Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
3°C
Oceni objavo

Dan brez avtomobila pričeli z jutranjo vadbo v mestu

Brezplačna izposoja koles – uresničitev ukrepa iz Celostne prometne strategije

V sistemu Bržkolo je uporabnikom za izposojo na voljo 32 koles, ki si jih ti lahko po registraciji in pridobitvi uporabniške kartice brezplačno izposodijo in vrnejo na šestih izposojevalnicah v mestu. Sistem izposoje koles je dostopen 24 ur na dan, vse dni v letu. Uporabnik si lahko izposodi kolo v obsegu 14 ur v posameznem koledarskem tednu. Testna faza se je pričela v sredini meseca avgusta in bo trajala tri mesece. Ta čas je priložnost, da uporabniki preizkusijo sistem in sporočijo svoje pripombe in predloge.

Za projekt izposoje koles je Občina Brežice namenila 217.000 evrov, od tega je pridobila 133.000 evrov s strani EU in RS preko razpisa za trajnostno mobilnost na Ministrstvu za infrastrukturo.

Leta 2017 je bila izdelana Celostna prometna strategija Občine Brežice (v nadaljevanju CPS), ki je prepoznala kolesarjenje kot enega od petih strateških stebrov celostnega urejanja prometa. CPS je dokument skozi katerega  se mobilnost v bodoče snuje in načrtuje z uporabo trajnostnih načinov prometa, predvsem pa hojo, kolesarjenjem in pospeševanjem javnega potniškega prometa. Slogan CPS glasi »Potujmo pametneje«.

Evropski teden mobilnosti v Brežicah

Občina Brežice je v sodelovanju s partnerji projekta (Zavod za Šport Brežice, ZPTM Brežice, JP Komunala Brežice d.o.o., Fakulteta za turizem, SB Brežice, Šola zdravja Brežice, Center za krepitev zdravja/ZD Brežice, PP Brežice, SPV Brežice, Knjižnica Brežice, PK Imani Brežice, AK Brežice, Integral Brebus Brežice,

Zavod Sopotniki, Posavski muzej Brežice, ŠKD Mažoretke, ETRŠ Brežice) oblikovala različne dejavnosti v mestu, od delavnic za osnovnošolce do stojnice z informacijami o sistemu BRŽKOLO.

Program Dneva brez avtomobila je ponujal jutranjo vadbo 1000 gibov za vse, mimoidoči so prejeli jabolka in kresničke,  osnovnošolci pa so se udeležili delavnice plesa, delavnice z mažoretami, preizkusili so se na kolesarskem poligonu, risali na ulici, ogledali so si mestni avtobus in električno polnilnico ter električni avtomobil, na voljo je bila tudi ura pravljic.

Oglejte si tudi