekaterih mestih zavarovana. Tu dobite tudi žig, po 5,15 km in 1h 30 min.


Odsek številka 9: Prečkamo reko Zalo, na drugi strani pa se napotimo proti naselju Osredek – na začetku vasi Pri Sterletovih na kmetiji dobite žig, po 3km in 1h 30 min.


Odsek številka 10: Pot vodi po poti skozi vas, malo naprej zavijemo desno in se ponovno spustimo v sotesko Zale in dvignemo v center Rakitne. Žig je v omarici pred vhodom v bife Krimček. Odsek ima 4,5 km in zanj potrebujemo 1h 10min.


Odsek številka 11: Iz Rakitne se odpravimo proti Cerknici. Za jezerom zavijemo levo, po Jamborni cesti do prehoda preko ceste Rakitna – Cerknica in naprej po grebenu Novaške gore, kjer nas po 3,25 km in 1h 20min, čaka žig.


Odsek številka 12: Z Novaške gore nadaljujemo pot preko sedla pod Krimščkom do križišča. Obrnemo se proti vrhu Smrekovca, kjer dobimo žig. Odsek je dol 2,75km in 1h 40min.


Odsek številka 13: S Smrekovca pot nadaljujemo proti Kavcu. Prečkamo cesto Ljubljana – Rakitna, cesto proti Krimu in nadaljujemo pot po stezi do gozdne ceste, ki gre proti Podkraju pri Tomišlju. Po cesti gremo tri kilometre in pridemo do steze Krim – Plehanov laz. Tu zavijemo levo in se napotimo proti Zavetišču na Kavcu – tam je žig, po 5km in 1h 55min.


Odsek številka 14: Odpravimo se naprej do gozdne ceste, ki gre levo proti Plehanovem lazu. Potem gremo proti Dolenji Brezovici in na koncu vasi zavijemo levo proti Ponikvam. Žig je na levi strani poljske poti pri stanovanjski hiši. Odsek je dolg 2,5km in zanj potrebujemo 1h 30min.


Odsek številka 15: Po poti prečkamo Ponikve in pridemo mimo cerkve do vasi Preserje. Tu pridemo do planinske poti Preserje – Železniška postaja in zavijemo proti Kamniku. Zavijemo proti Žalostni gori, kjer žig dobite na zunanji steni obzidja na stopnišču v dvorišče cerkve. Odsek meri 3km in časovno 1h 20min.


Odsek številka 16: Odpravimo se nazaj po poti, proti Podpeči. Tam dobimo žig v nadstrešku nad studencem pri gasilskem domu v Podpeči, po 2km in 45min.ž


Odsek številka 17: Od gasilskega doma v Podpeči nadaljujemo preko parkirnega prostora pri trgovini Mercator, zavijemo levo in prečkamo most čez Ljubljanico. Pri bivši tovarni zavijemo desno skozi dvorišče in nadaljujemo ob Ljubljanici do smerne table. Pot nadaljujemo do Notranjih Goric. V začetku naselja zavijemo desno, prečkamo potok Drobtinko in gremo po poti okoli hriba Zadačenica proti Velikemu vrhu, ki je drugi najvišji vrh na barju. Tu dobimo tudi žig, prehodili smo 8,3km v 2h40min.


Odsek številka 18: Z Velikega vrha nadaljujemo pot po grebenu Velikega vrha in preko Hriba do križišča vaške

ceste s cesto Gmajnice – Vnanje Gorice. Zavijemo na Novo pot in nadaljujemo do železniškega prehoda v Vnanjih Goricah. Prečkamo železnico, zavijemo desno in pri semaforju na Brezovici ponovno desno. Zaključek krožne poti je pri vrtcu na Brezovici. Na zgradbi vrtca dobimo še zadnji žig, po 3,72km in 1h20min.


Eva Povirk



Oglejte si tudi