Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

19. redna seja Sveta Občine Brezovica

V četrtek, 14. aprila 2022, je v Modri dvorani na Brezovici potekala 19. redna seja Sveta Občine Brezovica. Svetniki so potrdili zapisnik 18. redne seje in predlagan dnevni red. Sledil je kratek povzetek dogajanja v občini, nato pa še razprava o aktualnih vprašanjih.

V nadaljevanju so svetniki opravili prvo obravnavo Odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo za območje občine Brezovica. Podlago za odmero komunalnega prispevka predstavlja nova zakonodaja, ki stopi v veljavo 1. 6. 2022, katere osnova za izračun se spremeni iz neto tlorisne površine v bruto tlorisno površino. Nova formula prilagaja oziroma dodaja prispevno stopnjo za vsako komunalno zgraditev. Komunalni prispevek je prihodek občinskega proračuna in je namenski vir financiranja gradnje komunalne opreme, ter se lahko porablja samo za namen gradnje komunalne opreme skladno z načrtom razvojnih programov. S predlagano določitvijo prispevne stopnje zavezanca je zagotovljeno, da bo komunalni prispevek za zavezanca ostal približno na ravni, kot je bila odmerjena z uporabo trenutno veljavnega odloka oziroma bo nekoliko nižji za odmere po uradni dolžnosti. Bistveno povečanje ali zmanjšanje prihodkov proračuna iz naslova komunalnega prispevka ni predvideno.

Naslednja obravnavana točka je bilo letno poročilo JKP Brezovica za leto 2021 in sklep o uporabi bilančnega dobička. Podjetje je opravljalo enake dejavnosti kot v letu prej, tudi v času virusa so obvladovali oskrbo s pitno vodo. Opravili so 191 intervencij izven delovnega časa in zgradili nov vodovod. Občinski svet se je seznanil s poročilom o letu 2021 in ga sprejel. Potrdil je, da čisti bilančni dobiček ostane nerazporejen.

Določili in sprejeli so višino takse oziroma parkirnine za urejanje prometa na območju naselja Rakitna ter Jezero. Določene so bile naslednje enotne tarife: 2 EUR do dve uri parkiranja, 4 EUR za cel dan.

Predlog zaključenega računa proračuna Občine Brezovica za leto 2021 je finančno-statutarni dobor pregledal in ni predložil pripomb. Daleč največja investicija je gradnja kanalizacije, ostale investicije so tekle po načrtih. Zaključni račun kaže, kakšno bo končno stanje.

Ob koncu preteklega leta so na občini prejeli obvestilo, da koncesionar v Domu starejših občanov Notranje Gorice, vrača koncesijo. Zato so začeli z iskanjem novega izvajalca, ki so ga na srečo našli. Zaradi samega postopka je bilo potrebno sprejeti sklep za to mesto. To bo tudi osnova za nov razpis za podelitev koncesije.

Eva Povirk

Oglejte si tudi