Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Živahno dogajanje v prostorih Večgeneracijskega centra Brežice

Župan Občine Brežice Ivan Molan je skupaj z direktorico občinske uprave Patricio Čular in sodelavkami obiskal nove uporabnike revitaliziranega objekta nekdanjega doma upokojencev v Brežicah. Srečal se je z uporabniki in vodstvom Ozare Slovenija ter predstavniki društev na področju upokojencev, zdravja in preventive, ki si urejajo prostore v prenovljenem objektu. Ob tej priložnosti se je župan sestal tudi z direktorjem Ozara Slovenije Boštjanom Repnikom, ki se je občini zahvalil za to, da je uredila zapuščeni objekt in ga ponudila v uporabo tistim organizacijam, ki skrbijo za ranljive skupine ljudi v skupnosti.

Boštjan Repnik je dejal, da so pri Ozari Slovenija, Nacionalnem združenju za kakovost življenja, ki ima po Sloveniji kar 27 enot, izredno hvaležni za ponujeno rešitev delovanja v prenovljenih prostorih objekta nekdanjega doma upokojencev Brežice, saj so rešitev za ustrezne prostore iskali vrsto let. Pravi, da je ideja občine, da ponudi prostore društvom in ostalim organizacijam, ki delujejo na področju pomoči ranljivim skupinam, izredno dobra in napredna ter da je danes prej ko ne izjema. Uporabniki so oživeli stavbo, ki ima sedaj po vseh nadstropjih pestro življenje. Dodal je, da so tako uporabniki kot zaposleni v novih prostorih zadovoljni in upa, da bodo tu delovali še vrsto let.

Župan Ivan Molan se je srečal tudi s predstavniki Društva upokojencev Brežice, Koronarnega kluba Brežice, Društva za preprečevanje osteoporoze Posavje in Društva diabetikov Posavje Brežice. Govorili so o izkušnjah v novih prostorih, ki si jih še urejajo, predstavili so tudi svoje predloge glede sodelovanja in dodatnih ureditev. Ena od pobud je tudi vzpostavitev postajališča mestnega avtobusa v neposredni bližini večgeneracijskega centra.

Projekt Revitalizacija objekta nekdanjega doma upokojencev v Brežicah

Projekt obnove prostorov nekdanjega doma upokojencev je potekal v dveh fazah, od leta 2019 do konca leta 2021, in je namenjen zagotavljanju ustreznih prostorskih pogojev za načrtovane vsebine, ki obsegajo poleg prostorov za društva in ostale nevladne organizacije kot je Rdeči križ tudi stanovanjske enote za katere bo občina v kratkem objavila razpis ter prostor za delovanje koordinatorja brezplačnih prevozov za starejše Sopotniki ter koordinatorja programov večgeneracijskega centra.

Do širitve objekta Zdravstvenega doma Brežice pa bodo v prostorih večgeneracijskega centra delovale tudi zdravstvene ambulante.  

V pritličju objekta so že od leta 2020 urejene in v uporabi bivalne enote za uporabnike Varstveno delovnega centra (VDC) Krško – Leskovec. Občina Brežice si želi pod enotno streho obnovljenega objekta združiti tudi podporne programe starejšim, poleg tega pa v sosednji stavbi ureja tudi javno pralnico.

V času od kar se je začela vojna v Ukrajini, je v prvem nadstropju objekta našlo svoj začasen dom več begunk iz Ukrajine z otroki.

O obnovi

Občina je objekt nekdanjega doma upokojencev pridobila s Pogodbo o brezplačnem prenosu državnega premoženja, ki je bila sklenjena med Vlado Republike Slovenije in Občino Brežice leta 2018. Objekt je bil predan občini brezplačno pod pogojem, da se uporablja za razvojne namene, in sicer za izvedbo načrtovanega projekta Revitalizacija objekta nekdanjega doma upokojencev Brežice.

Občina Brežice je v avgustu 2019 pristopila k 1. fazi obnove in investicijsko vzdrževalnim delom na objektu nekdanjega Doma upokojencev Brežice. V nadaljevanju je občina v letu 2021 pristopila še k izvedbi 2. faze investicijsko vzdrževalnih del. Znesek celotne investicije (1. in 2. faze skupaj) je znašal 1,85 milijona evrov, od tega je občina za 1. fazo obnove, ki je bila del projekta Mreža socialnih storitev in medgeneracijsko sodelovanje, pridobila 190.000 EUR iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Oglejte si tudi