Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
12°C
JUTRI
15°C
9°C
Oceni objavo

100 let Jožefe Kovačič z Gomilskega

Na Gomilskem je pred dnevi svoj stoti rojstni dan praznovala Jožefa Kovačic. Prijateljem in sosedom znana kot Joži. Ob tako visokem jubileju so jo obiskali podžupanja mag. Urška Hozjan, predsednik Krajevnega odbora Gomilsko Sašo Laznik in članica Rdečega križa Braslovče – Gomilsko Božena Kosu. Zaželeli so ji predvsem zdravja ter ji izročili simbolična darila in šopek cvetja.

Joži se je rodila na Gomilskem očetu Jožetu in mami Jožefi. Oče je bil po poklicu kolar, imel je tudi učence, ki so se pri njem izučili kolarskega dela. Mati pa je poleg gospodinjskega dela tudi šivala. Ko je mati hudo zbolela, je na pomoč je prišla teta, mamina sestra, ki je pazila na deklico in gospodinjila. Joži je odraščala in mami si je počasi opomogla. Ko je bila stara šest let, je začela obiskovati šolo na Gomilskem. Minevala so leta in prišla je vojna in Joži je ostala doma na kmetiji, saj je imela dela na polju zelo rada. Leta 1953 je spoznala s Tončem Kovačičom in leta 1955 sta se poročila.

V zakonu se jima je najprej rodil sin Boris in nato hči Mija. Uredila sta si hiško in srečno preživljala svoje življenje. Tonči je pel v mešanem pevskem zboru na Gomilskem, v Franciji pa se je naučil igrati na pozavno. Rada sta obiskovala svoje sorodnike in prijatelje po vsej Sloveniji. Doma sta imela oziroma obdržala kmetijo in imela nekaj živine. Joži je gospodinjila, Tonče pa je delal v bližnjem podjetju v mizarski delavnici.

Leta so minevala in otroka sta si blizu doma zgradila vsak svoji hiši. Danes se je družina povečala za štiri vnuke in šest pravnukov. Joži in Tonči sta lepo dočakala 50 let zakona – zlato poroko, ki sta jo lepo proslavila z obiskom v Franciji, kjer je Tonče preživel svojo mladost.

Žal je Tonče 2016 zapustil ta svet in Joži živi s spomini v svoji hiški, ki ji pomeni vse. Hčerka Mija lepo skrbi za mamico, prav tako sin Boris, ki jo vsak dan obišče, pa tudi vnuki in pravnuki.

Joži je ženska, ki ima kljub visokim letom še sedaj izreden spomin in radio ji je velik »prijatelj«, saj redno spremlja novice iz sveta in Slovenije, posluša pa tudi prenos maše, ko so na sporedu, saj v cerkev več ne zmore.

TONE TAVČAR

Oglejte si tudi