Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

FOTOREPORTAŽA: Po desetih občnih zborih gasilskih društev še letna skupščina Gasilske zveze Brezovica

Zadnjega marca je v dvorani podpeškega Kulturnega doma potekala skupščina GZ Brezovica. Poleg delegatov in delegatk prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Brezovica (GZB) so se skupščine udeležili še predstavnik Gasilske zveze Slovenije in predstavnik Regije Ljubljana 1 Iztok Zajc, župan Metod Ropret in podžupan Marko Čuden, predstavniki sosednjih gasilskih zvez ter častni poveljnik GZB Ludvik Zalar. Gasilska zveza združuje deset prostovoljnih gasilskih društev, ki med seboj dobro sodelujejo.

Skupščino so slovesno odprli s slovensko himno. Izvoljeni organi skupščine so po pozdravu predsednika po ustaljenem dnevnem redu nadaljevali s skupščino. Predsednik GZB Marko Susman je v svojem poročilu ocenil leto 2016 kot leto brez večjih nesreč. V letu 2016 je imel upravni odbor tri redne in eno izredno sejo. Na sejah so veliko časa namenili davčnim blagajnam, ki so Prostovoljnemu gasilskemu društvu (PGD) povzročale veliko skrbi in slabe volje. V tem primeru je bil zelo kritičen do neaktivnosti krovne organizacije GZS, ki navsezadnje sploh ni bila med pobudniki za ukinitev davčnih blagajn. Izpostavil je dolgoletnega tajnika GZB Ivana Klemena, ki je za svoje uspešno delo v gasilstvu prejel visoko priznanje GZS – kipec gasilca. Pozitivno je ocenil sodelovanje občine in GZB ter financiranje, ki poteka v skladu s sprejetim programom. Delo v GZB je potekalo aktivno skozi vse leto na področju izobraževanja, dela z mladino, gasilkami in veterani. Nov gasilski dom v Notranjih Goricah, katerega dokumentacija se je pridobivala kar nekaj let, je postal realnost. V decembru 2016 se je že začelo z deli. Žal pa se je v PGD Brezovica pod Krimom zataknilo, saj je pri naročilu nadgradnje za novo gasilsko vozilo prišlo do nepravilnosti s strani podjetnika, tako da se zadeva rešuje po sodni poti. Tudi v PGD Vnanje Gorice jim še ni uspelo pridobiti gradbenega dovoljenja za prizidek. Predsednik je izpostavil tudi sprejeti Pravilnik o financiranju tekmovanj GZB, s katerim bodo odpravljene posamezne nedorečenosti, s katerimi so se do zdaj srečevali. Tradicionalnega pohoda na Krim v letu 2016 niso izvedli zaradi zelo slabega vremena ob predvidenem času. 

Sledilo je statistično poročilo poveljnika Boštjana Marinka, ki je med drugim povedal, da GZB po zadnjih podatkih šteje 235 operativnih gasilcev v desetih enotah, ki so strokovno izobraženi. V lanskem letu so imeli 52 intervencij s 74 izvozi enot, ki so trajale povprečno 1,3 ure. Pri posamezni intervenciji je sodelovalo povprečno deset operativnih gasilcev. Pri petih intervencijah pri prometnih nesrečah so sodelovali skupaj z GEŠP GB Ljubljana, eno izlitje nevarne snovi na bencinski črpalki pa so zaključili sami. Uspešnost intervencij ocenjuje kot odlično, saj so bile izvedene brez dodatne škode in brez poškodb operativnih gasilcev. Sodelovanje na nivoju Regije Ljubljana 1 in GZ Slovenije je korektno, več pripomb pa je imel glede sodelovanja s štabom civilne zaščite, predvsem v smislu premajhne fleksibilnosti delovanja sistema CZ. V poročilu je izpostavil dobro delovanje članic in članov posameznih društev, v ospredje pa postavil delo z mladimi. Komisija za delo z mladimi vsako leto pripravi vrsto aktivnosti, pri katerih lahko mladi sodelujejo. Hkrati je poudaril potrebno mero iznajdljivosti in kreativnosti, ki jo opazi med vodstvom mladinske komisije.

V nadaljevanju so svoja poročila podali tudi blagajnik, komisija za delo z mladimi, nadzorni odbor in verifikacijska komisija. Sledili so pozdravi gostov, med katerimi so bili predstavnik GZ Slovenije in predstavnik Regije Ljubljana 1 Iztok Zajc, ki je podal nekaj novosti v zvezi z usposabljanjem in učnimi programi za gasilce na vseh nivojih. Prisotne je seznanil s skorajšnjo otvoritvijo regijskega poligona v Ormožu in načrti za širitev poligonov še po preostali Sloveniji. Prisotne je povabil na Gasilsko olimpijado, ki se bo odvijala v mesecu juliju v Beljaku. Naslednje leto je kongresno oziroma volilno leto, zato je GZB že zdaj opomnil, naj se v okviru zveze pripravljajo na kongres, ki se bo odvijal na Ptuju. Tudi župan Metod Ropret je pohvalil delo zveze in izpostavil dve prioriteti, ki ju bo občina finančno podprla, to sta gradnja gasilskega doma v Notranjih Goricah in nabava gasilskega vozila GD Podpeč. Sledili so še pozdravi predstavnikov GZ Vrhnika, GZ Horjul, GZ Ljubljana, GZ Dolomiti in GZ Ig.

Predsednik in poveljnik GZ Brezovica sta ob koncu predstavila še program dela in finančni plan za leto 2017, v katerem je prioritetna gradnja gasilskega doma v Notranjih Goricah. Sledila je predaja prapora GZB od gasilcev PGD Brezovica gasilcem PGD Rakitna. Priznanja in odlikovanja Gasilske zveze Brezovica so letos dobile tri članice: Petra Zega, Katarina Golob in Marija Premrl. Priznanje GZS pa je dobil predsednik GZB Marko Susman. Skupščino je zaključil Nejc Škrbec s klavirsko skladbo. Po uradnem delu je sledilo še družabno srečanje vseh prisotnih.

 

KPR

 

Oglejte si tudi