Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

OBVESTILNIK RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA – FEBRUAR 2022

Z veseljem sporočamo, da se z novim letom po mestu vozi prav poseben avtobus – avtobus, ki z lepimi sporočili in spodbudami k lepim dejanjem širi solidarnost! Kako vam je všeč? Ste ga že opazili? Pošljite nam sliko na koordinator@rdecikrizljubljana.si ali objavite sliko na instagramu in nas označite z @lepa_dejanja.
Skupaj širimo lepa dejanja

Na najsolidarnejšem mestu na spletu vas čaka tudi zabaven kviz, kjer lahko jasno in glasno poveste, zakaj je čas za lepa dejanja med sosedi!   

Eno solidarno dejanje na dan, lepša naš vsakdan!

DOGODKI IN AKTIVNOSTI RKS-OZ LJUBLJANA

>> DAN S PROSTOVOLJCI: PREDSTAVITEV DELA GORSKEGA REŠEVALCA
10. 2. 2022 od 17. do 18. ure, Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška c. 132, Ljubljana
Ob evropskem dnevu številke 112 smo tokrat v goste povabili izkušenega gorskega reševalca, ki nam bo predstavil Gorsko reševalno zvezo Slovenije in delo gorskega reševalca. Prijave zbiramo do srede, 9. 2. 2022, na: vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si ali 040 858 052.

>> DELAVNICA ZA LAIČNO OSKRBO IN NEGO NA DOMU
17. 2. 2022 od 16. do 20. ure, Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška c. 132, Ljubljana
Vsi se lahko nekoč znajdemo v situaciji, ko bomo morali poskrbeti za svoje najbližje. Zdaj je čas, da se naučimo kako! Delavnica je namenjena vsem, ki nimajo zdravstvene izobrazbe in bi radi znali skrbeti za svojce, prijatelje, sosede, ko bo to potrebno. Praktično naravnano delavnico izvajata medicinska sestra ali patronažna sestra z dolgoletnimi izkušnjami. Obvezne prijave na povezavi ali info@rdecikrizljubljana.si.

>> MERITVE KRVNEGA TLAKA, SLADKORJA, HOLESTEROLA IN KISIKA V KRVI
Krajevne organizacije Rdečega križa (KORK) vas vabijo na meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi. Na meritvah boste imeli priložnost spoznati tudi prostovoljke in prostovoljce ter boste lahko izvedeli, kako postati član in prostovoljec v posamezni Krajevni organizaciji. Krepimo mrežo za bolj povezano in solidarno lokalno skupnost.

Lokacije Postaj RK, kjer bodo potekale meritve:

1. 2. 2022 od 8.30 do 9.30, v prostorih ČS Dravlje, Draveljska 44, Ljubljana (KORK Dravlje)

2. 2. 2022 od 8.30 do 10. ure, v prostorih KORK Horjul, Slovenska cesta 7, Horjul (stara občina)

2. 2. 2022 od 10. do 12. ure, v prostorih ČS Moste, Preglov trg 15, Ljubljana (KORK Fužine)

2. 2. 2022 od 16. do 18. ure, v sejni sobi ČS Vič Rožnik, Ljubljana (KORK Vič Rožnik)

5. 2. 2022 od 8. do 10. ure, v prostorih knjižnice Rakitna

7. 2. 2022 od 10. do 12. ure, v prostorih KORK Medvode, Cesta ob Sori 3 a, Medvode

9. 2. 2022 od 8. do 10. ure, v gasilskem domu Brdo, Brdnikova 14, Ljubljana (KORK Brdo in KORK Vrhovci)

NAPOVEDUJEMO:

Od 1. marca 2022 dalje bomo meritve izvajali v Krajevni skupnosti Notranje Gorice, Podpeška cesta 380, Notranje Gorice. Več na: 040 858 052, ali korkngvg@rdecikrizljubljana.si, Krajevna organizacija RK Notranje Gorice

>> SREČEVALNICA
Ob ponedeljkih med 16. in 18. uro
Srečevalnica bo od 14. 2. 2022 dalje potekala ob ponedeljkih na Tržaški 132 (v prostoru pri pisarnah). Pridružite se nam na delavnicah ročnih spretnosti, kjer se srečujemo z različnimi tehnikami slikanja, risanja, kvačkanja in šivanja. Mesec februar bo posvečen predvsem recikliranju različnih materialov.
JOGA: ob ponedeljkih med 10. in 11. uro
Od januarja do konca marca bo Srečevalnica joge potekala vsak ponedeljek med 10. in 11. uro. Srečanja potekajo v prvem prostoru v Humanitarnem centru na Tržaški 132. Zaradi omejitev in upoštevanja ukrepov so predhodne prijave obvezne: tjasa.bratus@rdecikrizljubljana.si ali 040 871 589.
ŠPANŠČINA: ob sredah med 18. in 19. uro
Srečevalnica po špansko še naprej poteka ob sredah na spletni platformi Zoom. Nadgrajujemo vsebine in znanje.

>> IZMENJEVALNICA
Zaradi ukrepov in z namenom preprečevanja širjenja virusa vas vabimo, da aktivno spremljate naša socialna omrežja – facebook stran in Instagram profil, kjer vas bomo sproti obveščali o vseh dogodkih in aktivnostih. Če bo le mogoče, bomo Izmenjevalnico vsaj enkrat v mesecu – predvidoma 18. 2. 2022, izvedli v klasični obliki.

>> OBVESTILO KRVODAJALKAM IN KRVODAJALCEM
Vabljeni, da darujete kri! Pokličite na 051 671 147, 051 389 270 ali 030 716 796in se dogovorite za odvzem z Zavodom RS za transfuzijsko medicino. Predhodna najava je obvezna. Hvala, ker darujete kri za življenje.

>> DAROVANJE ORGANOV IN TKIV
Z odločitvijo za darovanje organov in tkiv lahko rešimo mnogo življenj, zato je o tem humanem dejanju po smrti pomembno razmišljati že zdaj. V register se lahko vpišete z digitalnim potrdilom na povezavi https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=3765 ali osebno v času uradnih ur na RKS-OZ Ljubljana po predhodni najavi.

>> TEČAJI IN IZPITI PRVE POMOČI  
Osvežite svoje znanje prve pomoči in se prijavite na tečaj prve pomoči za voznike motornih vozil ali na novi 45-urni tečaj za bolničarja. Pripravljamo tudi nov termin delavnice Najpogostejši ukrepi prve pomoči pri otrocih in dojenčkih, ki bo 18. 3. 2022, ter termin Osnovnega tečaja prve pomoči za vsakogar, ki bo 25. 3. 2022. Prijave sprejemamo na spletni strani www.prva-pomoc.si, za dodatne informacije o vseh tečajih pišite na prva.pomoc@rdecikrizljubljana.si.

>> POSTANITE PROSTOVOLJEC, PROSTOVOLJKA RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA
Priključite se veliki družini prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa. Prijavite se prek spletnega obrazca
https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Prostovoljstvo/. Dobrodošli!

IZVAJANJE DELAVNIC O UKREPANJU V NESREČAH

Pomagajte širiti znanje o ukrepanju ob nesrečah in s tem ohranjati življenja ter preprečiti ali zmanjšati škodo zaradi posledic nesreč. Postanite inštruktor_ica programa Sem sreča v nesreči.

IZVAJANJE DELAVNIC PRVE POMOČI ZA PREDŠOLSKE IN ŠOLSKE OTROKE

Iščemo navdušenke in navdušence, ki jih veseli delo s predšolskimi (ali šolskimi) otroki in so pripravljeni voditi kratke delavnice osnovnih ukrepov prve pomoči za (pred)šolske otroke. Delavnice potekajo med tednom v dopoldanskem času, po predhodnem dogovoru. Predznanje prve pomoči ni potrebno. Vsa potrebna znanja za delo pridobite v okviru kratkega usposabljanja. Za prijavo in več informacij: nina.zalaznik@rdecikrizljubljana.si.  

PREDSTAVITVE IN SPODBUJANJE KRVODAJALSTVA MED MLADIMI
Pridružite se skupini prostovoljcev, kjer mladi prostovoljci Kluba 25 skupaj z izkušenimi krvodajalci in prostovoljci Kluba 100 kapljic spodbujajo krvodajalstvo v obliki predstavitev krvodajalstva in promocij na javnih dogodkih med mladimi in širše.

EKIPE PRVE POMOČI
Prijavite
in pridružite se treningu prve pomoči, da spoznate prostovoljstvo na področju prve pomoči. Predhodne prijave so obvezne. Vabljeni!

>> POSTANITE NAŠE ČLANICE, NAŠI ČLANI
Vabimo vas, da postanete člani ali članice RKS-OZ Ljubljana! Pridružite se globalni družini, ki se zavzema za uresničevanje humanega poslanstva. Izpolnite prijavnico na povezavi: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Postani_nas_clan/

>> NIČ VAS NE STANE, ČE STE DOBRODELNI – NAMENITE NAM DEL DOHODNINE
Epidemija je marsikoga pahnila v izolacijo, osamljenost, stiske ljudi so se povečale.
Vsi, ki od svojega osebnega dohodka plačujete letno dohodnino, lahko 1 % le-te namenite nevladnim in dobrodelnim organizacijam. Odločite se za solidarnost in humanost ter s svojo podporo Rdečemu križu Ljubljana omogočite izvedbo Programa pomoči in podpore starejšim ljudem na območju mesta Ljubljana in primestnih občin, ki ga izvajajo prostovoljci iz 37 krajevnih organizacij Rdečega križa (KORK). Postopek je enostaven - več na povezavi. Hvala!

>> HUMANITARNA OSKRBA PREBIVALSTVA
V kolikor ste v stiski, se obrnite na nas! Dosegljivi smo na 040 788 698.
Več na
https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Humanitarni_center/.

POMEMBNO: 
8. 2. – Prešernov dan
11. 2. – Evropski dan številke za klic v sili 112

Kaj sporočimo ob klicu na 112? KDO kliče, KAJ se je zgodilo, KJE se je zgodilo, KDAJ se je zgodilo, KOLIKO je ponesrečencev, kakšne so POŠKODBE , kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče, kakšno POMOČ potrebujete. Če ne moremo poklicati, v nujni sili lahko na številko 112 pošljemo tudi SMS.

20. 2. – Svetovni dan socialne pravičnosti


Lep pozdrav,
Ekipa Rdečega križa Ljubljana

Za več informacij in prijave pokličite na 01 425 34 19 ali pišite na
info@rdecikrizljubljana.si.

Oglejte si tudi