Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

DU PODPEČ – PRESERJE -  Izlet v Celje in okolico

Naš načrtovani izlet na Koroško in Štajersko smo morali zaradi poplav odpovedati. Gospod Stane nam je v zelo kratkem času pripravil dva predloga in odločili smo se za ogled Celja in okolice.

V lepem septembrskem jutru smo se podali na pot. Najprej smo se ustavili v Rimski nekropoli v Šempetru, kjer nas je pričakala prijazna vodička.

V muzeju na prostem smo si ogledali čudovite grobnice Rimljanov,  delo vrhunskih mojstrov takratnega časa in spadajo med najpomembnejše in najlepše ohranjene  spomenike rimske dobe v Sloveniji in srednji Evropi.

Pred skoraj 2000 leti je skozi Šempeter vodila zelo pomembna rimska cesta  Akvileja – Emona - Celeia – Poetovio, (Oglej-Ljubljana-Celje-Ptuj). V okolici so imeli posestva rimski veljaki in upravniki iz Celeie in nekateri med njimi so svoje grobnice postavili v Šempeterski rimski nekropoli. Do odkritja nekropole je prišlo naključno, ko so leta 1952 pri delu v sadovnjaku naleteli na kip sedeče ženske.

Od odkritja rimske nekropole je bilo izkopanih že več kot 600 arheološko pomembnih predmetov in preko 100 družinskih grobnic. Največja med vsemi je grobnica Spektacijev, ki izstopa z reliefi štirih letnih časov. Najlepša pa je grobnica Enijcev, ki prikazuje mitični prizor ugrabitve Evrope.

Vsaka grobnica pripoveduje svojo 2000 let staro zgodbo in govori o življenju Rimljanov.

Pot nas je vodila naprej v Celje. Skupaj z vodičem smo si ogledali staro mestno jedro. Celje je mesto doživetij. Popelje nas na izbrana mesta in prostore kjer so pustili svoj pečat njegovi predniki in razkrije zanimive zgodbe. Naj omenim samo dva znana meščana, katerih kipa stojita v središču mesta.

Alma Karlin, znana pisateljica, svetovna popotnica, zbirateljica, poliglotka se je rodila leta 1889, umrla je leta 1950. Po prvi svetovni vojni je v osmih letih sama prepotovala velik del sveta in sodi med največje popotnice. Med potovanjem je zbrala veliko etnološkega gradiva in svoja doživetja popisala v številnih knjigah.

Josip Pelikan, znani celjski fotograf in kronist češkega rodu se rodil leta 1885 v Trbižu in umrl leta 1977. Leta 1920 se je ustalil v Celju in veljal  za mestnega fotografskega kronista.

Pot smo nadaljevali na stari grad Celje. Največji slovenski srednjeveški grad je najbolj znan kot dom Celjskih grofov, najvplivnejše  vladarske dinastije na Slovenskem. Barbara Celjska je bila najvišje kronana glava v slovenski zgodovini. Slišali smo usodno ljubezensko zgodbo med Friderikom II. In Veroniko Deseniško. Zadnji celjski grof je bil Ulrik II. Celjski, ki je bil ubit v atentatu v Beogradu leta 1456. Po njegovi smrti so celjsko posest prevzeli Habsburžani.

 Zadnji prebivalci so na gradu živeli še leta 1795. Na začetku 19. stoletja je grad kupil lokalni kmet ter grajsko kamenje uporabljal za kamnolom. Sedaj grad počasi obnavljajo in na njem prirejajo viteške boje, glasbene in kulturne dogodke.

Po ogledu gradu smo se odpravili na dobro kosilo v okolico Celja. Na poti proti domu smo se ustavili  pri Fontani piv Zeleno zlato v Žalcu, ki je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinske doline in Žalca, ki je središče hmeljarstva v naši državi. Slovenija je peta proizvajalka hmelja na svetu.

Polni lepih vtisov smo se odpeljali proti domu in se ustavili še na Trojanah, kjer smo kupili krofe.

To je bil naš zadnji letošnji izlet. Naj vas že sedaj povabimo na martinovanje v novembru in silvestrovanje v decembru.  Naši poverjeniki vas bodo o dogodkih pravočasno obvestili.

DU PODPEČ – PRESERJE

Iva Intihar

Oglejte si tudi