Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Intervju s planincem in predsednikom Planinskega društva Podpeč-Preserje

Izleti v planine so za marsikoga neprecenljivi trenutki. Morda tudi zaradi tega, ker se tja običajno odpravimo v družbi in tako je sam obisk še bolj poseben trenutek. V planinskem društvu Podpeč-Preserje so znani po tem, da konstantno organizirajo izlete po različnih slovenskih gorah. Sam razpored si lahko ogledate na njihovi spletni strani. Prav tako vedno preverijo stanje v gorah in vremensko napoved ter tako poskrbijo za varen obisk gora.

Rudi Bevc iz Vnanjih Goric je že od leta 2000 član Planinskega društva Podpeč-Preserje, zadnja štiri leta pa njegov predsednik. Že ob njegovem prihodu so ga planinci nagovarjali k tečaju za vodnika, kmalu se je to tudi uresničilo. Sprva je opravil tečaj za varuha gorske narave, potem pa še vodniški tečaj. Varuh gorske narave je zahteven tečaj, potrebnega je veliko znanja o rastlinstvu in živalstvu – katere vrste so zaščitene. Poudarek varuha gorske narave je predvsem na vzgoji mladih planincev in opozarjanju ostalih, naj ne škodujejo naravi v hribih.

Kdaj se je začela vaša ljubezen do gora?

Pri osemnajstih letih smo skupaj z dvema prijateljema začeli hoditi v gore. Pozneje se je zaradi službe to spremenilo, a občasno sem vseeno šel. Bolj intenzivno je postalo, ko sem se včlanil v društvo. Zdaj hodim vsaj enkrat tedensko.

Kaj vas vabi v gore?

Težko je o tem govoriti, to je potrebno doživeti. Z besedami se ne da tako opisati. Poseben užitek je, ko pridete na vrh, po vsem trudu in si spočijete oči na okoliških hribih in dolinah.

Kateri je vaš najljubši hrib?

Najraje grem tja, kjer še nisem bil. Vendar vemo, da se to vedno ne da. Najljubši so mi Škrlatica, Jalovec in Prisojnik.

Planinsko društvo vsako leto v prvem tednu julija organizira tudi mladinske tabore. Na njih otroci in mladostniki spoznavajo gore, veliko hodijo in s tem opravijo lepo število tur. Tabor traja sedem dni in je razdeljen na dve skupini, na mlajše in starejše. Vsako leto je prijavljenih od deset pa do trideset otrok, ki skupaj z vodniki prespijo v gorskih kočah.

V društvo je včlanjenih okoli tristo članov, vendar večina hodi v gore sama ali z družino. V skupini, ki redno hodijo na skupne izlete, je okoli dvajset članov. Na izlet lahko sicer pride vsak, ki je član Planinske zveze Slovenije, saj je s plačilom članarine vsak udeleženec zavarovan. Vsi, ki bi se radi pridružili, ste vabljeni že 18. septembra na tradicionalni družinski pohod na Krim. Udeležili se ga bodo tudi otroci iz vrtcev in osnovnih šol skupaj s starši.

Eva Povirk

Oglejte si tudi