Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Planinski krožek - Pot ob Savinji

V soboto, 14. 1. 2023, smo se mladi planinci od 1. do 5. razreda odpravili na pohod ob reki Savinji. Za izhodišče smo izbrali Prebold, kjer nas je pričakal ribič Matija, član Ribiške družine Šempeter. Povedal nam je, kako ribiči skrbijo za reko Savinjo in okoliške vode, katere vrste ribolova ponujajo ribičem in kako vključujejo mlade v svoje delovanje. Predstavil nam je svojo bogato opremo pri ribolovu. Izvedeli smo marsikaj zanimivega.

Nato smo se odpravili na pot po poplavnem nasipu reke Savinje v smeri Žalca. Kmalu so nas ustavile prve informacijske table, ki so nam pomagale spoznati naravovarstveni pomen reke Savinje in njeno vlogo v preteklosti. Med potjo smo na pot poslali svoj splav in upali, da ga bomo lahko spremljali. Ker je reka Savinja mestoma deroča reka, nam je hitro ušel iz našega vidnega polja, vendar smo že stremeli k novim doživetjem na poti. Opazovali smo različne ureditve struge, ki usmerjajo tok reke in preprečujejo razlitje vode in opazovali hmeljske žičnice, ki so nas spomnile na pomen hmeljarstva v naši dolini. Spoznali smo, da po delu poti, kjer smo hodili, potekajo še tri poti; Hmeljarska pot, Srčna pot in Učna pot ribnik Vrbje. Ko smo prispeli v območje Krajinskega parka ribnik Vrbje, so nas najbolj zanimale ptice, ki bivajo na ribniku in ob njem, seveda pa smo se ob ribniku tudi bogato okrepčali za pot nazaj.

Pot sicer ni imela nobenega klanca, vendar smo morali biti vztrajni, saj smo prehodili kar 10 kilometrov poti. Srečali smo veliko sprehajalcev, ki so nam dokazali, da je pot po kateri hodimo zelo priljubljena. Preživeli smo prijetno dopoldne z veliko različnimi doživetji.

Mentorici planinskega krožka.   


(vir: osbraslovce.si)

Oglejte si tudi