Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
9°C
ČET.
20°C
11°C
Oceni objavo

Salamiada Braslovče

Tradicionalno ocenjevanje domačih suhih salam se je odvilo tudi letos, 12. aprila, na Brunarici Turističnega društva Braslovče. Strokovna komisija šestih ocenjevalcev (med njimi tudi aktualni hmeljarski starešina Ciril Terglav) je pod vodstvom predsednika Janeza Šumaka ocenila 45 prinesenih vzorcev salam po pravilniku o ocenjevanju Zveze društev salamarjev Slovenije, katere član je tudi TD Braslovče. Komisija je ocenjevala salame po kriteriju zunanjega izgleda, vonja, prereza oz. teksture in  barve ter okusa.

Organizator TD Braslovče je naslednji dan, v soboto, pripravil še osrednjo prireditev v Domu kulture Braslovče. V programu, ki ga je povezoval Janez Šumak, je za glasbo in pesem poskrbel ansambel Slovenski pjebi. Občinstvo sta uvodoma pozdravila predsednik TD Braslovče Branko Ribizel in podžupan Občine Braslovče Primož Brinovec. Vsi obiskovalci so bili deležni brezplačne pokušine salam v obliki narezka, pa tudi ostalih okrepčil ni manjkalo. Ob razglasitvi rezultatov so vsi sodelujoči prejeli priznanja, prvih 10 najbolje ocenjenih salam praktične nagrade, prvi trije pa lesene pokale (prvi še prehodni pokal) ter bogate nagrade sponzorjev. Prvih pet vzorcev salam se je uvrstilo na finale slovenskih salamiad, ki bo 11. maja na dvorcu Ivana Tavčarja na Visokem pri Poljanah.

Rezultati:

  • 1. mesto: Kmetija Laznik, Miklavž pri Taboru – skupna ocena 53,0 točk
  • 2. mesto: Martin Završnik, Letuš – skupna ocena 52,5 točke
  • 3. mesto: Anton Brunšek, Andraž nad Polzelo – skupna ocena 51,5 točke
  • 4. mesto: Vida Gubenšek, Polzela – skupna ocena 50,6 točke
  • 5. mesto: Matej Mandelc, Gomilsko – skupna ocena 50,0 točk


V okviru prireditve so obiskovalci ugibali tudi težo salame velikanke, ki so ji rekli »debelinka«. Tehtala je 3.784 gramov in težo je najbližje uganila Marjana Završnik iz Letuša.

Zahvala za uspešno izvedeno 26. Salamiado gre predvsem članom TD Braslovče, strokovni ocenjevalni komisiji, proizvajalcem salam, ki so prinesli vzorce salam v ocenjevanje, obiskovalcem prireditve ter Občini Braslovče.

Oglejte si tudi