Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
3°C
3°C
JUTRI
1°C
-2°C

Nov Odlok o komunalnem prispevku Občine Brezovica objavljen v Uradnem listu RS

Obveščamo vas, da je bil v petek 24.2.2017 v Uradnem listu RS št. 9 objavljen Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč za območje Občine Brezovica in Odlok o komunalnem prispevku v Občini Brezovica. Odloka sta bila sprejeta na 16. redni seji občinskega sveta. V skladu z določbami v Odlokih, bosta stopila v veljavo 15. dan po objavi v Uradnem listu RS oz. do 10.3.2017 še vedno velja Odlok o programu opremljanja za obstoječo komunalno opremo in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Brezovica. To pomeni, da se bodo vse Vloge za odmero komunalnega prispevka, ki bodo vložene do 10.3.2017 še vedno obravnavale po trenutno veljavnem Odloku.

Glavno spremembo, ki jo prinašata nova Odloka je ta, da bo sedaj komunalni prispevek, glede na velikost hiše, gradbeno parcelo in namembnosti ter možnosti priključitve na komunalno infrastrukturo, enak po celotni Občini. Prej je bila Občina razdeljena na 3 obračunska območja za komunalni prispevek, in sicer pod 1. obračunsko območje je spadala KS Brezovica, 2. obračunsko območje KS Vnanje Gorice, KS Notranje Gorice-Plešivica, KS Podpeč-Preserje in 3. obračunsko območje KS Rakitna. Po novem bo celotna občina spadala pod eno obračunsko območje.

Po novem se bo obračunavalo komunalni prispevek le za tri vrste komunalne infrastrukture, in sicer za ceste, vodovod in kanalizacijo. Javna razsvetljava in javne površine, ki sta se po starem odloku ločeno zaračunavali, sta sedaj skladno z zakonodajo vključeni v ceste. Glede na star odlok se bo komunalni prispevek podražil za prvi dve območji, za 3. območje se bo pocenil.

Razlika v komunalnem prispevku za primer objekta namembnosti enostanovanjske stavbe s 150m2 neto tlorisne površine in 600m2 gradbene parcele, za vso komunalno infrastrukturo, je sledeča:

 • Za območje KS Brezovica (prejšnje 1. obračunsko območje po starem odloku) po starem odloku je znašal: 10.639,10 EUR, po novem odloku bo znašal: 11.915,40EUR – povišanje za 12%.
 • Za območje KS Vnanje Gorice, KS Notranje Gorice-Plešivica, KS Podpeč-Preserje (prejšnje 2. obračunsko območje po starem odloku), po starem odloku je znašal: 10.560,10 EUR, po novem odloku bo znašal: 11.915,40EUR – povišanje za 12,8%.
 • Za območje KS Rakitna (prejšnje 3. obračunsko območje po starem odloku), po starem odloku je znašal: 15.441,50 EUR, po novem odloku bo znašal: 11.915,40EUR – znižanje za 22,8%.

Izdana odločba o odmeri komunalnega prispevka, bo po novem veljavna 12 mesecev od dneva pravnomočnosti odločbe. V primeru, da komunalni prispevek ni plačan v navedenem roku ali se spremenijo podlage za odmero, občina izda na predlog investitorja novo odločbo o odmeri komunalnega prispevka.


Komunalni prispevek se izračuna po naslednji enačbi:

KP(ij) = (A(parcela) * Cp(ij) * Dp) + (K(dejavnost) * A(tlorisna) * Ct(ij) * Dt)

 • KP(ij): znesek dela komunalnega prispevka, ki pripada posamezni vrsti komunalne opreme na posameznem obračunskem območju 
 • A(parcela): površina parcele
 • Cp(ij): obračunski stroški, preračunani na m2 parcele na obračunskem območju za posamezno vrsto komunalne opreme
 • Dp: delež parcele pri izračunu komunalnega prispevka (=0,4)
 • Ct(ij): obračunski stroški, preračunani na m2 neto tlorisne površine objekta na obračunskem območju za posamezno vrsto komunalne opreme
 • A(tlorisna): neto tlorisna površina objekta
 • Dt: delež neto tlorisne površine objekta pri izračunu komunalnega prispevka (=0,6)
 • K(dejavnost): faktor dejavnosti (enostanovanjske stavbe: 1,0)
 • i: posamezna vrsta komunalne opreme
 • j: posamezno obračunsko območje

Primer izračuna v tabeli: Slika1
Faktor dejavnosti v tabeli: Slika2

Občina Brezovica

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij