Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Največji adventni venček v Sloveniji

Verjetno smo že vsi v preteklih letih in tudi letos opazili ogromen adventni venček v Podpeči. Že štiri leta zapored ga vsako leto izdela in postavi Športno kulturno turistično društvo Lokvanj. To je kar velik projekt, saj ima venček 9,5 metra premera in je največji adventni venček v Sloveniji!

Kako si porazdelijo delo? Moški del društva nabere zelenje, ženski del pa ga splete in z žico poveže v ogromen krog, doda novoletne lučke in štiri adventne sveče. Izdelovanje jim vzame celo popoldne. Sveče na vencu, ki ponazarjajo štiri adventne nedelje, so prižgali vsako decembrsko soboto ob 19.uri.

V društvu sicer pravijo, da je delovanje zaradi epidemije omejeno, a vendarle so skozi celo leto in predvsem v adventnem času zelo aktivni. Sodelovali so pri blagoslovu konj, Barjanki in podobnih dogodkih. Aktivno sodeluje manj kot deset članov, zato v svoje vrste vabijo nove člane s kreativnimi idejami in veseljem do sodelovanja.

Za venčkom v Podpeči pa se skriva tudi prava pravljična dežela iz lučk. V preteklem tednu so v sredino venčka postavili figure jaslic, ki bodo tam stale vse do 2. februarja. Vabijo vas na ogled venčka in jaslic!

Eva Povirk

Oglejte si tudi