Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Močvirska logarica kot sporočilna vrsta Krajinskega parka Ljubljansko barje

Močvirska logarica, ki je poznana tudi po imenu močvirski tulipan, je rastlina, ki raste v naši neposredni bližini. Najdemo jo na Ljubljanskem barju, na obrobju Ljubljane, na mokrotnih travnikih v okolici Trzina, na Štajerskem in v Pomurju, prav tako v Krakovskem gozdu in še kje. Prepoznamo jo po vijoličnem cvetu, katerega vzorec spominja na šahovnico. Močvirska logarica je podobna tulipanu, prav zato ji mnogi rečemo močvirski tulipan, le da je njen cvet obrnjen navzdol. O tej rastlini smo se pogovarjali z naravovarstveno svetovalko Barbaro Vidmar iz Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje.

»Močvirska logarica je ena prvih zavarovanih rastlinskih vrst pri nas. V Spomenici, vsebinsko dobro utemeljenem programu varstva narave v Sloveniji, leta 1920 še ni bila omenjena, so jo pa zavarovali z Uredbo o dopolnitvi odredbe o varovanju redke flore že leta 1949. »Ne smejo se trgati, ruvati, prodajati, ponujati v nakup in izvažati …« je bilo zapisano v uredbi, kršitelje pa je čakala globa do 25.000 din in v hujših primerih celo prisilno delo brez odvzema prostosti. Sprva se je kazen nanašala le na posamezne rastline, danes pa je zavarovan tudi njen življenjski prostor. Močvirska logarica je uvrščena tudi v rdeči seznam praprotnic in semenk, kajti vse prehitro izginja, ne le na Ljubljanskem barju, temveč tudi na drugih rastiščih po Sloveniji,« je zapisala Barbara Vidmar v članku, ki je objavljen na spletni strani projekta LIFE Naturaviva;https://www.naturaviva.si/vijolicaste-lepotice-mokrotnih-travnikov/.

Kdaj lahko močvirsko logarico najdemo na Barju?

Cveteti začne v začetku pomladi, okoli 25. marca, če zacveti prej ali kasneje, je odvisno tudi od vremena. Cveti zelo malo časa, od deset do štirinajst dni. Kadar je zelo suho, tako kot je sedaj, zelo hitro odcvetijo. Prav tako so njihovi cvetovi lahko manjši. Močvirska logarica je rastlina mokrotnih travnikov, zato jo največkrat najdemo na nižje ležečih travnikih, ki so poplavljeni v času spomladanskih in jesenskih poplav. Ko odcveti, se njeno steblo s semensko glavico zravna. Takrat je pravzaprav niti ne prepoznamo.

Kaj tej rastlini najbolj škodi?

Škoduje ji gnojenje in zaraščanje travnikov, spreminjanje travnikov v njive ter tudi prepogosta košnja. Če travnike pokosimo prezgodaj, ne doseže celotnega življenjskega kroga.

Kljub temu da močvirske logarice tako hitro odcvetijo, so to rastlino v projektu LIFE Naturaviva izbrali kot sporočilno vrsto Krajinskega parka Ljubljansko barje. S projektom želijo razkriti izjemne naravne dragocenosti Slovenije in njihov pomen ter osvetliti nevarnosti, ki jim pretijo.

V sodelovanju z Javnim zavodom Krajinski park Ljubljansko barje objavljamo nagradno igro, katere tema bo močvirska logarica. Izbrali bomo najboljšo fotografijo te rastline in zmagovalca nagradili, prav tako bo njegova fotografija objavljena v eni izmed naslednjih številk Barjanskega lista. Vašo najljubšo fotografijo nam pošljite na elektronski naslov barjanskilist@brezovica.si in pripišite svoje podatke. Nagradna igra bo potekala do 18. aprila 2022.

Eva Povirk

avtorica fotografij: Barbara Vidmar

Oglejte si tudi