Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
13°C
JUTRI
25°C
14°C
Oceni objavo

Skupni organ Posavskega muzeja Brežice podal soglasje kandidatki za direktorico

Brežice, 23. marca - Skupni organ Občine Brežice, Občine Kostanjevica na Krki, Mestne občine Krško in Občine Sevnica za izvrševanje ustanoviteljskih pravic v javnem zavodu Posavski muzej Brežice, ki ga sestavljajo župani teh občin, je na 9. seji obravnaval več točk, med temi tudi presežek prihodkov nad odhodki muzeja Brežice za leto 2022, program dela in finančni načrt muzeja za 2023 ter soglasje k imenovanju direktorice Posavskega muzeja Brežice kandidatki Alenki Černelič Krošelj, dosedanji direktorici muzeja.

Kot so dejali župani občin Brežice, Kostanjevica na Krki, (mestne občine) Krško in Sevnica – Ivan Molan, Robert Zagorc, Janez Kerin in Srečko Ocvirk so z delovanjem muzeja zadovoljni, saj ta izvaja programe po celotnem Posavju od prireditev v gradu do sodelovanja pri obnovi Brivsko-frizerskega salona Kreutz v Sevnici, obnovi šole v Črneči vasi pri Kostanjevici na Krki do načrtov za obuditev Drnovega oz. Neviodunuma kot arheološkega parka s poudarkom na rimski dediščini v Krškem.  

Župani so se strinjali, da je Posavski muzej Brežice ena od regijskih inštitucij, ki regijo razume kot kulturno, gospodarsko in družbeno povezan prostor. Največji financer muzeja je sicer Ministrstvo za kulturo (60 %), sledijo občine s svojimi proračunskimi sredstvi, 12 % prihodkov pa je v preteklem letu muzej ustvaril sam, v sklopu nejavnih virov (vstopnine, najemnine, ipd.), kar je več od povprečja muzejev v Sloveniji in Evrop (povprečno 5-6%,). Hkrati so v preteklem letu v sklopu različnih projektov zaposlovali pet mladih strokovnih sodelavcev, zaposlujejo pa tudi invalide.

Kot je dejala kandidatna za ponovno imenovanje za direktorico Posavskega muzeja Brežice, je v letu 2023 vse v znamenju mednarodnega projekta 450 let kmečkega upora, ki povezuje slovenske in hrvaške inštitucije. V načrtu je tudi prenova stalne razstave – saj je posavski muezj edini muzej v Sloveniji s stalno razstavo o kmečkih uporih. Sicer pa muzej sodeluje in izvaja svoje progame po celotnem Posavju, povezuje pa se tudi v širšem mednarodnem prostoru.

Oglejte si tudi