Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Minister za okolje na obisku Ljubljanskega barja

V petek, 28. avgusta 2020, je občino Brezovica in Krajinski park Ljubljansko barje obiskal minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak. S tem obiskom je imel priložnost videti, kako na zavarovanem območju odlično sodelujejo lokalne skupnosti in uprava parka. S tem ustvarjajo mnoge uspešne projekte, jih usklajujejo in ohranjajo naravo. Poudarek pogovorov je bil razvoj trajnostnega zelenega turizma.

 

Poleg župana občine Brezovica Metoda Ropreta, so bili na srečanju prisotni tudi direktor Javnega zavoda Krajinski park Barje Janez Kastelic, župan občine Ig Janez Cimperman in župan občine Vrhnika Daniel Cukjati ter Alenka Jeraj, poslanka v Državnem zboru RS, ki so predstavili razvoj in različne projekte parka.

 

Minister mag. Andrej Vizjak je ob priložnosti dejal: “Današnji obisk Krajinskega parka Ljubljansko barje je demonstracija dobrega sodelovanja med lokalnimi skupnostmi, naravovarstveniki in vodstvom krajinskega parka. Menim, da je veliko dobrih idej, kako ohranjati oziroma razvijati tak krajinski park in ga približevati ljudem. To je tudi v okviru evropskih sredstev in evropskih prioritet, kamor sodi biodiverziteta. Sredstva za to bodo, v luči tega je potrebno pripraviti tudi projektno dokumentacijo, razloge in rešitve.”

 

Direktor krajinskega parka Janez Kastelic je pojasnil nadaljnje načrte: “Namen našega povabila ministra je bil, da predstavimo kako in na kakšen način si Krajinski park predstavlja trajnostni razvoj s poudarkom na naravnih vrednotah. Danes smo prav tu na eni taki vrednoti Jezero, kjer ugotavljamo, da so vse rabe prostora možne, seveda če so med seboj usklajene. Poudarek bo seveda na vzpostavitvi parkovne infrastrukture in trajnostnega zelenega transporta.”

 

Župan občine Brezovica Metod Ropret je izrazil zadovoljstvo nad obiskom: “Tovrstni obiski so vedno izjemno dobrodošli, iz večih vidikov. Z naše strani je to priložnost, da ministru pokažemo, kakšen je naš način delovanja, sodelovanje in predstavimo izzive, ki so pred nami. Po drugi strani pa je to tudi priložnost, da nas minister seznani s ključnimi usmeritvami. Menim, da smo skozi današnjo razpravo našli vrsto skupnih točk, kjer lahko sodelovanje še izboljšamo in pripomoremo k razvoju.”

Opisal je še dela, ki bodo potekala na Jezeru: “S septembrom bo na vrsti ureditev brežine in postavitev dveh pomolov, v naslednjih dveh letih pa še dodatna infrastruktura.”

 

 

Eva Povirk

Oglejte si tudi