Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
12°C
3°C
Oceni objavo

V Brežicah bo država gradila najdaljši most čez Savo

Izbor izvajalca za inženirske storitve pri novogradnji mostu čez Savo je pomemben, saj bo izbrani izvajalec sodeloval pri pridobivanju dokumentacije, pri izgradnji in pri pridobivanju uporabnega dovoljenja za most in ostale ureditve. Ob gradnjo novega mostu, ki bo del novogradnje državne ceste v skupni dolžini 1.500 m, bodo uredili še dve krožišči, dva para avtobusnih postajališč, večnamenske poti, vodovod, cestno razsvetljavo, zaščito in prestavitev vodov, zaščitili in prestavili bodo telekomunikacijske vode, poskrbeli za začasno prometno ureditev ter za krajinsko ureditev.

Župan Ivan Molan je poudaril, da bo gradnja novega mostu izpolnitev zaveze države do občine, ki je del že leta 2008 podpisanega Protokol o ureditvi medsebojnih razmerij pri izgradnji Vzhodne obvoznice Brežice. V letih 2012 in 2017 sta Ministrstvo za infrastrukturo in Občina Brežice  podpisala dva dodatka k protokolu. V skladu z dogovorom bi država morala začeti graditi del vzhodne obvoznice z mostom pred oz. sočasno s pričetkom del gradnje HE Mokrice, ki je bila takrat načrtovana za leto 2019. Župan je izrazil upanje, da se bo začela gradnja mostu po načrtih in da bo most končan do leta 2025.

Novi most čez Savo Občina Brežice potrebuje za zagotavljanje nemotene povezave obeh bregov reke Save, za izboljšanje prometne povezave v smeri Maribor oz. Bizeljsko, za razbremenitev mesta, za sanacijo obstoječega mostu čez Savo (Brežice-Čatež ob Savi) in za širitev mesta na vzhod. V sklopu I. etape projekta bodo zgrajene tudi navezovalne ceste do križišč na vsaki strani reke Save. V skladu z določili Dodatka št. 2 k protokolu o Vzhodni obvoznici (2017) bo po izgradnjo novega mostu saniran obstoječi most čez Savo in kasneje predan v upravljanje Občini Brežice.

Nova državna cesta, katere del je tudi most, se bo priključila na krožno križišče regionalne ceste R1-219 Čatež ob Savi in AC priključek Brežice

Oglejte si tudi