Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Grad Žovnek z bogatim programom že 3. leto v srednji vek

V soboto, 8. oktobra, je potekal že 3. tradicionalni srednjeveški dan v organizaciji ZIKŠT 3 jezera pod pokroviteljstvom Občine Braslovče, ki je na grad Žovnek privabil zagotovo preko 1000 obiskovalcev iz celotne Slovenije. Uradno odprtje dogodka je s prihodom otvorila domača Žovneška konjenica, vse zbrane pa je nagovoril župan Občine Braslovče Tomaž Žohar. Prireditev, na kateri se je skozi dan odvijala zanimiva in napeta zgodba o zaprti čarovnici, ki je z ljubezenskim napojem očarala viteza in je bila kljub številnim bitkam za njeno osvoboditev, obsojena na grmado, je povezovala grajska gospa Hema (Jasmina Roter Jager), v programu pa je sodelovalo okoli 100 nastopajočih.

S srednjeveškimi plesi so program popestrile srednjeveške plesne skupine, ki delujejo v okviru društva Cesarsko kraljevi Ptuj, in sicer Pellegrina, pa skupina iz Kulturnega društva Lonca iz Škofje Loke ter plesna zasedba članov Vitezov Šaleške doline, ki so v svojem taboru ponujali tudi številne zanimive srednjeveške igre za otroke. V taboru Vitezov najemnikov celjskih knezov, ki so na čelu z vitezom Petrom Koželjem eni ključnih akterjev pri celodnevni zgodbi in bitkah ter iz krogov katerih je prihajala tudi na grmadi zažgana čarovnica Marija, so se lahko obiskovalci preizkusili celo v viteškem ringu in mečevanju. Nepogrešljivi predvsem bitkah in zgodbi pa so tudi prijatelji iz Maribora, Maistri Marpurgi, ki so se tudi letos odzvali povabilu. Ojstriška gospoda se je predstavila z veličastnim taborom, s seboj pa so pripeljali tudi grajsko vedeževalko, grajske slikarke ter orientalski plesalki, ki sta popestrili kulturni program. Otroke sta zabavali kar dve predstavi. V sklopu otvoritve je številne akrobatske vrline pokazal dvorški norček Matjaž Kekec, popoldne pa so uživali ob doživljajski predstavitvi srednjeveških živali. V programu so sodelovali tudi člani Kulturno-zgodovinskega društva, ki že 30 let obnavljajo grad in so zaslužni, da se lahko tovrstni dogodki sploh izvedejo. Pripravili so svoj mini tabor, pekli palačinke, g. Franci Kralj je vodil po razstavi Friderika in Veronike, člani mečevalne skupine pa so prikazali nekaj dvobojev srednjeveških borilnih veščin HEMA. Otroci so se lahko preizkusili tudi v peki kruha na srednjeveški način in ustvarjali na ustvarjalnih delavnicah, ki jih je pripravil ZIKŠT 3 jezera. Za lačne in žejne želodčke je poskrbela Žovneška krčma s pečenimi piščančjimi kračami, ajdovo kašo in medeno omako ter hladno pijačo.

Za uspešno izvedbo dogodka se zahvaljujemo vsem sodelujočim srednjeveškim skupinam, PGD Braslovče za vzdrževanje reda in prometni režim na dogodku, družini Rak za parkirna mesta ter režijskemu obratu Občine Braslovče za vso pomoč pri pripravi prostora in seveda Občini Braslovče za pokroviteljstvo.

ZIKŠT 3 jezera

Oglejte si tudi